Uge 42 står for døren. For mange er det en uge, der er lig med efterårsferie, og for dem, der ikke skal holde ferie, er det stadig en uge, hvor der er mulighed for at gå ned i tempo. Der er kolleger, der er væk, og måske er chefen det også. Det er som om, at antallet af mails, møder og Excel-ark bliver lidt mindre i uge 42. Det er rart.

Dermed er det også en uge, der er en god lejlighed til at være slow. Man kan sænke tempoet og tage sig lidt bedre tid til tingene. Gøre noget, der får en til at falde til ro, og som giver glæde. Det kan være at gå en tur i skoven, spille brætspil med familien eller noget af det bedste, jeg ved: at læse.

Læsning er en rolig aktivitet, hvor vi kommer ned i tempo, samtidig med at de ting, vi læser, åbner vores øjne for en større verden, giver os perspektiver, ny viden eller slet og ret god underholdning. Jeg kan dårligt forestille mig en bedre aktivitet end at sidde med en god bog i en god stol med en god kop te, mens efterårsregnen trommer på ruden.

10 bøger til din efterårsferie

Der er altså gode grunde til at læse, men spørgsmålet er, hvad man skal læse? Herunder får du 10 bøger, du kan gå ombord i her i uge 42. Du behøver naturligvis ikke læse alle ti, men du kan jo starte med en enkelt. Listen er i uprioriteret rækkefølge, og den blander flere forskellige genrer. Fælles for bøgerne på listen er, at jeg har læst dem alle, og de har inspireret mig og givet glæde. Du kan finde titlerne på dit lokale bibliotek eller på en boghandlerside som saxo.com.

1) Japonisme – Ikigai, skovbad, wabi-sabi og meget mere af Erin Niimi Longhurst

Det her er sådan en fin og smukt illustreret bog. I dette lille og grafisk usædvanlige vellykkede værk får du en indføring i japansk kultur og filosofi, og hvordan du kan bruge filosofien i din hverdag. Det er en bog til stille øjeblikke, til refleksion og ro. Se mere om Japonisme her.

2) Kom stærkt tilbage – Regnskabet, rummelen, revolutionen af Brené Brown

Den meget (og med god grund) populære Brené Browns bog om at rejse sig fra kriser, vende sårbarheden og komme videre i livet. Se mere om, hvordan du kan komme tilbage her.

3) Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr

Den smukkeste roman jeg har læse de seneste år. En fortælling om en blind fransk pige og en tysk soldat, der på hver deres måde rives med af anden verdenskrigs tummel. Perfekt til en oktobereftermiddag, hvor regnen siler ned. Du finder den her.

4) Arbejd dybt- Sådan fastholder du fokus i en flyvsk verden af Cal Newport

En af mine største inspirationskilder er den amerikanske professor Cal Newport, og jeg er simpelthen så enig med ham i hovedbudskabet i denne bog: At vi gør vores bedste arbejde når vi bliver kognitivt udfordrede og er i stand til at fokusere og koncentrere os om én ting ad gangen. Endvidere viser han en konkret vej til mere fokus i bogen, som du finder her.

5) Træernes hemmelige liv af Peter Wohlleben

En helt overraskende international bestseller, der er en lille smule underlig og samtidig vildt fascinerende. Den tyske skovfoged Peter Wohllebens bog om livet i skoven, og om hvordan træer kommunikerer med hinanden, gør dig klogere på naturen, og du kan starte her.

6) Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

En ferie er en god lejlighed til at gå ombord i en klassiker, og hvorfor så bare ikke gå ombord i den bedste roman, der nogensinde er skrevet på dansk? Uanset alder, køn, uddannelse, job, civilstand og så videre kan vi alle sammen spejle os i fortællingen om præstesønnen, der både vinder og taber i løbet af livet. Du kan købe den billigt her.

7) Det lykkelige Arabien af Thorkild Hansen

Når vejret er gråt, mørkt og blæsende kan man godt trænge til et eventyr, så hvorfor ikke tage tilbage til 1700-tallet og rejse med på Carsten Niebuhrs opdagelsesrejse til de arabiske lande? Jeg elsker simpelthen Thorkild Hansens dokumentariske roman om den arabiske ekspedition. Den er humoristisk, dramatisk og overraskende, og du finder den her.

8) Dette er ikke en bog af Keri Smith

Jeg er vild med Keri Smith og hendes evne til at få os til at tænde vores kreative flamme. Hun er kvinden bag den populære Wreck this Journal, som også findes på dansk, og som har solgt et par millioner eksemplarer på verdensplan. I Dette er ikke en bog udfordrer hun vores tanker om, hvad en bog egentlig er, og du kan se mere her.

9) 100 Side hustles – Unexpected Ideas for Making Extra Money Without Quitting Your Day Job af Chris Guillebeau

En farvelagt idébog, der giver dig inspiration til at starte din egen ”side-hustle”. Det er et kreativt forretningsprojekt, du kan lancere ved siden af dit almindelige arbejde. Bogen er perfekt, hvis du overvejer at sige dit job op og dyrke dit eget projekt, men alligevel er lidt i tvivl om, hvorvidt projektet er holdbart. De 100 ideer er baseret på konkrete menneskers succesfulde side-hustles, og du kan lære mere om ideerne her.

10) The Daily Stoic – 366 Meditations on Wisdom, Perseverance and The Art of Living af Ryan Holiday.

Har du læst med på Søndagslisten et stykke tid, vil du vide, at jeg er begejstret for den stoiske filosofi, der stammer fra antikken. Mens vi stadig venter på en nyere, dansksproget indføring i stoicismen, er det værd at bruge tid på denne bog, der med udgangspunkt i citater af blandt andre Seneca, Epiktet og Marcus Aurelius præsenterer 366 korte tekster, der tilsammen giver en slags dagbog over det at leve stoisk. Du finder den her.

Herover er der 10 bøger, der er gode, og ellers er der kun én ting at sige: Rigtig god læselyst.