7 veje til et mindre materialistisk liv

Hånden på hjertet:

Hvor meget har du egentlig brug for?

Når det kommer til stykket? Hvad har du behov for, for at kunne klare dig og trives, og hvad er unødvendigt fyld i din tilværelse? Fyld, der måske ender med at koste dig mere, end det giver dig?

En seng at sove i, et tag over hovedet, lidt simpel mad at spise, en god bog at læse, nok til at kunne betale huslejen og sove roligt om natten. Men ud over det? Hvad er det så, der giver dig glæde i tilværelsen? Hvad føjer mening til dine dage?

Jeg er ret sikker på, at det er noget andet end fysiske ting. Uanset, hvor mange reklamer, der påstår det modsatte, er det meningsfulde liv ikke noget, du kan købe dig til.

Et materialistisk samfund

Det tror jeg, de fleste er enige om. Lykken ligger ikke i de materielle ting. Problemet er, at vi lever i en materielistisk kultur. Vi bliver suget ind i en verden, der fremmer forbruget – også det unødige, der tynger såvel vores pengepung som vores klode. Det er bare ikke så nemt at sætte en prop i forbruget. Det gælder uanset, om vi tjener meget eller lidt.

Der er hele tiden mere at bruge penge på. Måske har du prøvet i en periode at tjene lidt ekstra? Det kunne være de frigjorte feriepenge under coronapandemien eller en lønforhøjelse på jobbet. Hvis du er som mennesker er flest, så blev de penge hurtigt sat i spil. Har vi muligheden for at øge forbruget, så gør vi det også, ofte uden at tænke over det. Tilværelsen får endnu et materialistisk skub, og der bliver lidt mere at rydde op i derhjemme.

Men det er ikke det samme som at opleve lykke eller mening. Derimod sker der gode ting, hvis vi skruer ned for materialismen, for eksempel får vi:

 • En bæredygtig livsstil.
 • Mere tid.
 • Mulighed for at spare penge.
 • En påmindelse om det vigtige i livet.
 • Mere overblik.
 • Mere ro.
 • Et mere overskueligt hjem.

Vender du ryggen til den materialistiske livsstil, får du et enklere liv. Du bruger mindre tid i butikker (både de fysiske og online), der er mindre at rydde op i og gøre rent derhjemme, og du kommer til at bruge færre penge. Det betyder ikke, at du aldrig må købe noget, men der er virkelig mange fordele, hvis du vælger en mindre materialistisk tilværelse.

7 veje til et mindre materialistisk liv

Det er ret nemt at sige, men i praksis er det svært at leve mindre materialistisk. Der er fristelser og opfordringer til forbrug alle vegne. Men at noget er svært, er ikke det samme, som det er umuligt. Her får du syv veje, du kan vandre ud ad, hvis du vil sige farvel til det unødige forbrug.

1) Oplevelser før ting

Du kan købe ting, der koster dig tid og penge, eller du kan prioritere oplevelser. Selvfølgelig kan oplevelser også koste penge, men oplevelser behøver ikke være dyre koncertbilletter eller kostbare, eksotiske rejser til udlandet. De kan være magien ved at stå på en strand med efterårsblæsten i dit ansigt, en cykeltur til et sted, du ikke har besøgt før, snobrød omkring et bål eller et sammenskudsgilde med dine venner. Der er også en lang række gratis seværdigheder og oplevelser rundt om i Danmark – få inspiration til gratis oplevelser her.

2) Stop med shopping til trøst eller afslapning

Personligt kan jeg godt genkende det her med, at hvis jeg går gennem en hård periode, så kan shopping være en måde at trøste mig selv på. Med et par klik på internettet eller en tur til det nærmeste shoppingcenter kan vi købe noget, der får os til at slappe af, eller som giver trøst. Vi synes, vi fortjener det.

Det er bare en hul trøst, en meget kortvarig afslapning. Efter kort tid står vi tilbage med færre penge på kontoen, og den trøst vi følte, er forsvundet som solen i oktober. Det er bedre at overveje, om du kan erstatte shoppingen med en anden vane, når du føler behovet for trøst eller afslapning. Måske kan du se en god ven eller besøge et familiemedlem, du elsker? Forkæle dig selv med et varmt bad? Gå en tur et smukt sted?

Du kan også følge 30-dages-princippet. Det er ret enkelt. Får du lyst til at købe noget, så skriv det ned og vent en måned. Hvis du efter 30 dage stadig har en overvældende lyst til at købe den pågældende ting, så er det okay.

3) Praktisér taknemmelighed

Måske har du ikke brug for mere? Måske har du snarere behov for at huske dig selv på alt det gode i dit liv? De ting, du sætter pris på, og som gør en positiv forskel i dit liv. Hvis du i højere grad praktiserer taknemmelighed i din hverdag, jo mindre vil du også have lyst til at forbruge og købe nye ting.

Det kan være svært at gøre taknemmelighed til en daglig vane, men det er en meget værdifuld ting at gøre. En enkel metode er hver aften at skrive tre ting ned, som du er taknemmelig for ved den dag, der er gået. Det tager dig et par minutter, men på en måned bliver det til 90 ting, du får skrevet ned, og dermed bliver taknemmeligheden til en del af din hverdag. Du kan også gå skridtet videre og føre en decideret taknemmelighedsdagbog.

4) Reparer dine ting

Der er en tendens til, at vi bruger ting og smider dem væk, når de går i stykker. Det kan føles mere overskueligt at købe nyt end at reparere det gamle. Men det er langt mere bæredygtigt – også for din privatøkonomi – hvis du kan reparere de ting, der går i stykker. Måske tænker du, at du ikke har den ekspertise, der skal til, men med lidt knofedt og tålmodighed, er det ofte nemmere, end du tror, og på YouTube kan du tit finde gode instruktionsvideoer.

Af og til er dine ting så meget i stykker, at det er umuligt at reparere dem. I så fald så overvej at købe brugt i stedet for at købe nyt. Der er både penge at spare, og det er bedre for miljøet. Hjemme hos os har vi de sidste ti år for eksempel udelukkende købt brugt, når vi til børn eller voksne har skullet anskaffe os digitale gadgets som telefoner, tablets eller computere. Vi køber som regel brugt på datamarked.dk, men der er mange muligheder (og bare for en god ordens skyld: Jeg har ingen økonomisk forbindelse med datamarked.dk og tjener ingen penge på at anbefale dem eller andre).

5) Begræns tv, internet og sociale medier

Der er ikke ret meget, der ansporer os til forbrug, som de input vi får fra fjernsynet, internettet og de sociale medier. De er fulde af tilbud, annoncer og product placement, der sælger drømmen om, at tilværelsen bliver bedre, hvis vi bare køber endnu et produkt. Det kan være svært at stå imod.

Jo mere du begrænser din påvirkning fra disse medier, jo mindre materialistisk vil dit liv blive.

6) Læs bøger, ikke magasiner

Og når vi nu er ved medier, der ansporer til forbrug, så prøv også at begrænse din læsning af de glittede livsstilsmagasiner. De er tit flotte at sidde med i hånden, en gang imellem kan der også være god journalistik i artiklerne, men de formidler et budskab om, at du bliver smukkere, rigere eller får et perfekt hjem, hvis du bare køber et produkt mere. De magasiners primære indtægtskilde er annoncer, så de har en økonomisk interesse i at få dig til at købe så meget som muligt.

Læs i stedet en god, gammeldags bog, måske en du har købt brugt eller lånt på biblioteket. Der er alle mulige genrer, former og grafiske udtryk. Vælg det, der inspirerer dig.

7) Ryd op, skær ned

Du kan vænne dig til at leve med mindre, så du til gengæld får mere overskud og tid til at fokusere på det, der er vigtigt i dit liv. Det første skridt i den proces er at gå dine skuffer, skabe og andre opbevaringssteder i dit hjem grundigt igennem. De fleste bliver overraskede over, hvor meget skrammel, de samler sammen hen over årene. Skrammel, der fylder, men som de ikke bruger, og som ikke giver glæde i dagligdagen. Måske vil du få samme oplevelse?

At gå dine ting igennem og skille dig af med alt det, der er unødvendigt, som fylder og som samler støv i dit hjem, er en tilfredsstillende proces. Giv til genbrug, smid ud, eller sælg de ting, du ikke bruger. Du får dels en påmindelse om, at du kan leve mindre materialistisk, dels får du et meget mere overskueligt hjem, hvor du skal bruge mindre tid på at rydde op og gøre rent.

Du kan ikke tage det med dig

Måske tænker du, at det er uoverskueligt at skære ned og leve mindre materialistisk. Det tager tid, men jeg tror, at det bliver nemmere hen ad vejen, og måske kan et overordnet blik på tilværelsen inspirere og motivere dig.

Husk, der er ikke noget, der er permanent. Du er på kloden midlertidigt. Du tager ikke alle dine materielle ting med dig, når du skal herfra. Der er ikke depotrum og opbevaringskasser i himlen. Folk vil ikke huske dine ting, de vil huske dig.

Måske er det et pejlemærke, du kan bruge, hvis du ønsker at leve mindre materialistisk?


Inspiration til et mindre materialistisk liv: Slow Club

Slow Club er en digital inspirationsbank og et fællesskab til dig (og dine ligesindede), der gerne vil leve langsomt og enkelt. For 25 kroner om måneden får du adgang til videokurset Slow living masterclass, Søndagslisten på lyd, Slow Clubs egen podcast, en privat inspirationsgruppe på Facebook og et væld af konkrete tips, der hjælper dig til at skrue ned for farten i din tilværelse og fokusere på andre værdier end de materielle.

“Slow Club giver et nyt syn på ens tilværelse. Vi kan ALLE lære at leve livet mere langsomt og meningsfuldt. Skønt at blive inspireret i et forum med ligesindede, uagtet vi alle gør det på hver vores måde.”

Michael Koch, jurist og far til to drenge.

Du har adgang til Slow Club 24 timer i døgnet, 365 dage om året, på alle dine enheder. Der er ingen bindinger, og den månedlige pris på 25 kroner er en fast pris. Slow Club har pr. 1/10 2021 67 medlemmer.

Farvel til travlheden

Læs de seneste artikler

 • Tanker om livet

7 tanker om livet

december 1st, 2021|0 Comments

Forleden cyklede jeg hjem efter et besøg hos min 88-årige far, der bor i Dragør. Det var tidlig aften og mørkt. Regnen stod lige ind i mit ansigt, og vinden var gået i nord. Jeg

 • Kreativ rytme

Podcast: Kreativ rytme

november 24th, 2021|0 Comments

Noget af det vigtigste, når du skal gennemføre et større skriveprojekt – eller hvilket som helst stykke kreativt arbejde – er at finde en god rytme. Kunsten er ikke at være inspireret den enkelte dag,

 • Simple living

Derfor skal du gøre som Brad Pitt og Winston Churchill

november 23rd, 2021|0 Comments

Historien om den britiske premierminister Winston Churchill er ret utrolig. Hans politiske karriere var imponerende. Han sad i det engelske parlament i mere end seks årtier, var forsvarsminister og premierminister. Det sidste var han under

 • Stilstand

Om kaffe, stilstand og at give tingene tid

november 18th, 2021|0 Comments

Det var forleden morgen, for fire dage siden. Jeg sad ved mit skrivebord, gennemblødt efter en cykeltur gennem novemberregn og morgenmørke. Min søn Mikkel havde været vågen en stor del af natten, dårlig søvn er

 • Positive distraktioner

10 positive distraktioner

november 11th, 2021|0 Comments

Du har garanteret hørt det mange gange: Du skal bruge din tid effektivt.Du skal være produktiv og skabe resultater.Du skal undgå distraktioner. Men er distraktioner altid dårlige? Kan de snarere være gode? Nødvendige, små fartbump

 • Stilheden

Et forsvar for stilheden

november 4th, 2021|0 Comments

Pico Iyer, der blandt meget andet har skrevet bogen The Art of Stillness – Adventures in Going Nowhere, peger på nogle paradokser i vores tid. I de næste 24 timer modtager du mere information, end


Foto: Emilie Haut

2021-10-12T15:24:27+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment