Et af de øjeblikke, jeg husker klarest i mit liv, var den junidag i 2014, hvor jeg sad ved det lille cafébord uden for vores hoveddør. Jeg tog en slurk af min kaffe, og skrev en mail til min daværende chef. I den mail sagde jeg mit faste (og på mange måder gode) job op for i stedet at leve et selvstændigt og langsomt liv med tid til at skrive, holde foredrag, rejse og til at være lidt mere for mine børn.

Det var et definerende øjeblik. Der er i den grad et før og et efter den mail, lidt som når man mister sin mødom eller bliver far for første gang (uden sammenligning i øvrigt). Det var berusende og skræmmende på én gang. Berusende, fordi jeg følte mig fri og kunne gøre det, jeg helst ville. Skræmmende fordi jeg vidste, at fra nu af var jeg alene. Der ville ikke være nogen HR-afdeling eller søde kolleger, der samlede mig op, hvis det gik galt.

Frihed vs. tryghed

I de fem år, der er gået siden det øjeblik, har jeg mødt mange, der siger noget i retning af, jeg ville ønske, at jeg kunne gøre det samme som dig, men det kan ikke lade sig gøre. Mit svar – også til dig, hvis du drømmer om at sige dit job op – er, at det tror jeg godt, det kan, men ikke for enhver pris. Dybest set er vi nemlig udspændt mellem disse to udgangspunkter:

Frihed og tryghed.

Vi kan sjældent få begge dele. Loddet kommer altid til at falde lidt mere i den ene skål end den anden. Hvis du går med et ønske om at sige dit job op og realisere et andet liv, og fører du det ud i livet, vil du opleve en større grad af frihed. I princippet kan du gøre, hvad du vil, og du skal ikke til flere MUS-samtaler. Til gengæld vil du have mindre tryghed i arbejdslivet og i din privatøkonomi.

Jeg tror ikke, at man entydigt kan sige, om det ene er bedre end det andet. Det er meget individuelt, og hvis du går med overvejelser om at sige dit job op, er det godt at starte med at spørge dig selv, om friheden eller trygheden betyder mest. Det er du den, der er bedst til at vurdere.

I min bog Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv udforsker jeg dilemmaet mellem friheden og trygheden. En af konklusionerne er, at hvis vi vil leve et lidt friere og langsommere liv, så kommer vi ikke uden om at give køb på trygheden. Det gør jeg selv. Det er ikke nødvendigvis nemt, men jeg ved også, at det trygge liv med 8-16 og lønmodtagergerning gav mig mavepine og forhøjet blodtryk. Der er mange, der bliver stressede i det trygge liv. Bare en tanke at tage med, når du overvejer, hvis man overvejer at sige sit job op.

Hvad jeg ville ønske, jeg havde vidst, inden jeg sagde mit job op

Først:

Jeg har aldrig fortrudt!

Der har i de 5 år som fri fugl været en masse op- og nedture (også for tiden), men jeg ville hellere gå nøgen gennem København i myldretiden 50 dage i træk end at gå tilbage til et liv i højt tempo, faste rammer, og hvor andre tager beslutningerne for mig. Der er intet i vejen med at være lønmodtager, for mange er det et godt og meningsfuldt liv, det er bare ikke mig. Da jeg var lønmodtager, var det som om, at der var noget inden i mig, der ikke kunne komme ud. Noget, der holdt mig tilbage. Noget, hvor andre kontrollerede vigtige ting i mit liv. Det gik ud over mit helbred og humør. Jeg løb stærkere og stærkere, men kom ingen vegne. Det er alt sammen bedre nu.

Det er ikke det samme som, at det hele bare er nemt. Det er det ikke, og jeg begår mange fejl. Faktisk er jeg ret god til at begå de samme fejl flere gange, men jeg lærer også lidt af det hver gang. Derfor har jeg lavet en lille liste med råd og vink fra 2019-Ole, som 2014-Ole helt sikkert kunne have haft glæde af. Er der en del af dig, et lille sted i din mave, der drømmer om at sige dit job op for i stedet at sænke farten, dyrke dine kreative sider og leve lidt friere, kan listen måske inspirere dig.

1) Vælg, hvad der er vigtigst for dig

Stil dig selv spørgsmålet: Hvad er vigtigst, frihed eller tryghed? Hvis trygheden er det vigtigste, er det nok en dårlig idé at sige dit job op.

2) Læg en plan

Da jeg sagde mit job op, havde jeg fået to bøger udgivet på Dansk Psykologisk Forlag. Det var mit afsæt, og det var ikke dumt. Desværre var det ikke helt nok. Det ville godt nok have været smart, hvis jeg havde lavet en forretningsplan, når nu jeg skulle være selvstændig. Bare en lille en, på en side eller sådan noget. Uanset om du ønsker at sige dit job op for at rejse jorden rundt, starte en hundelufter-business eller skrive den roman, du altid har drømt om, tror jeg, at det er en god idé, at du har en plan.

3) Vækst er ikke nødvendigvis godt

Konventionen siger, at vækst er godt. Jo mere, jo bedre, ikke sandt? I mit tilfælde betyder det flere læsere, flere foredragsopgaver, flere følgere på de sociale medier, mere konsulentarbejde. I princippet er det jo godt, men over tid knopskyder det. Siger du dit job op, og oplever du vækst efterfølgende, betyder det mere arbejde, mere bogføring, flere mails at læse og besvare. Og hov, det var jo ikke derfor, du sagde dit job op, var det? Var det ikke tværtimod for at leve langsommere og friere? At sige dit job op betyder ikke, at du skal kaste dog over tusind nye projekter. Vælg med omhu.

4) Lav din egen nødhjælpsfond

Siger man sit job op for at leve et mere frit liv, betyder det også, at indtjeningen kommer til at svinge. Jeg har gode måneder og dårlige måneder, og hver sommer har jeg typisk et par måneder helt uden indtægt. Imidlertid skal regningerne stadig betales, og det er her nødhjælpsfonden, kommer ind i billedet. Den kan dække dig ind i de perioder, hvor der er lav indtægt og ruster dig til tandlægeregninger og uforudsete udgifter. Gå efter en nødhjælpsfond, der kan dække dig ind i minimum tre og gerne seks måneder. Det vil også gøre meget godt for din nattesøvn.

5) Bed om hjælp

Hvis du siger dit job op, kommer du måske til at føle dig mere alene end før. Det kan være en styrke, men omvendt er det også svært, at gøre alting selv. Det er svært at række hånden ud, men det er en virkelig vigtig ting. Det er som om, at vi helst skal udstråle succes hele tiden, og man gør sig selv sårbar, hvis man beder om hjælp. Det er bare sådan, at den rigtige hjælp på det rette tidspunkt, kan gøre hele forskellen for dig. Gør det til en god vane at bede om hjælp, ligesom du omvendt også gør det til en vane at hjælpe andre.

6) Sig ikke ja til alle kaffeaftaler og netværksmøder

Det sker ret tit, at jeg får høflige henvendelser, om jeg ikke har lyst til at drikke en kop kaffe eller komme til et møde i et ”erhvervsnetværk”. I den første tid efter jeg havde sagt mit job op, fik jeg ikke så mange invitationer, og jeg blev altid glad, når nogen spurgte. Jeg elsker jo kaffe. Hvad jeg imidlertid hurtigt fandt ud af, at invitationerne indebar et ”tilbud.” Om jeg ikke ville købe deres produkt eller service, eller om det ikke var en fremragende idé at melde mig ind i et netværk, der kun kostede 15.000 om året. Før du siger ja til et kaffemøde, er det altid en god idé, at præmisserne bliver gjort klare, og om der er seriøsitet og perspektiver bag. Hvis ikke, så sig pænt nej tak.

7) Mød op hver dag

Jeg tror ikke så meget på store revolutioner. Derimod tror jeg meget på de små skridt, som taget med vedholdenhed og konsistens kan gøre en stor forskel for os. Det gælder også vores arbejdsliv efter, vi har sagt vores job op. At sige dit job op betyder ikke, at du kommer til at tilbringe resten af dit liv i en hængekøje. Altså, personligt er jeg virkelig glad for hængekøjer, og jeg synes, vi tilbringer for lidt tid i dem, men måske ville det alligevel blive kedeligt i længden. At sige dit job op betyder således ikke, at du holder op med at arbejde, men at du får et andet (og i mange tilfælde bedre) arbejdsliv. Uanset hvilket projekt, du kaster dig over, er det vigtigt, at du arbejder kontinuerligt på det. At du møder op hver dag og gør en lille smule. I sidste ende er det ofte det, der gør forskellen på, om du lykkes med et friere arbejdsliv.

8) Tal med dine nærmeste inden du siger op

At sige sit job op kan godt virke som et lidt egoistisk soloprojekt, når man ser det udefra. Det er det ikke, og i mange tilfælde er det begyndelsen på en tilværelse, hvor man har mere tid, flere kræfter og mere overskud til at hjælpe andre. Det føler jeg selv har været noget af det allerbedste ved at sige mit job op. Har man familie, partner eller børn at tage hensyn til, så er det en god idé at tale det grundigt igennem sammen. Det handler ikke kun om at drøfte de udfordringer, der kan opstå, men i høj grad også at tale om de gode ting, der kan ske. Hvordan man som familie kan sænke tempoet, hvis den ene i et parforhold siger op, hvordan det kan give hele familien en ny start.

9) Se det store billede

Overvejer du at sige dit job op? Så forbered dig grundigt, men lad heller ikke det hele gå op i bekymringer og worst case-scenarier. Du mister noget, men der er også noget, du får. Du får et andet liv og en chance for at skrue ned for tempoet og gøre noget, du oplever som meningsfuldt. Det er det store perspektiv, og det er værd at tage med, når du overvejer din beslutning.

Skyggekarriere eller et liv i solen?

Den amerikanske forfatter Steven Pressfield taler i sin glimrende bog The War of Art om skyggekarrierer. Det er et udtryk for de mennesker, der står op om morgenen og tager på arbejde, selvom deres job ikke er det, de i virkeligheden gerne vil bruge deres liv på. Jobbet giver dem løn, identitet og et svar, når bordherren til familiefesten stiller spørgsmålet og hvad laver du så?

Jobbet er deres liv. Årene går, og der kommer børn, realkreditlån og kroniske sygdomme. De ved godt, at det ikke er den tilværelse, de drømte om, da de var unge, men det er den tilværelse, det er blevet til. I mange tilfælde er det fint, og mange er glade for deres arbejde. Det er også vigtigt at understrege, at det i det hele taget at have et job er noget, som er privilegeret. Det er ikke alle, der er så heldige at have et job, som de kan sige op.

Der er bare de tilfælde, hvor det ikke er helt fint. Det er der, hvor der er en knude i maven. Hvor de mennesker udfolder en karriere i skyggen af den, der kunne være. Den, der kunne indfri deres potentiale og gøre dem til lykkeligere, mere afbalancerede mennesker.

Jeg havde selv den knude i maven, inden jeg skrev den mail, jeg fortalte om i begyndelsen af den her artikel. Er du glad for dit arbejdsliv, er det alle tiders, men har du også den her knude, en følelse af skyggekarriere, så er det måske værd at skrive din egen mail? Den kunne bringe dig ud af skyggen og ind i solen. Den kan give dig et andet liv.



Træf en kvalificeret beslutning med minibogen “7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op”

Er du i tvivl om dit næste skridt? Sige op eller ej? Så er denne e-bog som skabt til dig.

Så er e-bogen “7 lektioner til dig, der drømmer om at at sige dit job op” lige noget for dig! Gennem de 7 lektioner får du praktiske tips og værktøjer til at tage det første skridt mod at realisere dine drømme. Lær at tænke kreativt, tage risici og følge dit hjerte.

Tag kontrollen over dit liv tilbage og køb “7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op” i dag!