Har du lagt planer din næste ferie? Der er lige nu sådan rundt regnet to måneder til, at klokken ringer ud for sidste gang, at du laver et auto-reply på din arbejdsmail, og Danmark mere eller mindre lukker ned for 3-4 uger. Hvad skal du lave?

Herfra en utvetydig anbefaling: Rejs væk! Helst så langt væk som muligt og så længe som muligt. At rejse, se nye horisonter, opleve andre kulturer og i øvrigt at befinde sig et sted, hvor det ikke pisser ned i tide og utide er godt for sjælen. På den ene side får vi pulsen ned, på den anden får vi nye perspektiver. Vi kommer til kræfter, der, mens vi sidder på balkonen om aftenen, i den lune luft, hvor vi lytter til bølgeslagene fra havet. Vi er sødere over for vores partner, mere nærværende over for for vores børn, tænker over, hvad vi vil bruge vores liv på, og får idéer til, hvordan vi kan gøre det. Vores hud får glød, vi føler os sundere. Vi synes, at livet er godt.

Kort sagt: Det er godt at rejse.

Ja, jeg vil gerne rejse, men det koster penge, mange penge

Men der findes bankrådgivere og terminer, der skal betales. Måske er der noget, der trænger til reparation derhjemme, og det koster jo penge. Måske kunne man godt tænke sig at udskifte bilen. Jo, en ferie, ville være fint, men det er alt for dyrt. Skal man ikke hellere blive hjemme?

Svaret er nej, man skal for guds skyld tage afsted, for rejser er det, der giver os liv og kræfter til at komme igennem den tilstundende og deprimerende danske vinter. Derfor er rejser for det første noget, man bør prioritere i sin økonomi. Lad være med at udskifte bilen, sælg den i stedet og brug pengene på at rejse – eller overvej, hvordan du kan prioritere rejser over andre budgetposter, måske den store kabel-tv-pakke eller dit årlige forbrug af kaffekapsler til espressomaskinen. For det andet er der en række strategier, man kan vælge, når man planlægger sin rejse. Det er vist det, der i blogosfæren kaldes for travel hacks. Man kunne også bare kalde dem for sund fornuft. 5 fornuftige strategier til at få mere for feriepengene, er disse:

5 enkle skridt til at få mere for dine penge

1) Drop rejsebureauerne. Dette skridt overvejede jeg at skrive med store bogstaver, for det er det vigtigste overhovedet. Det er egentlig meget logisk, jo flere mennesker, der er involveret i en proces, jo flere skal tjene penge på den, og jo dyrere bliver det for dig. Samtidig giver internettet dig virkelig gode kort på hånden i forhold til at sammenligne hotel- og flypriser (brug denne side til dine sammenligninger), til at booke selv og sammensætte din optimale rejse. Brug de muligheder og husk, at du på samme måde også kan tilkøbe afbestillings- og rejseforsikringer, så det er billigere, end hvis du gør det som en del af en samlet pakke.

2) Lad være med at flyve direkte. Dette skridt illustrerer vi med et eksempel: Sidste år tilbragte jeg en måned i Thailand med min hustru og børnene. Det var måske ikke optimalt at flyve København-Düsseldorf-Abu Dhabi-Phuket med to mindre børn, men vi havde en måned til at tage den med ro i efterfølgende, og på bookingtidspunktet var det altså 10.000,- kroner billigere end at flyve direkte København-Bangkok. Man kan få rigtig mange hotelovernatninger, ananasshakes og massage i Thailand for 10.000,- kroner.

3) Brug tid på din research. Fald ikke for tilbud. Om det er i lørdagsavisens rejsesektion eller online, så er bureauerne dygtige til at markedsføre tilbud på rejser, der lyder attraktive, lige til at gå til og meget billige. De er ofte de to første ting, men de er sjældent så billige, som de lyder. Det er en pris, der er baseret på rejser, der ligger på tidspunkt, hvor de færreste i Danmark kan holde ferie, man skal lige tilkøbe en “udflugtspakke” for 4.000,- kroner, betale for en opgradering af værelset og dække andre skjulte udgifter. Det løber op, og prisen ender altid et andet – og højere – sted end i den oprindelige annonce. I stedet er det en bedre idé at researche grundígt, sammenligne priser, læse brugeranmeldelser på Tripadvisor og tjekke de samme flyafgange og hoteller over flere dage – priserne har det nemlig med at variere. Selv anvender jeg Momondo, Hopper, Skyscanner, Hotels.com og Booking.com samt selvfølgelig Tripadvisor. Flere af disse sites giver dig også mulighed for at tilmelde dig en mail-service, så du får mails, når priserne på en given destination ændrer sig. Endelig tjekker jeg altid hotellets egen hjemmeside, inden jeg booker et værelse. Det kan ofte være billigere at booke direkte hos hotellet, vær blot opmærksom på afbestillingsbetingelser.

4) Gå uden om højsæsonen på din destination. Et typisk spareråd om rejser er, at man skal rejse uden for de danske skoleferier. Det er også principielt rigtigt, men det er ikke alle, der har mulighed for at tage tre uger fri i september. Måske har man skolesøgende børn, en selv eller ens partner er ansat i uddannelsessektoren eller også ser chefen bare helst, at man holder ferie i juli. Derfor er det ofte mere realistisk at se på, hvilke destinationer, der har høj-, lav- og mellemsæson. Jeg og min familie har ofte haft glæde af at rejse i mellemsæsonen forskellige steder i Sydøstasien. Der er det typisk december-februar, der er højsæson med julen som absolut topsæson, mens der er mere plads og billigere priser på andre tidspunkter af året. I lavsæsonen kan der være steder, hvor monsunregnen er for voldsom, men ofre betyder wet season blot, at det regner en time eller to om eftermiddagen, mens vejret er fint og varmt resten af tiden. Og har man behovet, kan man købe en paraply på et marked i Vietnam, og betragte det som et lille ekstra eventyr i eventyret.

5) Udlej din bolig på Airbnb. Flere og flere lejer deres bolig ud, når de er på ferie. Det giver god mening, for det giver en passiv indtægt, mens man er på eventyr, og det kan være et væsentligt bidrag til feriebudgettet. Der har været uheldige historier i medierne, men generelt er Airbnb en meget velfungerende tjeneste, og der er mulighed for at sætte sikkerhedsindstillingerne sådan, at man som udlejer føler sig tryg. Det har vi selv gjort i min familie. Desuden har Airbnb haft den positive sideeffekt, at vi der i juni, inden vi rejser, får lavet alle de småreparationer og den grundige rengøring af huset, som vi ellers har svært ved at tage os sammen til. Huset skal jo være klart til vores gæster.

Prisniveauet på destinationen er vigtigt

Der er selvfølgelig også andre strategier, man kan vælge. En af de bedste er konsekvent at vælge at rejse til lande, hvor forbrugerpriserne er betydeligt lavere end i Danmark og andre vestlige lande. På dette indeks kan du sammenligne de forskellige landes prisniveau, og det er en god rettesnor, når du skal vælge din destination.

Ellers? Det er bare med at komme afsted. God ferie.