Skal eller skal ikke? For eller imod? Kaste dig ud i det nye projekt eller holde dig til det, du kender?

Te eller kaffe? Koge ris eller pasta som tilbehør til aftensmaden? Købe en ny bluse eller lade være?

Tilværelsen er fuld af valg. Der er små og store beslutninger, der skal træffes. Nogle gange så mange at man kan fare vild i dem.

Sker det, er der en risiko for, at vi begynder at overtænke. Vi vejer argumenter op mod hinanden, bryder hjernen med små ting, der ender med at vokse sig store. Måske er vi bekymrede for, hvad andre vil tænke, og om natten ligger vi i sengen og vender og drejer os uden at kunne falde i søvn. Vi ligger i stedet og grubler, har svært ved at træffe en beslutning.

Med andre ord: Vi overtænker!

Refleksion er sundt, men…

Der er ikke noget forkert i at overveje tingene. Refleksion er en god ting, der hjælper os til at træffe beslutninger på et oplyst grundlag. Derimod er det usundt, hvis den naturlige refleksion ender som en negativ grublen. Når tankerne kører i ring uden at føre til noget. Når det i stedet bliver til overtænkning, hvor vi kommer til at gøre tilværelsen mere kompliceret, end godt er.

Det får vi det ganske enkelt dårligt af. Vi bliver urolige, stressede, begynder at tvivle på os selv.

Det er der ingen grund til. Det er langt bedre at anerkende, at overtænkningen finder sted og så derefter tage konkrete skridt, der får os ud af overtænkningen og ind i en mere balanceret tilstand. Herunder får du ni konkrete ideer til, hvordan det kan gøres.

1) Find en distraktion

Når du overtænker, er der en meget simpel opskrift på, hvad du kan gøre:

Lav noget andet!

Bryd tankemylderet og det negative mønster. Kast dig ud i en aktivitet der kræver din opmærksomhed, og som får dig til at tænke på noget andet. Gå en tur med en god lydbog fra eReolen i ørerne, lav noget mad, du aldrig har prøvet at lave før, se en fodbold- eller håndboldkamp i fjernsynet, smid hvad du har i hænderne og lav en spontan aftale med en god ven, hvor I kan tale om noget andet.

I virkeligheden er det ikke så vigtigt, hvad du gør. Det skal bare være noget andet. Noget, der distraherer dig, og får dig væk fra overtænkningen.

2) Se det store billede

Et af problemerne ved overtænkning er, at vi har en tendens til at lade små problemer vokse sig store. Her hjælper det at løfte blikket og se sagen i et større perspektiv. Det er ikke sikkert, at det, du overtænker, er noget, der vil fylde i det lange løb. Et godt spørgsmål, du kan stille dig selv, er:

Vil det her være et problem om seks måneder? Om et år? Tre år?

I langt de fleste tilfælde er svaret nej. Det er en sund påmindelse om, at du ikke behøver at overtænke så meget. Det skal nok gå det hele.

3) Gør noget godt for andre

Jeg tror meget på den venlige handling. En venlig gerning spreder sig som ringe i vandet og udløser andre venlige handlinger. Det smil, du sender til en fremmed om morgenen i metroen, kan føre til mange andre smil i løbet af en dag. Holder du døren for en kollega, når du går ind på din arbejdsplads om morgenen, er det startskuddet til en række af venlige handlinger, der gør dagen og stemningen bedre.

Den venlige handling, den hvor du gør en god ting for andre, er også et godt middel mod overtænkning. Den får dit fokus væk og tvinger dig til at tænke på noget andet.

4) En anden vinkel: Hvad ville dine helte gøre?

Er du kørt fast? Bliver du ved med at overtænke uden at komme frem til en beslutning? Så kan du forsøge dig med en anden vinkel. Du kan spørge dig selv, hvordan dine helte og inspirationskilder ville løse problemet.

Mine helte er blandt andre sangeren Bruce Springsteen og forfatteren Thorkild Hansen. Er jeg i tvivl om, hvilken beslutning jeg skal træffe, så overvejer jeg, hvad de ville sige til situationen. Jeg skriver svaret ned i en af mine notesbøger, og det giver altid en retning fremad.

5) Tal med andre

Det er altid okay at række hånden ud og bede om hjælp. I stedet for at gå med alle grublerierne inde i dit hoved, er der en stor værdi i at få talt tingene igennem med et andet menneske. Alene det at få sat ord på dine overvejelser og sige dem højt kan være en lettelse. Det er som at smide en tung rygsæk af skuldrene.

En god måde at gøre det på er ved at gå en lang tur sammen med en god ven, kollega eller familiemedlem. Vær ærlig om dine overvejelser og din overtænkning og bed om et godt råd. Jeg garanterer, at du vil have det bedre og være tættere på en løsning efter sådan en gåtur på to-tre timer.

6) Tænk på det, der kan gå godt

Når vi har en tendens til at overtænke, skyldes det ofte, at vi bliver grebet af frygt. Det er en naturlig, menneskelig følelse, og der er ikke noget forkert ved den. Det er bare ikke altid, at den er rationel. Vi kommer til at frygte og bekymre os om ting, der er usandsynlige, og som stort set aldrig bliver til virkelighed.

En bedre vej ud af overtænkningen er at fokusere på det gode. Vi er tit tilbøjelige til at bekymre os om alt det, der kan gå galt. Derimod er vi mindre skarpe til at tænke på alt det, der kan gå godt. Står du foran en stor beslutning, og er du i fuld gang med at overtænke, så prøv at tænke på alle de positive ting, der vil ske for dig, hvis du lykkes med den beslutning, du overvejer. Især i situationer hvor du overvejer at gå en anden vej i dit arbejdsliv, er det en frugtbar tilgang at visualisere de ting, der kan blive en succes i stedet for de ting, der kan gå galt.

7) Giv dig selv grænser og deadlines

At overtænke er som at fodre hunden med sin egen hale. Det kan blive ved, og der er ikke nogen egentlig slutning eller begrænsning. I princippet kan du overtænke fra nu af og resten af dit liv.

Det er ikke særlig frugtbart. Derfor er det en god idé at give dig selv grænser og deadlines. Sig til dig selv at du vil tænke over det her indtil klokken 15 i eftermiddag og så træffe en beslutning. Giv det to timer, en dag eller hvad du nu finder passende. Af og til er det mere værdifuldt at komme videre, end det er et spørgsmål, om du ender med at beslutte det ene eller det andet.

8) Lav en ny fortælling

Når du har en tendens til at overtænke, er det måske fordi, du sidder fast i indgroede tankemønstre. Det gør vi alle sammen, og det er problematisk, fordi de er begrænsende, og de får os til at overtænke. Selv er jeg ret god til at dyrke en fortælling om, at jeg er dårlig til at motionere, men det får mig til at overtænke. Jeg spekulerer på, om jeg skal motionere på den ene, den anden eller den tredje måde.

Jeg kunne også lave en anden fortælling: Om at jeg faktisk cykler hver dag, når jeg skal hente min søn Mikkel. Om at jeg hver dag mindst går to ture med vores hund Chili. Det kunne være en fortælling om, at jeg i virkeligheden er godt på vej. At jeg har noget at bygge på, og jeg blot skal fortsætte og udvide det, jeg allerede gør. Det er en langt mere positiv fortælling, der holder mig fra at overtænke.

9) Fokuser på øjeblikket

Vi bruger alt for meget tid på at være frustrerede over noget, der er sket i fortiden, eller bekymre os om noget der måske kommer til at ske i fremtiden. Ingen af delene er frugtbare, for i begge tilfælde handler de om noget, vi ikke kan påvirke, i hvert fald ikke lige nu. Det er et klassisk eksempel på overtænkning.

Et bedre alternativ er at fokusere på øjeblikket. Du kan vælge at være fuldt til stede der, hvor du er lige nu. Gøre dit øjeblik til det bedst mulige og i stedet glemme alt det, der ligger uden for din kontrol. Så er der ikke nogen grund til at overtænke.

Du vinder meget ved at holde op med at overtænke

Overtænkning bærer en række dårlige ting med sig. Vi bliver urolige, stressede og begynder at tvivle på os selv. Det er vigtigt at være opmærksom på. Når du fornemmer, at du er ved at overtænke, så er det tid til at stoppe op. Er du bevidst om, at du overtænker, så har du også alle de redskaber, der skal til for at stoppe de negative tanker.

De redskaber kan være de 9 ideer herover. Næste gang du er ved at overtænke så vælg et af dem og prøv det af. Det kan lette tingene og give dig mulighed for at bruge din tid mere konstruktivt. På de gode øjeblikke, på de positive visioner, på alt det, der kan gå godt i tilværelsen.


Søndagslisten

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.150 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.


Foto: Emilie Haut.