Hånden på hjertet:

Hvor meget har du egentlig brug for?

Når det kommer til stykket? Hvad har du behov for, for at kunne klare dig og trives, og hvad er unødvendigt fyld i din tilværelse? Fyld, der måske ender med at koste dig mere, end det giver dig?

En seng at sove i, et tag over hovedet, lidt simpel mad at spise, en god bog at læse, nok til at kunne betale huslejen og sove roligt om natten. Men ud over det? Hvad er det så, der giver dig glæde i tilværelsen? Hvad føjer mening til dine dage?

Jeg er ret sikker på, at det er noget andet end fysiske ting. Uanset, hvor mange reklamer, der påstår det modsatte, er det meningsfulde liv ikke noget, du kan købe dig til.

Et materialistisk samfund

Det tror jeg, de fleste er enige om. Lykken ligger ikke i de materielle ting. Problemet er, at vi lever i en materielistisk kultur. Vi bliver suget ind i en verden, der fremmer forbruget – også det unødige, der tynger såvel vores pengepung som vores klode. Det er bare ikke så nemt at sætte en prop i forbruget. Det gælder uanset, om vi tjener meget eller lidt.

Der er hele tiden mere at bruge penge på. Måske har du prøvet i en periode at tjene lidt ekstra? Det kunne være de frigjorte feriepenge under coronapandemien eller en lønforhøjelse på jobbet. Hvis du er som mennesker er flest, så blev de penge hurtigt sat i spil. Har vi muligheden for at øge forbruget, så gør vi det også, ofte uden at tænke over det. Tilværelsen får endnu et materialistisk skub, og der bliver lidt mere at rydde op i derhjemme.

Men det er ikke det samme som at opleve lykke eller mening. Derimod sker der gode ting, hvis vi skruer ned for materialismen, for eksempel får vi:

  • En bæredygtig livsstil.
  • Mere tid.
  • Mulighed for at spare penge.
  • En påmindelse om det vigtige i livet.
  • Mere overblik.
  • Mere ro.
  • Et mere overskueligt hjem.

Vender du ryggen til den materialistiske livsstil, får du et enklere liv. Du bruger mindre tid i butikker (både de fysiske og online), der er mindre at rydde op i og gøre rent derhjemme, og du kommer til at bruge færre penge. Det betyder ikke, at du aldrig må købe noget, men der er virkelig mange fordele, hvis du vælger en mindre materialistisk tilværelse.

7 veje til et mindre materialistisk liv

Det er ret nemt at sige, men i praksis er det svært at leve mindre materialistisk. Der er fristelser og opfordringer til forbrug alle vegne. Men at noget er svært, er ikke det samme, som det er umuligt. Her får du syv veje, du kan vandre ud ad, hvis du vil sige farvel til det unødige forbrug.

1) Oplevelser før ting

Du kan købe ting, der koster dig tid og penge, eller du kan prioritere oplevelser. Selvfølgelig kan oplevelser også koste penge, men oplevelser behøver ikke være dyre koncertbilletter eller kostbare, eksotiske rejser til udlandet. De kan være magien ved at stå på en strand med efterårsblæsten i dit ansigt, en cykeltur til et sted, du ikke har besøgt før, snobrød omkring et bål eller et sammenskudsgilde med dine venner. Der er også en lang række gratis seværdigheder og oplevelser rundt om i Danmark – få inspiration til gratis oplevelser her.

2) Stop med shopping til trøst eller afslapning

Personligt kan jeg godt genkende det her med, at hvis jeg går gennem en hård periode, så kan shopping være en måde at trøste mig selv på. Med et par klik på internettet eller en tur til det nærmeste shoppingcenter kan vi købe noget, der får os til at slappe af, eller som giver trøst. Vi synes, vi fortjener det.

Det er bare en hul trøst, en meget kortvarig afslapning. Efter kort tid står vi tilbage med færre penge på kontoen, og den trøst vi følte, er forsvundet som solen i oktober. Det er bedre at overveje, om du kan erstatte shoppingen med en anden vane, når du føler behovet for trøst eller afslapning. Måske kan du se en god ven eller besøge et familiemedlem, du elsker? Forkæle dig selv med et varmt bad? Gå en tur et smukt sted?

Du kan også følge 30-dages-princippet. Det er ret enkelt. Får du lyst til at købe noget, så skriv det ned og vent en måned. Hvis du efter 30 dage stadig har en overvældende lyst til at købe den pågældende ting, så er det okay.

3) Praktisér taknemmelighed

Måske har du ikke brug for mere? Måske har du snarere behov for at huske dig selv på alt det gode i dit liv? De ting, du sætter pris på, og som gør en positiv forskel i dit liv. Hvis du i højere grad praktiserer taknemmelighed i din hverdag, jo mindre vil du også have lyst til at forbruge og købe nye ting.

Det kan være svært at gøre taknemmelighed til en daglig vane, men det er en meget værdifuld ting at gøre. En enkel metode er hver aften at skrive tre ting ned, som du er taknemmelig for ved den dag, der er gået. Det tager dig et par minutter, men på en måned bliver det til 90 ting, du får skrevet ned, og dermed bliver taknemmeligheden til en del af din hverdag. Du kan også gå skridtet videre og føre en decideret taknemmelighedsdagbog.

4) Reparer dine ting

Der er en tendens til, at vi bruger ting og smider dem væk, når de går i stykker. Det kan føles mere overskueligt at købe nyt end at reparere det gamle. Men det er langt mere bæredygtigt – også for din privatøkonomi – hvis du kan reparere de ting, der går i stykker. Måske tænker du, at du ikke har den ekspertise, der skal til, men med lidt knofedt og tålmodighed, er det ofte nemmere, end du tror, og på YouTube kan du tit finde gode instruktionsvideoer.

Af og til er dine ting så meget i stykker, at det er umuligt at reparere dem. I så fald så overvej at købe brugt i stedet for at købe nyt. Der er både penge at spare, og det er bedre for miljøet. Hjemme hos os har vi de sidste ti år for eksempel udelukkende købt brugt, når vi til børn eller voksne har skullet anskaffe os digitale gadgets som telefoner, tablets eller computere. Vi køber som regel brugt på datamarked.dk, men der er mange muligheder (og bare for en god ordens skyld: Jeg har ingen økonomisk forbindelse med datamarked.dk og tjener ingen penge på at anbefale dem eller andre).

5) Begræns tv, internet og sociale medier

Der er ikke ret meget, der ansporer os til forbrug, som de input vi får fra fjernsynet, internettet og de sociale medier. De er fulde af tilbud, annoncer og product placement, der sælger drømmen om, at tilværelsen bliver bedre, hvis vi bare køber endnu et produkt. Det kan være svært at stå imod.

Jo mere du begrænser din påvirkning fra disse medier, jo mindre materialistisk vil dit liv blive.

6) Læs bøger, ikke magasiner

Og når vi nu er ved medier, der ansporer til forbrug, så prøv også at begrænse din læsning af de glittede livsstilsmagasiner. De er tit flotte at sidde med i hånden, en gang imellem kan der også være god journalistik i artiklerne, men de formidler et budskab om, at du bliver smukkere, rigere eller får et perfekt hjem, hvis du bare køber et produkt mere. De magasiners primære indtægtskilde er annoncer, så de har en økonomisk interesse i at få dig til at købe så meget som muligt.

Læs i stedet en god, gammeldags bog, måske en du har købt brugt eller lånt på biblioteket. Der er alle mulige genrer, former og grafiske udtryk. Vælg det, der inspirerer dig.

7) Ryd op, skær ned

Du kan vænne dig til at leve med mindre, så du til gengæld får mere overskud og tid til at fokusere på det, der er vigtigt i dit liv. Det første skridt i den proces er at gå dine skuffer, skabe og andre opbevaringssteder i dit hjem grundigt igennem. De fleste bliver overraskede over, hvor meget skrammel, de samler sammen hen over årene. Skrammel, der fylder, men som de ikke bruger, og som ikke giver glæde i dagligdagen. Måske vil du få samme oplevelse?

At gå dine ting igennem og skille dig af med alt det, der er unødvendigt, som fylder og som samler støv i dit hjem, er en tilfredsstillende proces. Giv til genbrug, smid ud, eller sælg de ting, du ikke bruger. Du får dels en påmindelse om, at du kan leve mindre materialistisk, dels får du et meget mere overskueligt hjem, hvor du skal bruge mindre tid på at rydde op og gøre rent.

Du kan ikke tage det med dig

Måske tænker du, at det er uoverskueligt at skære ned og leve mindre materialistisk. Det tager tid, men jeg tror, at det bliver nemmere hen ad vejen, og måske kan et overordnet blik på tilværelsen inspirere og motivere dig.

Husk, der er ikke noget, der er permanent. Du er på kloden midlertidigt. Du tager ikke alle dine materielle ting med dig, når du skal herfra. Der er ikke depotrum og opbevaringskasser i himlen. Folk vil ikke huske dine ting, de vil huske dig.

Måske er det et pejlemærke, du kan bruge, hvis du ønsker at leve mindre materialistisk?


Søndagslisten

Gør som mere end 4.000 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.000 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.


Foto: Emilie Haut