20 gratis glæder

Det bedste i livet er gratis.

Sådan lyder et berømt ordsprog. Jeg ved ikke, om det altid er rigtigt. For eksempel var det ikke gratis, da min hustru Kirstine og jeg sidste år holdt et kobberbryllup med 100 gæster, men det gav os virkelig megen glæde. I en tid hvor der er pres på klodens ressourcer, er det dog en god og bæredygtig tilgang at gå efter de gratis glæder frem for at rende ud og købe noget hele tiden.

Derfor får du i dag inspiration til ting, du frit og kvit kan gå ombord i. De første 10 ting er noget, du kan gøre enten derhjemme eller lige uden for din dør. De næste 10 ting er 20 Skridt-ressourcer som webinarer, boguddrag og andet, som du ikke behøver at betale for.

10 gratis ting, du kan gøre

At få gode oplevelser en søndag behøver ikke at være noget, som kræver, at du finder dankortet frem. Du kan starte med disse 10 ting:

1) Gå på opdagelse i dit eget land

Det er fantastisk at rejse, men der er altså virkelig mange gode og gratis oplevelser i Danmark, som du kan prøve. Visit Denmark har lavet en meget fin liste med gratis seværdigheder i Danmark. Den kan du tage udgangspunkt i og bruge som inspiration. Du kan også prøve at taste din kommunes navn og ordet ”gratis” i en søgning på Google. Det vil overraske dig, hvor mange fine muligheder, der kommer frem. Du finder Visit Denmarks liste her.

2) Gå på biblioteket

Vores biblioteker er en skatkiste af viden, ideer og slet og ret gode, gratis oplevelser. De fleste biblioteker er ikke de støvede rum, som de var engang. De er i dag små kulturhuse, med adgang til tidsskrifter, behagelige stole, brætspil, du kan låne og et væld af tidsskrifter, som du kan læse og blive inspireret af. Mange biblioteker har udvidede åbningstider, så hvorfor ikke bruge din søndag på biblioteket?

3) Tag et gratis online-kursus

At være menneske er at vokse og gro. Vi er som planter. Vi har det bedst, når vi bliver vandet. En af de bedste måder at blive vandet på, er ved at lære noget nyt. Noget, som vi synes er så spændende, interessant eller vigtigt, at vi ikke kan lade være med at undersøge det nærmere.

En side som Coursera samarbejder med nogle af verdens mest prestigefyldte universiteter og største virksomheder om at udbyde online-undervisning, hvoraf rigtig meget er gratis. Det finder du her. Det berømte universitet M.I.T. har fabelagtig gode online-kurser, der er helt gratis. Hvis du gerne vil have gratis online-undervisning på dansk er denne fine side et godt sted at starte.

4) Find ligesindede at mødes med på meetup.com

Hvorfor ikke få oplevelser sammen med nye mennesker? Meetup.com er en side, hvor der er slået en lang række spændende begivenheder og arrangementer op i dit lokalområde. Du kan se, hvad der for eksempel foregår i Aarhus eller København, og der er virkelig mange arrangementer, du kan deltage i. Et lille tip: Hvis du udvider afstanden fra den by, du bruger som udgangspunkt for din søgning (for eksempel Aarhus) kan du se, hvad der foregår i dit eget lokalområde. Det er en af de gode ting ved at bo i et lille land.

5) Hold et restegilde sammen med vennerne

Den her idé har jeg tyvstjålet fra min storesøster Hanne. Sammen med hendes mand holder hun hvert år i januar et selskab, hvor de inviterer alle deres gode venner. Alle gæsterne skal medbringe en ret til en fælles buffet, og der er kun ét krav til den medbragte mad: Den skal bestå af rester! Det skal være noget, man finder hjemme i køkkenskabene eller fryseren, som man laver maden af. Det fremmer virkelig kreativiteten, koster ikke noget, og der kommer forbløffende god mad ud af det. Det er en idé, som er lige til at gå til.

6) Prøv Geocoaching

Geocoaching er en moderne skattejagt, som får dig ud i den friske luft, og som er en helt genial, gratis aktivitet. Den er virkelig velegnet til børnefamilier eller en sjov aktivitet at gøre sammen med dine venner. Groft sagt går det ud på, at du med en GPS-modtager eller din smartphone finder ”geocoacher”, som er små skatte, der kan være placeret alle mulige steder. Typisk er det en lille boks, der er godt gemt, og som indeholder små, billige genstande. Hvis du finder ”skatten”, kan du tage en af genstandene og lægge en anden i stedet. Du får koordinaterne via din GPS eller telefon, og du kan gå i gang med det samme. Du kan læse alt om geocoaching i Danmark, og se hvordan du begynder, på denne side.

7) Lav din egen byvandring

Brug nogle aftener i din kommende uge på at læse om din by eller dit lokalområde. Jo mere research du kan lave, jo bedre. Hvor er for eksempel det ældste træ? Den højeste bygning? Blev der begået en forbrydelse et sted? Vælg 4-5 spændende steder ud og arrangér en byvandring til disse steder, hvor du fortæller om stederne. Inviter venner, kolleger og familie – og overvej at slå din byvandring op på meetup.com (se også punkt 4).

8) Prøv dig frem som amatørfilmskaber – og sælg dine film online

Som den teknologiske udvikling har været, kræver det ikke andet end en telefon at kunne optage film, som ser godt ud. Især ikke hvis du bruger en eftermiddag på at lære lidt grundlæggende redigering i redskaber som FilmoraGo eller Kinemaster – her kan YouTube hjælpe dig med en lang række gode og gratis instruktionsvideoer. Herefter kan du bruge dagen på at optage små film om alt fra kaffebrygning til de visne blade i din have. Du kan endda uploade dine film på platforme som Shutterstock, pond5 og Adobe Stock. Det hedder ”royalty free” og er en sjov måde at kombinere en kreativ hobby med lidt ekstra indtægt.

9) Flyt om derhjemme

Kender du de der tv-programmer, hvor en smilende studievært, en designer og en flok håndværkere på få dage laver folks hjem om til noget lækkert og fantastisk? En gang i mellem trænger vi til lidt forandring, og hvis vores hjem får en makeover, kan det give ny inspiration og nye kræfter. Men hvad nu hvis man ikke lige deltager i en tv-udsendelse eller har penge til at hyre et hold professionelle?

Så kan man måske starte med det, man har? Bruge en søndag på at rydde op, stille borde og stole anderledes, måske hænge noget nyt op på væggen? Måske kommer det ikke helt til at ligne noget fra tv, men det kan være mere end rigeligt til at give dig følelsen af nye omgivelser og en frisk start.

10) Skriv et brev til de børn, børnebørn eller oldebørn, du ikke har fået endnu

Den her er en gratis aktivitet, der ansporer til refleksion og eftertanke. Begge dele er en mangelvare i vores hastige, fortravlede samfund. Brug nogle timer på at sætte dig ned og skrive et rigtigt, gammeldags brev til dine efterkommere. Hvilke tanker om livet og verden gør du dig? Hvad vil du give videre? Det er en øvelse, der både kan gøre dig klogere på dig selv, og som engang om mange år vil udløse glæde og gode tanker i din familie.

10 gratis glæder fra 20skridt.dk

Kernen i mit arbejde med 20 Skridt er at producere indhold, der giver dig inspiration i hverdagen. Noget af dette indhold, som bøger, foredrag og online-kurser koster penge, mens andet indhold er gratis. Herunder får du 10 gratis eksempler på gratis 20 Skridt-indhold.

1) Gratis webinar: ”Slow living 101 – kom i gang med dit langsomme liv”

Vil du på en time have en introduktion til slow living, en række konkrete råd til hvordan du selv kommer i gang og de sidste 5 minutter et rigtig godt tilbud på Slow Club, så er dette gratis webinar lige noget for dig. Du tilmelder dig via dette link, og hvis du vælger ”Watch now” kan du se webinaret med det samme, eller på det tidspunkt, der passer dig bedst. Webinaret er tilgængeligt frem til slutningen af januar, og du kan se det og tilmelde dig her

2) ”Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening” som lydbog

Denne anmelderroste bog giver dig en grundig indføring i slow living-livsstilen og mange konkrete råd til at sænke tempoet og få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Lydbogsversionen er indtalt af skuespilleren Lasse Høyer, der har gjort et fantastisk stykke arbejde med at fange bogens særlige tone. Du kan låne lydbogen gratis i 30 dage på E-reolen, og hvis du gerne vil have slow inspiration og samtidig lytte til Lasses silkebløde stemme, kan du gøre det via dette link.

3) Fyldigt uddrag af bogen ”Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress”

Bogen, som er blevet betegnet som konkret og vidunderlig, er en slags håndbog i hverdagslivet. I 20 konkrete og overskuelige kapitler får du som læser et væld af praktiske råd til at prioritere anderledes og finde tid til det sjove og det meningsfulde. Forlaget har desværre valgt ikke at gøre den tilgængelig på E-reolen, men du kan læse et gratis, fyldigt uddrag af bogen på dette link.

4) Podcastafsnit: ”At geare ned når man har kørt i overhalingsbanen”

I episode 5 af Slow Clubs podcast taler jeg med forfatter og medvært Martin Lasse Hansen Sieben om, hvorfor det er så vigtigt at lade travle periode afløse af perioder, hvor der er tid, ro og plads. Episoden giver helt konkrete bud på, hvordan du kan geare ned efter hastige perioder. Slow Clubs podcast er forbeholdt Slow Clubs medlemmer (se hvordan du bliver medlem her), men denne episode er midlertidigt tilgængelig for alle. Du kan lytte til episoden her.

5) Gratis PDF: Stress-af-listen

En huskeliste med ideer til at stresse af, som du får som PDF-fil. Den er dermed lige til at printe ud og hænge op på opslagstavlen på jobbet eller på køleskabet derhjemme. Du henter Stress-af-listen her.

6) Minikursus på You Tube: ”Mere tid i en travl hverdag”

”Mere tid i en travl hverdag” er et lille kursus i tre lektioner, hvor du får inspiration og konkrete tips til at frigøre tid i dagligdagen. Du finder de tre lektioner her:

 

 

 

7) Inspirationsbilleder på Pinterest

Pinterest er en søgemaskine, hvor du kan finde kreativ inspiration og nye ideer. Det er jeg selv glad for at gøre, og derfor har 20 Skridt nu fået sin egen profil på Pinterest. Her får du citater og inspiration til slow living i visuelt indbydende pins, og du kan følge med her.

8) Læs rejsebogen ”Det fremmede og det kendte – rejser 1990-2019”

På de offentlige bibliotekers digitale udlån, E-reolen, kan du i 30 dage gratis låne ”Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019.” Det er en anderledes rejsebog om at forlade det vante, rejse ud og mødet med de mennesker, steder og tanker, der opstår undervejs. Anmelderne kalder den poetisk, og du låner den gratis her.

9) Fyldigt uddrag af ”Om at undervise – 20 skridt til at blive en bedre lærer”

Bogen ”Om at undervise” var min første bog, der blev udgivet på Dansk Psykologisk Forlag i 2013. Den er stadig en vigtig del af grundlaget for de foredrag og workshops jeg holder for undervisere over hele landet. Den er en håndterbar og praktisk orienteret grundbog i undervisningsteknik, og du kan læse et fyldigt uddrag af bogen her.

10) E-bog: 39 ideer til din undervisning

Den sidste af de gratis glæder er en gratis mini-e-bog med 39 helt konkrete ideer til undervisningen, man som lærer kan bruge med det samme. Er du ikke selv underviser, kender du måske en, der vil have glæde af ideerne? I så fald er du meget velkommen til at give den person E-bogen, som du finder lige her.

Flere gratis glæder?

Jeg håber, at du finder inspiration i de 20 gratis glæder herover. Måske har du selv en idé til en gratis glæde? Så kan du dele den via kommentarfeltet på min blog eller på 20 Skridts Facebook-side. Måske kan vi få de gode ideer til at sprede sig og få en gratis, men rigere dag ud af det?

Prøv Slow Club i en måned for blot 19 kroner

Vil du gerne leve et langsommere liv, hvor du har tid til det, der er vigtigt for dig? Vil du gerne opleve mere ro og balance i din hverdag? Så er Slow Club noget for dig.

Slow Club er dit online-fællesskab, hvor du får viden om slow living, motivation og konkret inspiration til at leve mere slow. Du får sparring med ligesindede, der hjælper dig på din langsomme rejse.

Dem, der er med, oplever, at de får mere tid, mere ro og en bedre balance i hverdagen. For eksempel siger Michael Koch, der er medlem af Slow Club:

”Slow Club giver et nyt syn og perspektiv for ens tilværelse. Vi kan ALLE lære at leve livet langsomt og mere meningsfuldt. Skønt at blive inspireret i et forum med ligesindede, uagtet vi alle gør det på hver vores måde”

Michael Koch, jurist Fairway Consult og far til to drenge

Hvis du vil opleve det samme som Michael, får du adgang til:

Slow living masterclass: Et online-kursus med 15 lektioner, der introducerer til slow living og de vigtigste aspekter (fx slow food, slow travel og slow parenting).

Slow Club podcast: En podcast med sskiftende værter og nspirerende historier om langsomme mennesker som produceres eksklusivt til medlemmerne af Slow Club.

Facebook-gruppen Slow Club: Adgang til en privat Facebook-gruppe, hvor du og andre medlemmer af Slow Club får adgang til live-videoer og kan dele jeres ideer til slow living med hinanden.

Slow-biblioteket: Danmarks største Slow living-bibliotek en samling af de bedste artikler om slow living.

Online-kurset “Det lille stresskursus“: Du får adgang til dette kursus med mere end 20 videolektioner, og en lang række konkrete øvelser (værdi 8.00,- ekskl. moms. Se mere her).

E-mail-coaching: Medlemmer af Slow Club har direkte adgang til min indbakke. Her spørger de om alt fra slow food-opskrifter til en plan for at sige jobbet op og leve et langsommere liv.

Start med det samme

Brug kuponkoden 80 og spar 80 % på din første måned. Du betaler kun 19 kroner for at få adgang til Slow Club i 30 dage. Herefter fortsætter dit medlemskab til normalprisen på 95,- pr måned. Du kan opsige når som helst, og der er ingen bindinger. Der er endda 30 dages garanti, hvis du ønsker at få dine 19 kroner tilbage. Så sender du mig blot en mail inden for de første 30 dage, og jeg stiller ingen spørgsmål.

Hvis du vil leve langsomt, skal du blot gøre sådan her:

 1. Tryk på dette link: https://20-skridt.teachable.com/p/slow-club
 2. Tryk på ”Tilmeld kursus”.
 3. Tryk på ”Brug kupon”.
 4. Skriv 80
 5. Udfyld dine oplysninger.

Jeg håber, vi ses i Slow Club. Verden har brug for mere langsomhed, og vi kan hjælpe hinanden til at opnå det. Har du spørgsmål om Slow Club, er du naturligvis altid velkommen til at skrive til mig.

Prøv Slow Club i dag

 

Vil du læse flere artikler som denne?

Tilmeld dig Søndagslisten og få tilsendt mine bedste tekster direkte til din indbakke hver søndag morgen. Artiklerne kredser om slow living, det enkle liv, og om hvordan du i en travl hverdag kan få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Du får aldrig mere end en mail om ugen. Den kommer altid på det samme tidspunkt, og du kan afmelde når som helst. Du tilmelder dig her.

Tilmeld dig nu

 

Søndagslisten

2020-01-19T15:42:37+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

2 Comments

 1. Joan Lauridsen 13. januar 2020 at 13:35 - Reply

  Man kunne også bare slappe af og lave ingenting. Men tak for gode ideer 🙂

  • Ole Ditlev Nielsen 13. januar 2020 at 14:06 - Reply

   Helt enig :-). Det er ALTID værdifuldt at tage en pause og slappe. Heldigvis så løber de 20 ideer ingen steder, så man kan altid vende tilbage til dem…

Leave A Comment