Et forsvar for de ineffektive dage

Lyt til artiklen.

Ligesom du sikkert er det, er jeg tilmeldt en hel del nyhedsbreve, Mange af dem er på engelsk, og forleden dumpede der et ind i min indbakke med dette spørgsmål:

Do you want more EFFECTIVE days and weeks?

Jeg bemærkede, at “effective” var skrevet med store bogstaver, men ellers var min umiddelbare reaktion:

”Næh, det vil jeg egentlig ikke.”

Jeg siger ikke, at effektivitet er ondt i sig selv. Der er ikke noget i vejen med at få noget fra hånden.

Men der er noget i vejen, hvis vi tænker, at alle vores dage skal være effektive. Hvis vi lægger os selv under pres, og hele tiden forlanger af os selv, at vi skal noget. Det bliver en skrue uden ende. Et pres hvor vi lever for at opnå det, der kan måles og vejes, i stedet for blot at leve.

Jeg tror på en anden vej. Jeg tror på, at vi vinder meget ved at bryde fri af effektivitetspresset. Jeg tror på de ineffektive dage.

Det gode ved ineffektive dage

Der er ting, vi skal nå fra tid til anden. At arbejde dybt og koncentreret med det, der er meningsfuldt og gør en positiv forskel for andre, er kun godt. Effektivitet for effektivitetens skyld er derimod meningsløst. I stedet kan der komme meget godt ud af at have ineffektive dage. Måske vil der ikke være noget, du kan notere i et Excel-ark, når dagen er forbi, men du vil i stedet opleve andre positive effekter.

 • Du kommer til at føle, at du er mere i ro og balance.
 • Du oplever glæden ved ikke at skulle skynde dig.
 • Du får sovet ud.
 • Du kan bruge din tid på noget, der gør dig glad.
 • Du får tid til at tale dybt og længe med mennesker, der er vigtige for dig.
 • Du kan reflektere over livet.
 • Du kommer i kontakt med naturen.
 • Du kan fordybe dig i en god bog.
 • Du får muligheden for at stå på en strand og mærke vinden i dit ansigt.
 • Du kan drikke te og tænke.
 • Du sænker tempoet og omfavner principperne i slow living.
 • Du kan arbejde på et kreativt projekt – ikke fordi det skal føre til noget, men fordi det giver dig glæde.
 • Du mærker, at du ved at holde pause, får den gode energi tilbage

Og temmelig meget mere. Du kan sikkert selv finde på flere ting, du kunne bruge en ineffektiv dag på.

Beslut dig for de ineffektive dage

Der er ikke noget af det herover, der er specielt effektivt, i hvert fald ikke i den forstand de fleste tænker effektivitet. Det gavner næppe Danmarks BNP, det øger ikke arbejdsudbuddet, og det er ikke produktivitet, der kan måles og sættes ind i et regneark.

Til gengæld er det noget andet.

Det er godt.

Du får det kan ganske enkelt bedre af at have en ineffektiv dag i ny og næ. Der er ingen grund til at være bange for at dovne. Det kan være lige præcis det, der skal til for at nå frem til dybere indsigter, tage de nødvendige pauser og få energien og overblikket tilbage.

Måske står du med spørgsmålet om, hvor ofte du så skal have ineffektive dage? Er det en gang om ugen? To-tre dage om ugen? Skal hver eneste dag være ineffektiv?

Der er ikke et entydigt svar. Det er meget individuelt, og det hænger meget sammen med, hvordan dit liv er i øvrigt. En god tommelfingerregel er, at jo travlere din hverdag og din tilværelse er, jo mere har du brug for ineffektive dage.

Du kan starte i dag. Kan du gøre dagen i dag til en virkelig ineffektiv dag? Så er du godt på vej.


Gratis webinar: 7 veje til et stoisk liv

Webinar stoisk

En anden måde at leve på end at søge den hurtige effektivitet er det stoiske liv. Her er ro, fornuft, kontakt med naturen og enkelhed blandt de vigtigste nøgleord.

Personligt har jeg i flere år haft stor glæde af at leve efter principperne i den stoiske filosofi, og jeg har nu indspillet et webinar, der handler om, hvordan du kan komme til at leve mere stoisk. Fokus er på syv konkrete ting, du kan gøre for at komme til at leve stoisk.

Du kan se webinaret med det samme. Der er ingen tilmelding eller mails, du skal modtage. 7 veje til et stoisk liv er indlejret direkte på 20skridt.dk. Det eneste du skal gøre for at se webinaret, er at bruge dette link.


En konkret opskrift på et enkelt liv: 100 ideer til simple living

Få din ro og dit overblik tilbage med denne praktiske guide til simple living. Du får de allerbedste ideer til et enkelt liv, hvor du har tid til det, der er vigtigt for dig. Opdag blandt andet…

 • Idé # 2: Hvordan du finder dit hvorfor, så du altid er motiveret for et liv med simple living.
 • Idé # 5: Hvordan du praktiserer ikke-reaktion som en vej til at finde ro og enkelhed I hverdagen.
 • Idé # 11: Hvordan du dropper “hvad-nu-hvis-tankegangen”, så du ikke bliver tynget af unødige bekymringer.
 • Idé # 18: Hvordan du sætter mål med champagnemetoden.
 • Idé # 35: Hvordan du bringer naturen ind I din bolig.
 • Idé # 44: Hvordan du går fra multitasking til onetasking
 • Idé # 60: Hvordan du ignorerer andre – med god samvittighed!
 • Idé # 65: Hvordan du gør op med dine shoppingvaner
 • Idé # 81: Hvordan du giver dig selv lov til at dovne.
 • Idé # 93: Hvordan du laver mad i en slow cooker.

… og 90 andre konkrete ideer til simple living.

I bogen får du også et væld af tankevækkende citater om simple living fra verdenshistoriens største filosoffer, forfattere og kunstnere, der har dyrket det enkle liv. Inspirationslister giver dig konkret motivation, og alle 100 ideer er ideer, du kan bruge med det samme.

Du får bogen som en lækkert designet PDF-fil på 148 sider, og foretrækker du bogen som lydbog, så finder du den her.

Køber du i dag, kan du også glæde dig over 3 x bonusmateriale.

 • Et fyldigt uddrag af bogen Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress (Dansk Psykologisk Forlag).
 • Den populære workbook ”Mit bedste år nogensinde” som PDF- eller Word-fil.
 • Webinaret ”Go slow: Sig dit job op lev langsomt” som videofil, du kan downloade og se hvor som helst og når som helst.

Bonusmaterialet får du uanset, om du foretrækker bogen som e-bog eller lydbog. Bogen koster 50 kroner – det svarer til 50 øre pr. idé – og du finder den lige her.

Simple living

Læs de seneste artikler

[fusion_recent_posts layout=”default” hover_type=”none” columns=”3″ number_posts=”6″ offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”” exclude_cats=”” tag_slug=”” exclude_tags=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”yes” meta_author=”no” meta_categories=”no” meta_date=”yes” meta_comments=”yes” meta_tags=”no” excerpt=”yes” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””][/fusion_recent_posts]

Foto: Emilie Haut.
Musik i lydversion: Rustic Ballad by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com.Music promoted by https://www.free-stock-music.com. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

2021-02-19T13:53:21+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment