Perfektion er ikke, når der ikke er mere, du kan lægge til. Det er, når der ikke er mere, du kan trække fra.

Antoine de Saint-Exupéry

Jeg holder meget af dette citat, der tilskrives forfatteren til den vidunderlige lille bog Den lille prins. Det bruges ofte om skrivehåndværket, altså det her med, at den bedste tekst sjældent er den, der er lang, men den hvor budskabet træder tydeligst frem og al unødvendig pynt og staffage er skåret væk. Det er et godt råd, som alle os, der skriver, kan lære af. Hemingway mestrede det fuldkomment, mens jeg godt ved, at jeg endnu stadig har meget at lære på det her område.

Imidlertid er det et citat, der også kan bruges i mange andre sammenhænge. Jeg ser det som en rettesnor, som hjælper os til at prioritere i tilværelsen og vælge i hverdagen. På den måde kan vi overveje, hvordan vi kan overføre Saint-Exupérys kloge ord til andre aspekter af vores liv.

For mange er mere lig med succes. Flere materielle goder, flere penge, flere venner, flere følgere på de sociale medier, flere kilometer på morgenløbeturen, flere flasker vin i kælderen, flere alt muligt, hele tiden. Jo mere, man har, jo mere er man en succes.

Eller er man? Saint-Exupéry argumenterer for det modsatte. Vi skal ikke lægge til, men derimod trække fra. Det er en bedre vej til at opnå et liv med tid til det vigtige.

Det gode ved at trække fra

Gør du op med tanken om, at mere er lig med bedre, og begynder du i stedet at trække fra, så kan der ske gode ting. De positive effekter af et liv, hvor du i højere grad trækker fra, kan for eksempel være:

  • Tilværelsen bliver mere enkel og overskuelig.
  • Du skal ikke rydde så meget op og gøre så meget rent.
  • Du kommer i højere grad til at bruge din tid sammen med de mennesker, der giver dig energi, frem for sammen med dem, der dræner dig for energi.
  • Du bliver de digitale distraktioner kvit.
  • Du får mere tid til det, der er vigtigt for dig.
  • Den der følelse af manglende overblik, af ikke at kunne overskue tingene, den forsvinder.
  • Du får mulighed for at arbejde med koncentration og fokus – uanset om det gælder dit arbejde eller et privat projekt.
  • Du kommer ikke til at spise mere mad, men du kommer til at spise bedre
  • Og meget, meget mere…

Eksempler på, hvad du kan trække fra

Det er jo nogle gode effekter af en tilværelse, hvor du gør det at trække fra til et bærende princip i din dagligdag. Men hvordan gør du det i praksis? Hvad er det helt konkret, du kan trække fra? Herunder får du nogle forslag:

  • Ting i dit hjem.
  • Unødig tid brugt på Facebook, Instagram og Snapchat.
  • Uproduktive møder med lunken kaffe og tør chokoladekage.
  • Dagligvareindkøb – køb hellere ind en enkelt gang om ugen, eventuelt på et online-supermarked.
  • Venner og bekendte, der brokker sig og er negative.
  • 50 procent af din garderobe.
  • To-do-lister og planer for fremtiden (eneste undtagelse: Champagnemetoden).
  • Dit kabel-tv-abonnement.
  • Vinduer, du har åbne på din computer, når du egentlig har noget vigtigt arbejde, du skal lave.
  • Apps på din telefon, som du kunne vælge at slette.
  • Take-away-mad og take-away-kaffe.
  • Tv-nyheder.
  • Blade og magasiner, der er sat i verden for at bringe annoncer, der fremmer unødigt forbrug.

Der er mange flere ting, du kan trække fra, og du har sikkert flere ideer selv. Listen herover er blot en inspiration, et startpunkt.

Perfektion er ikke et mål i sig selv

Indrømmet, overskriften på teksten her er lidt af en stramning. Det er selvfølgelig en vigtig pointe, at alting ikke behøver at være perfekt. I mange sammenhænge ser man for tiden et gryende opgør med perfekthedskulturen, og det er kun godt. Forestillingen om det perfekte er en unødig stressfaktor, der tynger os ned.

Imidlertid holder jeg så meget af Saint-Exupérys citat, at jeg valgte at bruge det alligevel. Jeg tror, at vi alle sammen kan bruge det, og bare en gang imellem gør det heller ikke noget, hvis livet – om det så er i enkeltstående øjeblikke – føles perfekt. Her hjælper Saint-Exupéry os med at vælge det unødige og forkerte fra. Derved får vi tid og kræfter til det, der er vigtigt for os. Det, der giver os glæde og mening i hverdagen. Det er da en lille smule perfekt, ikke?


Læserbillede: Slow life i Sarajevo

En af Søndagslistens læsere, Anders Stubkjær, sendte mig forleden dette billede. Det er taget i Skenderija-kvarteret i Sarajevo i marts 2018. Ud over at det er et flot billede, Anders har taget, og et godt, bosnisk grafitti-budskab, er det også en fin påmindelse. En påmindelse om at budskabet om det langsomme liv er universelt og ikke begrænset til midaldrende forfattere på Amager og disses følgere. Tværtimod er langsombevægelsen international og voksende .

Anders Stubkjær er i øvrigt forfatter, gymnasielærer og har sin egen hjemmeside, hvor du kan se mange flere af hans billeder. Tjek den ud på dette link: http://andersstubkjaer.com/

Har du også et billede eller en kort historie, som du gerne vil inspirere Søndagslistens læsere og 20 Skridts følgere med, er du velkommen til at skrive til mig.

Slow living Sarajevo

Sommerlæsning: Lån Slow living-bogen gratis på E-reolen

Sommerferien er en tid, hvor mange dels nyder at sætte tempoet ned, dels nyder at læse en god bog. Hvorfor ikke kombinere de to ting? Det kan du gøre med den anmelderroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening. I bogen får du en overskuelig indføring i langsomfilosofien og en lang række konkrete tips og værktøjer til, hvad du kan gøre for at sænke farten i en travl hverdag. Du kan købe bogen som paperback, som e-bog eller låne den gratis på e-reolen i 30 dage. Det sidste kan du gøre ved at trykke her.

Slow living bog

Foto: Emilie Haut og Anders Stubkjær