Vi får tit at vide, at vi skal sætte mål. Målene skal helst være af den slags, hvor det er så nemt som muligt at vurdere, om målet er blevet indfriet. Det er bedst, hvis der på en eller anden måde kan sættes tal på det, så vores målopfyldelse kommer ind i et Excel-ark. På den måde bliver vores mål til en præstation, man kan vurdere.

Vi møder ofte denne tilgang på vores arbejde, men vi finder den også i vores privatliv. Vi siger til os selv, at vi skal tabe 10 kilo eller tjene 2.000 kroner mere om måneden. På den måde måler, vejer og vurderer vi os selv.

Læsere af Søndagslisten vil vide, at jeg er skeptisk over for denne måde at sætte mål. Den bliver til et pres, der kan stresse os og gøre os frustrerede. Jeg tror mere på, at man styrer efter en retning. Efter et kompas, der tager afsæt i vores værdier snarere end i tal.

Når det er sagt, så er der tilfælde, hvor det at sætte konkrete mål, kan være en hjælp. Det er jeg netop stødt på et inspirerende eksempel på. Det er en tilgang til at arbejde med mål, der ikke kræver noget Excel-ark, men derimod tre flasker champagne. Måske er det derfor, jeg godt kan lide metoden.

Når tilværelsen ramler

En af mine gode bekendte stod i de sidste måneder af 2021 i en situation, hvor tilværelsen ramlede. Hun mistede sit job, et af hendes tre børn blev ramt af svære problemer i skolen og som om det ikke var slemt nok, så skete der også et dødsfald i den nærmeste familie. Det var en uheldig kombination, der alt for godt levede op til ordsproget om, at en ulykke sjældent kommer alene.

Der var selvfølgelig umiddelbare ting at tage sig af – hjælp her og nu til barnet, de praktiske omstændigheder om en bisættelse osv. Imidlertid var det også en anledning til at reflektere over fremtiden, spørge hvad man som familie kunne gøre for at få en bedre fremtid, at sætte mål om man vil.

Hvad hun gjorde? Hun åbnede ikke noget Excel-ark. Han lavede ikke nogen strategi for målopfyldelse. Det eneste, hun gjorde, var at hun sammen med sin mand købte tre flasker champagne.

De tre flasker champagne stillede de på køkkenbordet. Med det flotteste gavebånd de kunne finde, hang de en seddel på hver flaske. På den ene seddel stod der nyt job, på den anden salg af den gamle lejlighed og på den tredje nyt hus i en ny kommune.

Planen var enkel: Når et af disse tre mål blev opfyldt, så skulle flasken med den pågældende seddel åbnes og drikkes. Flaskerne stod fremme, så familien hele tiden blev mindet om de tre mål. Det er i al sin enkelhed champagnemetoden.

Sådan kan du bruge champagnemetoden

Det er et inspirerende eksempel og en god måde at arbejde med mål på, der tager afsæt i vores overordnede retning og værdier. Hvis du selv vil prøve champagnemetoden, handler det om at følge denne opskrift.

1) Start med at tænke over hvad du drømmer om. Hvad vil du gerne nå eller opleve? Lav en brainstorm på et papir, en notesbog eller på bagsiden af en serviet. Skriv en masse ideer ned og skær derefter ned, så det kun er de tre vigtigste ting, der står tilbage. Lad det være ting, som du selv kan påvirke og arbejde med.

2) Køb tre flasker champagne og tre sedler i pap med et hul i højre hjørne. Skriv de tre ting, du er kommet frem til, ned på hver mærkat. Brug farverige tuscher, så det kommer til at se flot ud. Tag til sidst noget fint gavebånd, før det gennem sedlens højre hjørne og bind det om hver af de tre flasker.

3) Stil de tre flasker frem på et meget synligt sted i dit hjem, for eksempel på dit køkkenbord.

4) Gå i gang. Foretag små, aktive handlinger, der hjælper dig i en retning, der fører dig nærmere på de tre mål, der står på sedlerne.

5) Når en ting, der svarer til det, du har skrevet på en af sedlerne, går i opfyldelse, så åbner og drikker du champagnen. Inviter nogen til at drikke den sammen med dig.

6) Fortsæt indtil alle tre flasker er drukket.

Champagnemetoden virker

Og hvordan det så er gået med min gode bekendte? I denne uge starter hun på et nyt job, så den første af de tre flasker hjemme på hendes køkkenbord blev i sidste uge åbnet og drukket. Lejligheden er sat til salg, og familien er begyndt at kigge efter ny bolig, så alle kan få en frisk start.

Tilværelsen er ikke altid nem, men positive forandringer kræver ikke nødvendigvis strategier, evalueringer og en performance-score, der kan skrives ind i et Excel-ark. Af og til er det eneste, der kræves, lidt god champagne.


Slow

Slow Club. Én platform. Hundredvis af ideer. Én krone om dagen.

Hvis du gerne vil sænke tempoet, er Slow Club skabt til dig. Det er en digital inspirationsbank, der i tekst, lyd og video giver dig konkrete ideer til slow living og simple living – splittet op i små, overskuelige bidder.

Alting er dyrt. Slow Club er billigt.

Du får adgang til:

  • Slow living masterclass – et hands-on videokursus,
  • Slow Clubs podcast – med spændende gæster.
  • Søndagslisten på lyd – alle artikler søndagsartikler som podcast.
  • En privat Facebook-gruppe – sparring med andre, der ligesom dig vil sænke tempoet.
  • Slow Magazine – et lækkert designet og poetisk, digitalt magasin om slow living.

Slow Club koster dig en krone om dagen – som et abonnement på 30 kroner pr. måned. Du kan opsige når som helst, for der er ikke nogen bindinger. Du begynder her.