Det ville være så nemt, ikke? Hvis det hele gik godt. Hvis vi altid havde succes med vores projekter, oplevede fremgang både i arbejdslivet og privatlivet, og der ikke rigtig var noget at bekymre sig over. Ville det ikke være rart, hvis tilværelsen formede sig som et alpelandskab af højdepunkter?

Det gør den ikke. Tilværelsen har sine bjergtoppe, men den har også sine dale. Der er nedture og tilbageslag. Det er fuldkommen normalt, men det er alligevel som om, at tilbageslagene har det med at slå hårdt. Vi har svært ved at komme op af dalen, frem til den næste bjergtop.

Når det er sådan, skyldes det, at vi har så mange forventninger til livet. Det kan være forventninger, vi har til os selv, men det kan også være forventninger, der kommer til os udefra. De kommer fra en materialistisk og konventionel kultur, der fortæller os, hvordan vi skal leve, se ud, gøre karriere.

Det er svært at leve op til. Derfor er noget af det bedste, vi kan gøre, at lade nogle af disse forventninger dø. Vi kan måske ikke flytte omverdenens forventninger, men vi kan flytte eller dræbe vores egne forventninger. Kan vi være tydelige omkring det over for vores omgivelser og sige det højt, så har vi et godt grundlag for at fjerne presset fra vores skuldre.

10 forventninger, du kan lade dø

Hvilke forventninger, kan vi så med fordel skille os af med? Der er naturligvis mange muligheder, og de forventninger, som jeg føler mig tynget af, er ikke nødvendigvis de samme som dem, du føler dig tynget af, men her er i hvert fald 10 steder at starte:

1) Forventningen om det perfekte ægteskab eller parforhold uden konflikter og skænderier.

2) Forventningen om at tjene mange penge, som du kan købe ting for.

3) Forventningen om, at du skal have et lækkert hjem, der ligner noget fra boligprogrammerne på TV.

4) Forventningen om at andre gør, som du ønsker, eller gerne vil have dem til at gøre.

5) Forventningen om at du hver eneste dag skal udstråle energi og overskud.

6) Forventningen om at andre klarer problemerne for dig.

7) Forventningen om at et nyt stykke tøj eller en ny elektronisk gadget, gør dig gladere.

8) Forventningen om at det hele bliver bedre til næste år.

9) Forventningen om at du skal lave lækker og sund mad hver dag.

10) Forventningen om at en forfremmelse på jobbet eller en lønforhøjelse kan gøre hele forskellen.

Det gode, der sker, når vi lader forventningerne dø

Vi bliver hele tiden mødt af forventninger, og der er ikke ret meget, der tynger os mere, end forventninger, som vi ikke kan indfri eller leve op til. Jo mere, vi kan skrue ned for forventningerne, jo bedre. Det er en måde at give os selv kærlighed på, og det har vi brug for i en travl verden med masser af pres i hverdagen. Gør vi først det, så sker der gode ting.

  • Vi oplever mere ro og mindre stress.
  • Presset, der gør os urolige, forsvinder.
  • Vi accepterer os selv, med de fejl og utilstrækkeligheder, vi nu engang har.
  • Vi lærer, at et ikke-perfekt liv sagtens kan være et godt liv.
  • Vi bliver bedre til at skelne mellem det, der er vigtigt for os, og det, der ikke er vigtigt. Vi kommer bedre gennem kriser og rejser os hurtigere fra dem.

Det er da nogle ret gode ting at tage med sig, er det ikke? Du kan starte i dag. Tænk på den kommende uge og en forventning, du har til ugen. Kan du droppe den forventning? Lade den passere, som en sky, der glider hen over den blå septemberhimmel? Kunne det ikke give dig lidt ro?


Slow living fejrer et års jubilæum

I disse dage er det præcis et år siden, at bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening udkom. Apropos det med langsomhed fatter jeg ikke rigtig, at der er gået et år allerede, men jeg tænker på det år med glæde. Det er den mest læste af mine bøger, og jeg er simpelthen så glad for, at den har givet mig en platform, hvorfra jeg kan formidle budskabet om det langsomme liv og hjælpe andre til at sænke tempoet. Derfor også en stor TAK til alle jer, der har læst med og været en del af den langsomme rejse.

Hvis du gerne vil læse eller genlæse Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening, kan du låne den gratis på E-reolen eller købe den her.

Slow living bog

Fra udgivelsen, september 2018. Foto: Kirstine Borchsenius.

Forsidebillede: Emilie Haut