10 ideer om dagen

En forfatter, jeg holder meget af at læse, er amerikaneren James Altucher. Det gælder ikke mindst i de perioder, hvor jeg trænger til at give mig selv et spark bagi – som for eksempel, når jeg har været på en måneds mini-pension i Mexico og har svært ved at komme i gang igen. Altucher er god, fordi han taler lige ud af posen, har modet til at være original og er nem at læse, også selvom det er på engelsk.

Jeg har ikke læst alle hans bøger, men både Choose Yourself og The Power of No er inspirationskilder, jeg vender tilbage til. Alene titlerne udtrykker, at Altucher ikke bare er endnu en i rækken af hurra-og-tænk-positivt-forfattere inden for feltet af personlig udvikling, men derimod god til at tage afsæt i det, der er udfordrende og svært og så finde ukonventionelle løsninger herpå.

Et godt eksempel på en af Altuchers ukonventionelle løsninger er hans mantra om at skrive 10 ideer ned hver morgen. Det gør han med stor konsekvens, og som han selv udtrykker det, hjælper det ham til at udvikle sin ”ide-muskel.” Jeg forsøger at praktisere det samme. I billederne her i teksten kan du se, hvordan det ser ud, når jeg skriver 10 ideer ned i mine notesbøger fra Moleskine. Jeg føler virkelig, at det hjælper mig til at tænke lidt mere utraditionelt, og på sure regnvejrsmorgener, giver det en bedre retning for min dag.

Jeg er overbevist om, at du kan gøre det samme. Det er noget, som jeg helt klart vil anbefale dig at gøre.

Ideen om de 10 ideer

Hvorfor er det så en god idé at skrive 10 ideer ned hver eneste morgen, året rundt?

For det første får du på et år 3.650 ideer til dit arbejde, til dit privatliv, til nye kreative projekter eller til noget fjerde, som du gerne vil gå ombord i. Tænk hvis bare 1 % af disse ideer viste sig at være virkelig gode? Ideer, der kunne gøre dig gladere, rigere, styrke dine relationer, give dig en ny retning i tilværelsen? 1 % svarer til 36 og en halv idé pr. år – det viser noget om potentialet ved denne enkle øvelse.

Du har således meget at vinde, hvis du gør det til en vane hver morgen at sætte dig ned og bruge et sted mellem 5 og 15 minutter på at skrive 10 ideer ned. Noget af det, du får ud af det, er:

 • Du bliver bedre til at finde alternative løsninger, når du står med udfordringer eller problemer.
 • Du starter din dag med noget kreativt og konstruktivt.
 • Du får et øjeblik af ro i en hektisk hverdag.
 • Du bliver bedre til at skrive.
 • Du får et væld af nye muligheder.
 • Du udvikler din kreative idé-muskel.
 • Du får en retning, som du måske har manglet.
 • Du får ideer, der sætter dig i stand til at hjælpe andre.

På billedet herunder, kan du se et eksempel på, hvad jeg selv skriver om morgenen – hvis du da ellers kan læse mine kragetæer.

10 ideer

Forslag til 10 ideer, du kan skrive

Hvad skal man så skrive, når man sidder der om morgenen? Mulighederne er utallige, og det er super vigtigt at understrege, at der ikke er rigtige eller forkerte ting, du kan skrive, når du skriver dine 10 ideer ned. Her er en række forslag, som du kan bruge som inspiration:

10 ideer til at gøre noget anderledes i dag.

10 ting, som du har lært her i sommer.

10 ting, du gerne vil lære. Måske spille guitar, lære spansk, lave osso buco, designe en hjemmeside, lave en app, svømme butterfly, akvarelmale, bygge en reol?

10 måder at løse et problem, du har.

10 ting, du har lært af person X. Vælg en person, du beundrer. For mig ville det være Bruce Springsteen, Mahatma Gandhi, Gro Harlem Brundtland, Thorkild Hansen, Kim Vilfort, Barack Obama, Brené Brown og så videre.

10 ideer til en virksomhed, du kunne starte.

10 ideer til din juleferie 2019.

10 ting, hvor du er uenig med det store flertal. Jeg ville nok skrive ”tomater smager godt”, ”arbejde er en god ting”, ”det er forkert at være doven”, ”FCK er Danmarks bedste fodboldklub” og mere i den dur, som alle undtagen mig synes at være enige om.

10 Tv-programmer, som du kunne være vært på.

10 ideer til forbedringer på din arbejdsplads. Måske din chef ville blive glad for den her? Med mindre en af ideerne er at fyre chefen…

10 ideer til at spare tid på kedelige, men nødvendige gøremål.

10 lande eller byer, som du gerne vil besøge.

10 ideer til at kombinere nogle af dine gamle ideer. Nogle gange giver to og to faktisk fem. To lunkne ideer kan til sammen blive til en knaldgod idé.

10 ideer til apps, som kan hjælpe dig til at leve langsommere. Hvis du får en god idé på den her her, så må du meget gerne skrive til mig.

10 ideer til aftensmaden. Når vi begynder at lave noget andet mad, end vi plejer hjemme hos os, er det faktisk ofte startet som en idé ved morgenskrivningen.

Du har helt sikkert set pointen for en del linjer siden. Der er ikke nogen grund til, at du begrænser dig. Alt er muligt, bare skriv 10 ideer hver dag, og din kreative muskel vil blive stærkere og stærkere.

10 ideer mindre stress

Dine ideer skal absolut ikke være perfekte

Når jeg holder workshops, laver jeg ofte øvelser i stil med den her. Er det for børn eller unge, så går de helt ind i det og er fulde af ideer, realistiske så vel som urealistiske, mens det nogle gange går lidt mere trægt med voksne. De voksne begynder at diskutere. Er ideen god? Er den implementerbar? Hvordan passer den med budgettet? Er den i synk med virksomhedens strategi?

Glem det! Lad være med at overtænke. Det her handler alene om at udvikle evnen til at få ideer, at turde tænke højt og anderledes. Så kan man altid kvalificere ideerne på et senere tidspunkt. De dårlige ideer (og det er langt de fleste) kommer alligevel ikke videre, mens de gode ideer (og det er langt de færreste) nok skal vise sig holdbare. Vi skal bare helst ikke tænke og diskutere ideerne ihjel på et for tidligt tidspunkt. Det gælder både de fællesskaber, vi indgår i, og når vi sidder hjemme i køkkenet og skriver i vores notesbog.

Når du sidder med din morgenkaffe og skriver dine 10 ideer, så skal de ikke være perfekte. De må gerne være åndssvage, urealistiske, langt ude. Hvis du skriver 10 af dem hver dag, så skal der på et tidspunkt nok komme en genial idé, som vil blomstre og gøre dig glad.

Derfor: Lige så snart, du er færdig med at læse den her tekst, så luk computeren, læg telefonen væk, smid din iPad i en skuffe. Tag en kuglepen, en blok og skriv dine første 10 ideer ned. Gør det en gang om dagen. Det kan komme til at gøre hele forskellen i dit liv.

[fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

Vil du have flere ideer? Få 100 ideer til en side-hustle

Vil du?

 • Tjene ekstra penge?
 • Prøve dig selv af som selvstændig uden at løbe for stor risiko?
 • Give noget til verden, der er vigtigt?

Sammen med Kristine T. Kristiansen fra den populære podcast sidehustle.dk har jeg lavet pakken 100 ideer til en side-hustle. I den får du:

 • En introduktionsvideo.
 • En e-bog med 100 konkrete og praktiske ideer til din første (eller anden og tredje) side-hustle)
 • En PDF workbook med en actionplan, der hjælper dig med at tjene rigtige penge på din side-hustle.
 • Bonusmateriale som podcast og videoer med motivation, inspiration og konkrete tips.

Det siger dem, der har arbejdet med de 100 ideer:

“Et virkelig lækkert set-up. Det er letlæseligt og kombinationen af billeder og tekst spiller max. Det virker top professionelt. Du får rigtig meget værdi for pengene. Faktisk vil jeg sige, det er for billigt.”

Kirsten Nissen

“100 ideer til en side-hustle, titlen siger det hele. Det i sig selv er jo helt fantastisk og exceptionelt. Det er et mega fedt koncept I har gang i der. Virkelig virkelig godt og nemt at forstå!”

Dorte Fløjgaard

 Køb i dag og spar 100 kroner

Du får de 100 ideer som en online-pakke i et praktisk og fleksibelt format. Du kan se, læse og lytte igen og igen – også når du er på farten og har din telefon i lommen.

Pakken koster 395 kroner, men som åbningstilbud kan du spare 100 kroner og få det hele for 295,- ved at gøre sådan her:

Så får du med det samme adgang til mit online-læringsunivers, hvor alt materialet ligger klar til dig. Se alle detaljer her.

START MED DET SAMME

side-hustle

2021-09-09T09:13:09+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment