Det bedste i livet er gratis.

Sådan lyder et berømt ordsprog. Jeg ved ikke, om det altid er rigtigt. For eksempel var det ikke gratis, da min hustru Kirstine og jeg sidste år holdt et kobberbryllup med 100 gæster, men det gav os virkelig megen glæde. I en tid hvor der er pres på klodens ressourcer, er det dog en god og bæredygtig tilgang at gå efter de gratis glæder frem for at rende ud og købe noget hele tiden.

Derfor får du i dag inspiration til ting, du frit og kvit kan gå ombord i. De første 10 ting er noget, du kan gøre enten derhjemme eller lige uden for din dør. De næste 10 ting er 20 Skridt-ressourcer som webinarer, boguddrag og andet, som du ikke behøver at betale for.

10 gratis ting, du kan gøre

At få gode oplevelser en søndag behøver ikke at være noget, som kræver, at du finder dankortet frem. Du kan starte med disse 10 ting:

1) Gå på opdagelse i dit eget land

Det er fantastisk at rejse, men der er altså virkelig mange gode og gratis oplevelser i Danmark, som du kan prøve. Visit Denmark har lavet en meget fin liste med gratis seværdigheder i Danmark. Den kan du tage udgangspunkt i og bruge som inspiration. Du kan også prøve at taste din kommunes navn og ordet ”gratis” i en søgning på Google. Det vil overraske dig, hvor mange fine muligheder, der kommer frem. Du finder Visit Denmarks liste her.

2) Gå på biblioteket

Vores biblioteker er en skatkiste af viden, ideer og slet og ret gode, gratis oplevelser. De fleste biblioteker er ikke de støvede rum, som de var engang. De er i dag små kulturhuse, med adgang til tidsskrifter, behagelige stole, brætspil, du kan låne og et væld af tidsskrifter, som du kan læse og blive inspireret af. Mange biblioteker har udvidede åbningstider, så hvorfor ikke bruge din søndag på biblioteket?

3) Tag et gratis online-kursus

At være menneske er at vokse og gro. Vi er som planter. Vi har det bedst, når vi bliver vandet. En af de bedste måder at blive vandet på, er ved at lære noget nyt. Noget, som vi synes er så spændende, interessant eller vigtigt, at vi ikke kan lade være med at undersøge det nærmere.

En side som Coursera samarbejder med nogle af verdens mest prestigefyldte universiteter og største virksomheder om at udbyde online-undervisning, hvoraf rigtig meget er gratis. Det finder du her. Det berømte universitet M.I.T. har fabelagtig gode online-kurser, der er helt gratis. Hvis du gerne vil have gratis online-undervisning på dansk er denne fine side et godt sted at starte.

4) Find ligesindede at mødes med på meetup.com

Hvorfor ikke få oplevelser sammen med nye mennesker? Meetup.com er en side, hvor der er slået en lang række spændende begivenheder og arrangementer op i dit lokalområde. Du kan se, hvad der for eksempel foregår i Aarhus eller København, og der er virkelig mange arrangementer, du kan deltage i. Et lille tip: Hvis du udvider afstanden fra den by, du bruger som udgangspunkt for din søgning (for eksempel Aarhus) kan du se, hvad der foregår i dit eget lokalområde. Det er en af de gode ting ved at bo i et lille land.

5) Hold et restegilde sammen med vennerne

Den her idé har jeg tyvstjålet fra min storesøster Hanne. Sammen med hendes mand holder hun hvert år i januar et selskab, hvor de inviterer alle deres gode venner. Alle gæsterne skal medbringe en ret til en fælles buffet, og der er kun ét krav til den medbragte mad: Den skal bestå af rester! Det skal være noget, man finder hjemme i køkkenskabene eller fryseren, som man laver maden af. Det fremmer virkelig kreativiteten, koster ikke noget, og der kommer forbløffende god mad ud af det. Det er en idé, som er lige til at gå til.

6) Prøv Geocoaching

Geocoaching er en moderne skattejagt, som får dig ud i den friske luft, og som er en helt genial, gratis aktivitet. Den er virkelig velegnet til børnefamilier eller en sjov aktivitet at gøre sammen med dine venner. Groft sagt går det ud på, at du med en GPS-modtager eller din smartphone finder ”geocoacher”, som er små skatte, der kan være placeret alle mulige steder. Typisk er det en lille boks, der er godt gemt, og som indeholder små, billige genstande. Hvis du finder ”skatten”, kan du tage en af genstandene og lægge en anden i stedet. Du får koordinaterne via din GPS eller telefon, og du kan gå i gang med det samme. Du kan læse alt om geocoaching i Danmark, og se hvordan du begynder, på denne side.

7) Lav din egen byvandring

Brug nogle aftener i din kommende uge på at læse om din by eller dit lokalområde. Jo mere research du kan lave, jo bedre. Hvor er for eksempel det ældste træ? Den højeste bygning? Blev der begået en forbrydelse et sted? Vælg 4-5 spændende steder ud og arrangér en byvandring til disse steder, hvor du fortæller om stederne. Inviter venner, kolleger og familie – og overvej at slå din byvandring op på meetup.com (se også punkt 4).

8) Prøv dig frem som amatørfilmskaber – og sælg dine film online

Som den teknologiske udvikling har været, kræver det ikke andet end en telefon at kunne optage film, som ser godt ud. Især ikke hvis du bruger en eftermiddag på at lære lidt grundlæggende redigering i redskaber som FilmoraGo eller Kinemaster – her kan YouTube hjælpe dig med en lang række gode og gratis instruktionsvideoer. Herefter kan du bruge dagen på at optage små film om alt fra kaffebrygning til de visne blade i din have. Du kan endda uploade dine film på platforme som Shutterstock, pond5 og Adobe Stock. Det hedder ”royalty free” og er en sjov måde at kombinere en kreativ hobby med lidt ekstra indtægt.

9) Flyt om derhjemme

Kender du de der tv-programmer, hvor en smilende studievært, en designer og en flok håndværkere på få dage laver folks hjem om til noget lækkert og fantastisk? En gang i mellem trænger vi til lidt forandring, og hvis vores hjem får en makeover, kan det give ny inspiration og nye kræfter. Men hvad nu hvis man ikke lige deltager i en tv-udsendelse eller har penge til at hyre et hold professionelle?

Så kan man måske starte med det, man har? Bruge en søndag på at rydde op, stille borde og stole anderledes, måske hænge noget nyt op på væggen? Måske kommer det ikke helt til at ligne noget fra tv, men det kan være mere end rigeligt til at give dig følelsen af nye omgivelser og en frisk start.

10) Skriv et brev til de børn, børnebørn eller oldebørn, du ikke har fået endnu

Den her er en gratis aktivitet, der ansporer til refleksion og eftertanke. Begge dele er en mangelvare i vores hastige, fortravlede samfund. Brug nogle timer på at sætte dig ned og skrive et rigtigt, gammeldags brev til dine efterkommere. Hvilke tanker om livet og verden gør du dig? Hvad vil du give videre? Det er en øvelse, der både kan gøre dig klogere på dig selv, og som engang om mange år vil udløse glæde og gode tanker i din familie.


Vil du leve slow? Du kan låne bogen om Slow living på E-reolen

I den anmelderroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening får du en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse, en række essays om at prioritere og bruge din tid anderles og først og fremmest en lang række konkrete forslag til, hvordan du kan sænke tempoet i en travl hverdag. Bogen kan købes hos Arnold BusckSaxo og andre førende boghandlere, men du kan også låne bogen helt gratis via de offentlige bibliotekers udlån, e-reolen. Så har du den i 30 dage, og du kan begynde læsningen om to minutter. Du trykker blot her.

Slow living bog

Gør som 4.251 andre læsere

Tilmeld dig Søndagslisten og få tilsendt mine bedste tekster direkte til din indbakke hver søndag morgen. Artiklerne kredser om slow living, det enkle liv, og om hvordan du i en travl hverdag kan få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Du får aldrig mere end en mail om ugen. Den kommer altid på det samme tidspunkt, og du kan afmelde når som helst. Du tilmelder dig her.

Søndagslisten