10 ideer til en slow jul

Julen er dejlig. Den er hjerternes fest, fuld af varme og gode oplevelser sammen med de mennesker, vi holder af. Det er den gode fortælling.

Der er også en mindre god fortælling: Julen er samtidig højsæson for stress, pres og familieskænderier. Det hele skal jo helst være perfekt. Julemaden, gaverne, det pyntede træ, det Instagram-værdige hjem, der oser af hygge og gennemtænkt juledesign. Det kan næsten blive for meget at leve op til.

Det er vigtigt at finde en balance i julen. En balance, hvor der er ro og tid til langsomhed. På den måde kan vi være mere for andre, have os selv med og nok så vigtigt: Læne os tilbage og nyde julen.

10 ideer til en slow jul

Spørgsmålet er så, hvordan vi gør det? Hvordan får vi en slow jul? Der er mange veje, men du kan starte med de 10 ideer herunder.

1) Læs højt og fortæl historier

I den her tid, der er fuld af hastighed og smarte digitale gadgets, har vi en tendens til at glemme kvaliteten i den gode fortælling, ikke mindst den der overleveres mundtligt. Det er en skam, for det at fortælle hinanden historier er en tusindårig tradition mellem mennesker, der har skabt glæde, nærvær og givet gys, grin og perspektiver. Det er langsommere end at tænde for Netflix, men der er en stor værdi i at samle familie og venner i stuen, sætte sig i sofaen, tage en bog frem og give sig til at læse højt af en god historie. Det er samvær med nærvær. I kan også overveje at supplere højtlæsningen med at fortælle jeres egne historier. Det kan være noget, I har oplevet, eller noget I finder på. I alle tilfælde er det en dejlig slow aktivitet, som man sagtens kan bruge nogle timer på.

2) Sørg for at have pyjamasdage

Ofte bliver julen lidt af et forhindringsløb, hvor man løber spidsrod mellem en lang række aftaler, forpligtigelser og andre gøremål. Det kan blive for meget af det gode, og det er derfor vigtigt, at der i julen også er dage, hvor du ikke har noget på programmet. Dage, hvor du kan sove længe, tulle rundt i nattøj, hygge på sofaen med en kop te og en god bog. Dage, hvor børnene har tid og ro til at lege med det nye legetøj, og hvor de voksne kan puste ud, uden prætentioner eller pres. Hjemme hos os er den 23. december, anden juledag og første januar tænkt som pyjamasdage, men jeg håber virkelig, at vi kan snige en ekstra pyjamasdag eller to ind i programmet.

3) Læg ikke noget på Facebook eller Instagram

Lige om lidt vil dine feeds på de sociale medier blive oversvømmet af posts med billeder af smukt pyntede juletræer, lækker julemad og dyre gaver. Lad være med at deltage i dette ræs, der dybest set er en ”se mig ”-jagt på ros og anerkendelse. Gå en anden vej! Lad være med at lægge noget ud og hvis du gerne vil sende en julehilsen så ring eller skriv til folk individuelt. Det er meget mere personligt og ægte og kan gøre en forskel for de mennesker, du sender en hilsen til.

4) Spil brætspil

Computerspil og forskellige former for e-sport er blevet populære, og det er da også ret utroligt, hvad den type spil kan. Der er imidlertid også noget, som de ikke kan: At fremmane den atmosfære af langsomhed, nærvær og øjenkontakt, der kommer af, at en familie eller en flok venner sidder omkring et bord og spiller et brætspil. Lav varm kakao, hav klementiner og klejner i et par skåle og brug en eftermiddag eller aften på at spille brætspil. Der er et væld af gode spil. Hos os er favoritterne Ticket to Ride (også i juniorudgaven),  Settlers fra Catan og især klassikeren Scotland Yard, men du kan også få inspiration i denne liste.

5) Lav maden sammen

Juleaften, julefrokoster og andre arrangementer ender ofte med at én person står i køkkenet, mens resten af selskabet foretager sig andre ting. Overvej i stedet at gøre julemaden til et fælles projekt, som alle hjælper til med. Der er simpelthen så mange gode samtaler, der kan opstå hen over køkkenbordet, når man står og snitter rødkål eller skræller kartofler sammen. Skulle det endelig ske, at den femårige eller bedstemor, der ryster lidt på hænderne, taber den brune sovs på gulvet, går jorden ikke under af den grund – og det vil give anledning til gode grin og historiefortælling i årene, der kommer.

6) Kom ud – uanset vejret

Indrømmet, tænker jeg tilbage på de sidste tre måneder, kan jeg ikke komme i tanke om et tidspunkt, hvor vejret har været så gennemført elendigt, som det har været i Danmark. Når vejret er sådan, og det er koldt og mørkt udenfor, er det fuldt forståeligt, at man har lyst til at grave sig ned eller gemme sig under en dyne. Men på alle andre dage end pyjamasdagene er det en god idé at komme ud og få lidt frisk luft. Man får gået lidt af juleflæsket af sig, bliver blæst igennem og tænker ligesom lidt klarere end før.

7) Få det til at dufte af jul

At komme i julestemning handler ikke nødvendigvis om dyre gaver, lækker mad eller Disney i fjernsynet. Det kan også handle om dine sanser. Julen er også en duft, og bruger du lidt langsom tid på at få dit hjem til at dufte af jul, er det en god måde at få julestemningen til at indfinde sig. Sæt nelliker i friske appelsiner, pynt op med gran eller anskaf dig en essentiel olie med muskat, ingefær og kanel eller en blanding af disse tre – brug gerne denne luftfugter eller tilsvarende til at sprede de gode juledufte.

8) Hjælp andre: Den ungarske skotøjsæske

I Ungarn har man den tradition, at man pakker en brugt skotøjsæske med gode ting, og i december giver den til fattige børn, der har brug for hjælp. På denne måde indsamler en lokal, ungarsk baptistorganisation mere end 60.000 æsker til børn, der har brug for det. Julen handler om at give, og der er mange måder at hjælpe andre på, men den her metode er fin og konkret. Find en skotøjsæske i dine gemmer, fyld den op med gode ting, måske en pengeseddel, pak den ind og giv den til en person, som har brug for det.

9) Syng

Noget af det allerfineste ved den danske jul er de mange gode julesange og julesalmer. Selvfølgelig har man også fine julesange i andre lande, men det sætter mig altid i en særlig stemning, når jeg sammen med andre synger de danske sange. I vores familie har vi lavet vores egne sanghæfter. Vi har printet sang- og salmeteksterne på vores favoritjulesange ud, pyntet dem med tegninger og billeder med familieminder og sat dem i mapper, vi har købt billigt i Bilka. I julen tænder vi juletræet, når mørket er faldet på (vi er til de gammeldags stearinlys), og så sætter vi os sammen i sofaen og synger. Vi skiftes til at vælge. Mikkel starter som regel med at vælge Søren Banjomus, mens jeg slutter med at vælge min yndlingsjulesalme, En rose så jeg skyde. Begge er i de hæfter, vi har lavet sammen.

10) Se gamle film sammen

Der kommer hele tiden nye, gode film og serier fra de mange streamingtjenester til, men der er noget særligt ved i fællesskab at sidde og se nogle af de film, der vækker minder og følelser til live i os. Det er god afslapning – og ikke kun på pyjamasdage – og kan give anledning til gode samtaler efterfølgende. Vælg film, som alle i familien eller selskabet får glæde af. Hos os er det julefilm som Polar-ekspressen og Alene hjemme-filmene, der vækker glæde, når hele familien skal se med.

En slow jul tager den tid, en slow jul tager

Man siger, at julen varer længe, men mange af os ender med at have en følelse af, at den går alt for hurtigt. Inden vi ser os om, er den overstået. Det bliver januar og hverdag igen.

Derfor: Tag den med ro, nyd de gode øjeblikke og lad være med at skynde dig gennem julen. Måske når du ikke det hele, og det er kun godt. Sæt pris på det, du når, på det du har og lad være med at tænke, at julen skal være perfekt. Det skal den ikke. Den skal være en god oplevelse. Den skal være langsom og hyggelig.

Rigtig glædelig jul til dig og dine.

[fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

6 gratis 20 Skridt-ressourcer

Som en julegave til dig har jeg herunder samlet en liste med 6 gratis ting, som du kan gå ombord i, når du holder en pyjamasdag eller to i løbet af julen.

1) Læs ”Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019” gratis på E-reolen

På de offentlige bibliotekers digitale udlån, E-reolen, kan du i 30 dage gratis låne ”Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019.” Det er en anderledes rejsebog om at forlade det vante, rejse ud og mødet med de mennesker, steder og tanker, der opstår undervejs. Anmelderne kalder den poetisk, og du låner den gratis her.

[fusion_button link=”https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A46633075″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lån Det fremmede og det kendte [/fusion_button]

 

Det fremmede og det kendte

2) Læs et fyldigt uddrag af ”Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress”

Bogen, som er blevet betegnet som konkret og vidunderlig, er en slags håndbog i hverdagslivet. I 20 konkrete og overskuelige kapitler får du som læser et væld af praktiske råd til at prioritere anderledes og finde tid til det sjove og det meningsfulde. Forlaget har desværre valgt ikke at gøre den tilgængelig på E-reolen, men du kan læse et gratis, fyldigt uddrag af bogen på dette link.

[fusion_button link=”http://ipaper.ipapercms.dk/DanskPsykologiskForlag/Psykologi/Om_at_leve/#/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Hent dit gratis uddrag[/fusion_button]

 

Bog om stress

3) Den langsomme by: Lyt gratis med på Slow Clubs podcast

Episode 6 af Slow Clubs podcast har byrumsekspert Mira M. Cordsen som gæstevært. I episoden taler vi om den langsomme by, og hvordan man kan bruge sit lokalområde og det offentlige rum til at finde ro og balance. Mira giver episoden et meget konkret og implementerbart tip hertil, som vi alle sammen kan have glæde af. Slow Clubs podcast er forbeholdt Slow Clubs medlemmer (se hvordan du bliver medlem her), men denne episode er ekstraordinært gjort tilgængelig for alle i resten af 2019. Du kan lytte til episoden her.

[fusion_button link=”https://20-skridt.teachable.com/courses/slow-club/lectures/13133214″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lyt til podcasten om den langsomme by[/fusion_button]

 

Slow Club

4) Lyt til lydbogsudgaven af ”Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening” gratis på E-reolen

Denne anmelderroste bog giver dig en grundig indføring i slow living-livsstilen og mange konkrete råd til at sænke tempoet og få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Lydbogsversionen er indtalt af skuespilleren Lasse Høyer, der har gjort et fantastisk stykke arbejde med at fange bogens særlige tone. Du kan låne lydbogen gratis i 30 dage på E-reolen, og hvis du gerne vil have slow inspiration og samtidig lytte til Lasses silkebløde stemme, kan du gøre det via dette link.

[fusion_button link=”https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A47107989″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lyt til Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening[/fusion_button]

 

Slow living bog

5) Gratis webinar: Slow living 101 – kom i gang med dit langsomme liv

Vil du på en time have en introduktion til slow living, en række konkrete råd til hvordan du selv kommer i gang og de sidste 5 minutter et rigtig godt tilbud på Slow Club, så er dette gratis webinar lige noget for dig. Du tilmelder dig via dette link, og hvis du vælger ”Watch now” kan du se webinaret med det samme, eller på det tidspunkt, der passer dig bedst. Webinaret er ikke tilgængeligt i juledagene, for der synes jeg, at vi skal slukke for vores skærme, men på alle andre tidspunkter, kan du se det og tilmelde dig her.

[fusion_button link=”https://oleditlev.webinarninja.com/automated-webinars/5896/register” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Tilmeld dig det gratis webinar om slow living[/fusion_button]

 

6) E-bog til lærere og andre undervisere: ”39 ideer til din undervisning”

Den sidste ressource tager afsæt i den del af 20 Skridt, der handler om at hjælpe lærere med konkrete tips til undervisningen. Slow living fylder efterhånden mere og mere, men jeg arbejder stadig med undervisning og holder en del kurser og workshops for lærere. I denne gratis mini-e-bog er der 39 helt konkrete ideer til undervisningen, man som lærer kan bruge med det samme. Er du ikke selv underviser, kender du måske en, der vil have glæde af ideerne? I så fald er du meget velkommen til at give den person E-bogen, som du finder lige her.

[fusion_button link=”https://beacon.by/20-skridt/39ideer” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Få de 39 ideer til undervisningen kvit og frit[/fusion_button]

 

Digital læring

2019-12-17T12:44:48+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment