Et døgn har 24 timer. En uge består af 168 timer. Det er fakta, en uomgængelighed som vi ikke kan lave om.

Vi siger ofte, at vi ikke har tid nok. Vi fortæller vores venner, at der er en masse, vi gerne vil nå, gøre eller opleve, men vi gør ikke de ting, fordi vi ikke har tid nok. Det er som om, at ugens 168 timer forsvinder for os, som rindende vand mellem vores fingre.

Et regnestykke der giver en ny vinkel på begrebet tid

Jeg har aldrig været god til matematik, men lad os forsøge os med et lille regnestykke alligevel.

Vi er enige om, at der er 168 timer på en uge, ikke?

Vi antager, at du arbejder 37 timer om ugen.

Måske bruger du 1 time om dagen på transport til og fra arbejde. Det er yderligere 5 timer.

Naturligvis skal du også sove. Vi siger, at du sover 8 timer hver nat, selvom mange sover mindre end det. Det giver endnu 56 timer om ugen.

Så er der forpligtigelserne. Du køber ind, gør rent og laver mad til familien. Lad os sætte det lidt højt til 2 timer om dagen. Det giver 14 timer om ugen.

Hermed har vi noteret de timer, som du har svært ved at flytte på sådan lige fra den ene dag til den anden. Der er naturligvis individuelle forskelle, men for de fleste er det nogenlunde dækkende. Vi har nu de timer, som vi kan sige er obligatoriske eller bundet i forpligtigelser.

Det interessante er, hvilket tal, der kommer frem, når vi lægger tallene sammen. Din tid til arbejde, transport, søvn og de huslige forpligtigelser andrager i alt 112 timer. For en god ordens skyld kan vi tilføje en post, vi kalder diverse, som dækker over mødet i boligforeningen, at du kører din søn til fodbold eller du skal til et møde med banken. Igen regner vi højt, så vi sætter posten diverse til 10 timer. Dermed bliver det samlede tal af dine bundne timer 122 timer.

De timer, der bliver tilbage

Du husker, at ugen indeholder 168 timer? Herefter er regnestykket simpelt, når vi skal finde den tid, der er tilbage.

168 timer minus 122 timer = 46 timer!

46 timer er det, som vi kan regne med at have til rådighed om ugen til det, vi kan kalde for frie timer. Igen, de fleste tal er sat højt i regnestykket, så der er en god sandsynlighed for, at mange os har mere end 46 frie timer til rådighed om ugen, men lad os bare holde os til dette tal.

Herfra kan man tænke på to måder:

Shit, jeg har kun 46 timer til mig selv, til at dyrke mine interesser og gøre de ting, der føjer mening til min dagligdag. Det er helt vildt, at tiden går så hurtigt, og jeg må skynde mig at slappe af på Facebook, Instagram og Netflix.

Eller:

Hov, 46 timer er da ret meget. Dem kan jeg bruge på oplevelser sammen med de mennesker, der betyder mest for mig. Jeg kan bruge dem på at realisere et kreativt projekt, jeg drømmer om eller på at tage et ekstra arbejde, så jeg kan spare sammen til min drømmerejse.

Der er ikke nogen facitliste til spørgsmålet om, hvad vi tænker om vores tid. Men du kan spørge dig selv, hvordan du vil tænke. Du kan overveje, hvad du vil stille op med din frie tid.

Hvad vil du gøre med dine 46 timer?

Slow living er også ude som e-bog nu

Bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening er nu også udkommet som e-bog i et praktisk og læsevenligt format. Prisen er mere end 100 kroner billigere end den trykte version af bogen, og du kan se mere ved at trykke på knappen herunder.

Slow living forside