At skrive er ikke en videnskab. Det er heller ikke nødvendigvis en kunst, men det kan selvfølgelig være det. Først og fremmest er det et håndværk, et håndværk man kan lære og blive bedre til, hvis man ellers øver sig og følger nogle få, men enkle principper.
De principper betyder ikke, at man er den næste Hemingway eller kan grine hele vejen til bestsellerlisterne. Mindre kan også gøre det. Ved at følge enkle tips til at skrive bedre, kan man hurtigt komme til at skrive kort, klart og med gennemslagskraft.
Og hvad er så de principper? Selv holder jeg mig konsekvent til disse 10:
1. Hav altid din læser for øje.
Hvem skriver du til? Hvad interesserer din læser sig for? Hvilken type sprog vil være passende? Vi ved godt, at vi ikke skal skrive på samme måde til en universitetsprofessor, som vi skriver til et barn, men alligevel har vi en tendens til at glemme det. Den dygtige skribent er i stand til at skifte ordvalg og sætningsopbygning alt efter, hvem hun skriver til.
2. Kog din tekst ned til en enkelt sætning.
Hvad er det egentlig din tekst handler om? Kan du forklare det i en enkelt sætning? Det er en super god øvelse at lave. Ofte vil du kunne bruge sætningen direkte i din tekst – og under alle omstændigheder vil sætningen hjælpe dig med at skabe overblik og klarhed. Husk at klart sprog starter med et klart budskab og derefter klart indhold.
3. Sæt flere punktummer.
Punktum er din ven. Vil du skrive med gennemslagskraft, så læseren ikke er i tvivl om dit budskab, så skriv flere korte sætninger. Jeg har en fortid som dansklærer på ungdomsuddannelserne, og har som sådan rettet tusindvis af danske stile. De elever, der forbedrede deres skriftlige arbejde mest, var dem, der lærte at sætte flere punktummer. Deres tekster blev mere læseværdige, sprogligt mere korrekte, og deres karakterer klart højere. Du kan forbedre dig på samme måde.
4. Begynd med subjekt, så et verbum.
Det gør dine sætninger levende og aktive, og hjælper dig til at få det vigtigste frem først i sætningen. Husk dog også at variere fra tid til anden, så det ikke er alle dine sætninger, der starter sådan.
5. Skriv hver dag.
At blive god til at skrive er ikke anderledes end at udvikle alle mulige andre kompetencer – fra at slå søm i, over at lære et sprog til at blive en meget dygtig tennisspiller. Det kræver træning og øvelse. I den forbindelse hjælper det helt vildt, hvis du gør det at skrive til en daglig vane. Det handler om at sætte sig ned og gøre arbejdet, hver dag
6. Undgå fremmedord.
Skriv i et klart, tydeligt og almindeligt dansk. Brug kun fremmedord, når det er absolut nødvendigt, og gør det til en tommelfingerregel altid at forsøge at finde et dansk udtryk, før du finder et fremmedord eller et engelsk udtryk.
7. Byg din tekst op om et spørgsmål, som din læser gerne vil have svar på.
Dette tip handler ikke om det sproglige, men i højere grad om, hvordan du strukturerer og opbygger din tekst. Her er det en god strategi at tage udgangspunkt i et spørgsmål, som din læser gerne vil have svar på. Hold læseren fast ved at vente med at give svaret til tekstens slutning, men læg en række ledetråde ud i løbet af teksten, der fører frem til det endelige svar.
8. Husk, at nettet har ændret vores måde at læse på.
En stor del af mange menneskers læsning foregår i dag digitalt. Det har grundlæggende vænnet dem til at læse på en anden måde. I dag er hyppige linjeskift, korte afsnit og mellemrum mellem linjer normen. Gode principper er derfor at skrive korte afsnit, lave linjemellemrum og at fremhæve særligt vigtige passager eller citater, for eksempel med indrykning eller fed skrift.
9. Skriv kort.
Se på disse to eksempler fra Strunk og Whites klassiske bog The Elements of Style:
SÆTNING 1: “Der var blade over hele græsplænen.”
SÆTNING 2: “Blade dækkede plænen.”
Læg mærke til, hvordan tre ord kan gøre seks ords arbejde. Brug samme fremgangsmåde, når du skriver dine egne sætninger. Mindre er mere.
10. Brug ressourcer på at rette fejl.
Dårligt sprog er ofte sprog, der er sjusket og fyldt med småfejl. Jeg er helt religiøs på det her felt. Jeg sender aldrig noget afsted, før jeg har læst det grundigt igennem og tjekket teksten for fejl. Det gælder også de sms’er, jeg sender til min kone. Er du i tvivl om de sproglige regler for grammatik, stavning og syntaks, så kan du lære dem på denne glimrende side. Ved større, skriftlige arbejder, du har lavet, er det en god idé, at du får andre til at læse det igennem, inden du sender det afsted.
Det behøver ikke være svært
Der er ikke noget kompliceret ved disse 10 principper. De forudsætter ikke nogle særlige kompetencer, og de kan læres af alle. Vælger du at anvende dem, når du skriver, vil du på kort tid opleve, at dine tekster bliver MEGET skarpere. Det er bare med at sætte sig til tastaturet og gå i gang.