Den lange hale

Den lange hale

Er det den hurtige revolution eller det lange, seje træk, der gør forskellen?

I din hverdag? I tilværelsen i øvrigt? I samfundet som helhed?

Jeg har reflekteret en del over disse spørgsmål den seneste tid. 2020 har været et svært år. Det har det været for hele verden med klima-, sundheds- og økonomisk krise oven i hinanden, og det har det været for mig personligt. I de situationer vil vi gerne have en hurtig løsning. Når noget er svært, er der ikke meget, der syner mere attraktivt end en vej ud, der virker lige med det samme.

Det er bare ikke altid, at den hurtige løsning også er den bedste løsning. Ofte er det slet ikke tilfældet. I stedet tror jeg på, at der er en anden vej. Den er måske vanskeligere, mere stenet og mindre komfortabel end den nærmeste afkørsel, men jeg tror også på, at det er en mere holdbar vej.

Den lange hale

For nylig stødte jeg på udtrykket The long tail. Det stammer egentlig fra markedsføringsverdenen og er titlen på en berømt, 15 år gammel bog, der handler om den digitale økonomi, men udtrykket er også meget relevant at tænke på, når det gælder vores personlige liv. Spørgsmålet er, om vi gør noget, der er et quick fix her og nu, eller om vi vil gøre noget, der er godt for vores lange hale – altså det liv, vi har om et år, tre år, ti år og videre frem.

At tro på den lange hale er ikke at tro på den hurtige revolution, ikke på den hurtige forandring her og nu. Det er snarere at tro på de små skridt, der taget med vedholdenhed og konsistens gør en forskel. Det er disse små skridt, der bringer den lange hale i spil.

Jeg tror på den lange hale. Og jeg tror på, at den kan gøre noget godt for dig.

Eksempler på den lange hale

Hvordan kan den lange hale så tage sig ud i praksis? Herunder får du en række eksempler.

 • Planken et minut om dagen betyder, at du om et år har lavet planken i mere end seks timer og dermed har fået en stærkere krop og en rankere ryg.
 • Drømmer du om at skrive en bog, så skriv en side i et Word-dokument om dagen i et halvt år. Så har du skrevet 180 sider, der normalt svarer til godt 250 sider i en trykt bog. Det er rigeligt til at blive forfatter.
 • Sparer du 500 kroner op om måneden på Nordnets månedsopsparing, så har du – hvis aktiemarkedet opfører sig, som det har gjort de sidste 40 år – 100.000 kroner om ti år.
 • Hvis du går 10.000 skridt om dagen, går du 2.781 kilometer på et år (det nøjagtige tal afhænger af din skridtlængde. Se, hvordan du beregner den her.)
 • Møder du op hver dag og arbejder en halv time på et kreativt projekt, du drømmer om – om det er at lave malerier, du sælger på Etsy eller at starte din egen webshop – så kommer du ud i verden med dit projekt meget tidligere, end du troede muligt.
 • Læser du en bog om ugen, bare en lille bog, bliver det til 52 bøger om året. Det gør dig klogere og beriger dit liv.
 • Laver du en ret til aftensmad, som du ikke har prøvet at lave før, to gange om måneden, får du på et år 24 nye retter på dit repertoire. Om tre år er det 72 nye retter.

Du kan utvivlsomt selv finde på flere eksempler. Tænker, du at det lyder voldsomt med for eksempel 10.000 daglige skridt eller 500 kroner om måneden, så start med mindre. Det kan for eksempel være det halve, 5.000 skridt, 250 kroner eller en enkelt ny ret om måneden. Den lange hale vil under alle omstændigheder udøve sin magi.

Kunsten ved den lange hale er at holde fokus

Den lange hale kan vise sin styrke på mange områder af din tilværelse. Princippet om de små skridt, der over tid hober sig op og bliver til en lang og meningsfuld rejse, er universelt. Det er dog ikke det samme som at sige, at den lange hale er nem at implementere i hverdagen. Den kan faktisk være svær.

I den lange hale handler det ikke om at have en enkelt dag, hvor du er fantastisk produktiv og gør en masse. Det er ikke et spørgsmål om at lave en bestseller eller et hit. Du er ikke ude efter her-og-nu-succesen, men efter det lange perspektiv. Det, der gør en reel og positiv forskel i dit liv.

Kunsten består i at holde ved. De eksempler, der er herover, er eksempler på noget, vi alle sammen kan gøre en enkelt dag, en enkelt uge eller måske lidt længere. Det svære er at gøre det dag efter dag, måned efter måned, år efter år.

Find din rytme

Dem, der lykkes, dem, der har succes med livsforandringer, er ikke dem, der kaster sig ud i at gøre en hel masse på en gang. Det er en fin start, og i mange tilfælde er det motiverende. Kan man bygge videre på det og undgå at brænde ud, er det glimrende. Jeg tror dog, at det er langt vigtigere at finde en rytme, hvor du gør de små ting hver dag – og gør dem over tid. Det er det, der skaber den lange hale.

Samtidig er det det, der er det svære. Jeg tror, rytmen kommer bedst, hvis du finder et fast tidspunkt hver dag til at tage et lille skridt, der fører dig i den retning, du ønsker. Det kan være tidligt om morgenen, klokken 20 hver aften eller hvornår, det passer dig bedst.

Prøv det. Sæt et fast tidspunkt af og gør en lille ting hver dag på netop det tidspunkt. Bliv ved. Over tid vil den lange hale vise sig for dig og udøve sin magi.


PS: Spar 300 kroner på Vær din egen chef – kun i dag

Den lange hale kan føre dig i andre, uventede og bedre retninger. En af dem kan være et fleksibelt arbejdsliv, hvor du stadig arbejder, men disponerer over din egen tid og træffer de vigtige beslutninger selv.

I så fald er Vær din egen chef noget for dig. Det er et online forløb med 40 videolektioner og en workbook på 50 sider, der skridt for skridt tager dig fra den første, spæde idé til et punkt, hvor du sender dit produkt, service eller ydelse ud i verden, så du kan leve af det.

Det er vigtigt for mig at understrege, at det ikke er et ”bliv-rig-i-en-fart-quick-fix-forløb”, men et seriøst forløb. Det giver dig redskaberne til at starte for dig selv, men det kræver, at du selv lægger et stykke arbejde i det. Gør du det, vil du også se resultater.

Lige nu er mere end 30 kursister i fuld gang. Prisen er 750 kroner inkl. moms, men i dag kan du spare 300 kroner. Tilbuddet gælder kun i dag, og. Din investering i et frit og fleksibelt arbejdsliv er således 450 kroner – det svarer til to ture i Netto – og du får adgang sådan her:

1) Tryk på dette link: https://20-skridt.teachable.com/p/vaer-din-egen-chef

2) Tryk på ”Kom i gang for 750,-”

3) Tryk på ”Brug kupon.”

4) Skriv koden 300 – så trækkes de 300 kroner fra.

5) Udfyld dine oplysninger.

Det er det hele. Så har du permanent adgang til de 40 videolektioner, en workbook med en masse øvelser, et tech-bibliotek og et diskussionsforum med de andre kursister.

Tilsammen giver dig opskriften på at blive din egen chef. Jeg gør ikke arbejdet for dig, men jeg deler alt, hvad jeg har lært på mere end seks år som selvstændig, og du får en konkret køreplan, der sætter dig i stand til at udfolde et helt andet arbejdsliv. Tilbuddet udløber ved midnat mandag den 21. september. Du går i gang lige her.

Din egen chef

Læs de seneste artikler

 • Præstationssamfundet

Manifest: Et angreb på præstationssamfundet

maj 11th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Den sidste uges tid har jeg prøvet noget, jeg ikke har prøvet i lang tid. At være ude blandt rigtige mennesker, sådan i kød og blod og få lov til at undervise.

 • Lykken

To spørgsmål, der bringer dig (lidt) tættere på lykken

maj 8th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast Det er noget tricky noget, det her med lykken. Der er ikke nogen af os, der går rundt og siger, at vi foretrækker at være ulykkelige. Samtidig ved vi godt, at lykken

 • De små ting

At fejre de små ting

april 29th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Der er de små ting og de store ting. Som regel er det de store ting, vi fejrer. De afgørende livsbegivenheder, forfremmelserne, succeserne, de runde fødselsdage, partnerskaberne. Det er dem, vi holder

 • Spilde tid

Forskning: Derfor skal du spilde tiden

april 23rd, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. I denne uge har jeg læst Alan Lightmans bog In Praise of Waisting Time. Det er altså en god bog, som jeg håber snart, bliver oversat til dansk. Når jeg er glad

 • Jobs

Jobs, der skal gøres

april 13th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Smøre madpakker. Lufte hunden. Støvsuge. Deltage i et møde med lunken kaffe på kanden. Besvare mails og telefonopkald. Betale regninger. Udfylde et skema elektronisk. Livet er fuldt af jobs, der skal gøres.

 • Ole Ditlev Nielsen

5 strategier om det uperfekte, som min frisør lærte mig

april 8th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Forleden var jeg for første gang i mange måneder en tur til frisøren. Det var jeg glad for, selvom jeg siden har tænkt en del over noget, frisøren sagde, da hun vaskede


Foto: Emilie Haut

2020-09-20T08:36:23+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment