Når vi er bekymrede, stressede eller utilfredse med tilværelsen, er der to løsningsmodeller:

Vi kan blive ved med at gøre mere af det samme.

Vi kan prøve at gøre noget andet.

Langt de fleste af os gør det første. Vi prøver at stramme op. Løbe lidt længere eller lidt hurtigere på jobbet, blive mere produktive, presse lidt mere ind i hverdagen, så vi bliver sundere, klogere, smukkere, rigere, eller hvad det nu er, vi føler, at vi har behov for at gøre bedre.

Det er en velafprøvet model. Den virker også et stykke tid. Ved at blive en time længere på vores arbejde, får vi gjort projektet færdigt. Ved at gå i fitnesscenter fire gange om ugen i stedet for to kommer vi i lidt bedre form. Ved at lave et par overfladiske ændringer i den kost, vi i forvejen spiser, kan vi sige til os selv, at nu er vi på rette spor.

Det varer i en periode. Så bliver vi stressede af at have pålagt os selv ekstra opgaver, og vi ender med at blive endnu mere bekymrede og utilfredse, end vi var i forvejen. Det er skruen uden ende.

Den anden model er meget mere drastisk. I den stiller vi os selv spørgsmålene:

Hvad vil jeg gerne have ud af livet?

Hvad er det vigtigste for mig?

Så finder vi måske ud af, at det vigtigste ikke er det projekt på jobbet. At det ikke er, at vores hjem følger de nyeste boligtrends. At det ikke er, hvor smarte vi ser ud, når andre ser på os.

Måske finder vi ud af, at vi gerne vil lave et andet liv.

Slow living

Et sådant liv kan være slow living. Her handler det ikke om at løbe hurtigt, tjene en masse penge eller leve, som man tror, at andre synes, at den moderne tilværelse skal leves.

Det handler om at leve med mening. Om ikke at leve et liv, hvor andre dikterer tempoet. Hvor man kan mærke jorden under sine fødder og gå frem i et tempo, der er rigtigt. Om at gøre tingene med kvalitet og nærvær, om at vælge det hurtige og overfladiske fra.

Slow living i praksis

De fleste synes, at det lyder meget godt, det her med kvalitet og mening. Men hvordan gør man det i praksis? Hvordan lever man et langsomt liv i et hurtigt samfund?

Lad os møde en type, der kan vise os, hvordan slow living ser ud i dagligdagen. Vi kan kalde ham for den langsomme, og han lever sådan her:

1. Den langsomme skynder sig ikke.

2. Det, den langsomme gør, gør han fuldt og helt.

3. Den langsomme fordyber sig, og vil gerne blive klogere på verden.

4. For den langsomme handler det om hele livet og ikke den kortsigtede gevinst.

Endvidere:

5. Den langsomme slukker sin telefon, når han er sammen med andre.

6. Den langsomme iagttager verden omkring sig.

7. Den langsomme holder pause.

8. Den langsomme bruger internettet til at blive klogere og til kommunikation, når det er nødvendigt, ikke til underholdning.

9. Den langsomme krydser broerne, når han kommer til dem.

10. Den langsomme ved, at der er ting i livet, han ikke er herre over. Det accepterer han.

11. Den langsomme vil gerne hjælpe andre, men personlig prestige betyder ikke noget for ham.

Og i dagligdagen:

12. Den langsomme laver ”rigtig” mad. Han er okay med, at det tager tid at hakke et løg, og at øjnene måske løber i vand.

13. Så vidt muligt, så går den langsomme på sine fødder, når han skal fra sted til sted.

14. Den langsomme rejser langsomt.

15. Den langsomme holder af at opholde sig i naturen, lytte til fuglene og mærke vinden i sit ansigt.

16. Den langsomme gør sit arbejde, fordi det gør en positiv forskel for andre.

17. Den langsomme læser skønlitteratur hver aften.

Det handler om at gøre mindre

18. Når den langsomme er træt, så går han i seng for at sove, også selvom der er noget, der mangler at blive gjort færdigt.

19. Den langsomme holder af den dybe samtale uden distraktioner.

20. Den langsomme siger også nej.

21. Den langsomme kigger ikke på sit ur, men ser hvor solen står på himlen.

Det er ikke leveregler, ikke nogen kur

Ovenstående er ikke nogen bibel. Det er ingen lov, ikke en religion. Man kan kalde det principper, rettesnore, pejlemærker, et manifest eller noget femte. Det er ikke noget, man skal gøre, men det er noget, man kan gøre. Måske kan de 21 sætninger inspirere dig til at leve et langsomt liv?

Drop nytårsforsætterne – lev langsomt i stedet

Her i januar er der mange, der prøver at leve efter deres nytårsforsætter. De har sat mål for det nye år, og målene skal helst indfries. Det lyder meget godt, men ofte bliver forsætterne til et pres, en stressfaktor, endnu et punkt på den i forvejen lange to-do-liste. Personligt har jeg ingen nytårsforsætter, ingen mål.

Men jeg har et ønske: Et ønske om at leve langsomt. At høre mit hjerte slå og mærke grunden under mine fødder. Jeg vil være langsom, men føle mening med det, jeg gør. I dette år vil jeg gerne være den langsomme. Måske har du lyst til at være med? Måske vil du også leve langsomt i 2018?

 

Vil du gerne have mere overskud i en travl hverdag?

Tilmelder du dig 20 Skridts nyhedsbrev får du et fyldigt uddrag af min bog Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress. Det er den, som anmeldere blandt andet har kaldt en konkret og vidunderlig bog. I bogen får du et væld af ideer og tips til at få mere tid til det vigtige og til at leve et langsommere og mindre stresset liv med nærvær og fordybelse. Du tilmelder dig nyhedsbrevet her.

 

Det lille stresskursus