Hverdagen. Den er travl nok, som den er. Fuld af forpligtigelser, gøremål, aftaler i kalenderen. Af de ting, vi skal nå. Men også af alle de ting, vi tænker, at vi kunne eller burde gøre. Dem, vi kan læse om i magasinerne eller se billeder af på de sociale medier. Postet af de mennesker, der på en eller anden måde altid har styr på det hele.

Vi haster gennem trafikken, gennem opgaverne, gennem dagen i det hele taget. Når dagen så er ved at være forbi, er det svært at falde til ro. Adrenalinen har kørt. Tankerne snurrer rundt i hovedet. Der er så meget, der skal huske til i morgen. Til weekenden, næste uge.

Ligesom en rolig morgen er vigtig for vores dag, så er den sidste time inden sengetid det også. Har vi et højhastighedstog af tanker, der sidst på dagen drøner rundt i vores hoved, er det svært at lægge hovedet på puden i en tilstand af ro og balance. Dermed bliver det også svært at få en god nattesøvn.

10 meningsfulde aftenritualer

Derfor får du i dag 10 forslag til aftenritualer, som er nemme og enkle at gå til. Jeg håber, de kan hjælpe dig til aftenro og en bedre nattesøvn.

1) Læs en god bog

Det her er en klassiker, der altid virker. Sluk for dine skærme senest en time inden du skal sove, tag et varmt bad og læg dig i sengen med en god bog i papirformat eller på en e-bogslæser uden det forstyrrende blå lys.

Du behøver ikke have ambitioner med det, du læser. Læs det, du godt kan lide, men lad være med at kaste dig over en hårrejsende thriller, som du bare ikke kan lægge fra dig. Så kommer du til at læse langt ud over din sengetid, og måske får du svært ved at falde til ro.

2) Aromaterapi med lavendel

Der må gerne være behageligt og indbydende i dine værelser sidst på dagen. Det gælder også, hvordan der dufter. Det er nemmere at falde til ro et sted, der lugter godt, end hvis der hænger en em af mados og sure sokker over det hele.

Her kan du med fordel bruge aromaterapi, for eksempel i form af en luftdispenser, som du kan dryppe essentiel olie ned i. Prøv dig frem med forskellige typer og giv meget gerne lavendel en chance. Den har en beroligende effekt, der ifølge forskning sikrer dig en bedre søvn.

3) Grønne fingre

Sidst på dagen er det bedst med rolige, langsomme og enkle aktiviteter. Det er ikke her, du som en hvirvelvind skal gøre hovedrent eller besvare alle dine mails. Vælg i stedet en aktivitet, der er skærmfri, og som du kan gøre med langsomme bevægelser.

Det er for eksempel at give dine planter lidt kærlighed. Vand dem, nip visne blade væk og klip dem til. Det er en beroligende aktivitet, der samtidig sikrer, at du næste morgen vågner op til noget fint og grønt.

4) Åbn dine vinduer og gør det koldt

Søvnen er bedre i et køligt soveværelse ind i et varmt. Udluftning er godt, ikke mindst i en coronatid, så det er en god idé at åbne dine vinduer og lukke den friske luft ind sidst på dagen.

Måske tænker du, at det bliver ubehageligt koldt, især her om vinteren? Men omvendt så gør det, det bare endnu mere behageligt at putte dig ind under dynen, og hvis du fryser, kan du lægge et tæppe over dynen. Den kølige luft giver dig en følelse af renhed, som hjælper dig til at sove bedre. Det er næsten som om, at du har luftet alle dagens fortrædeligheder og udfordringer ud og blæst dem væk.

5) Skriv i en taknemmelighedsdagbog

Det er et udbredt råd, at du sidst på dagen skal sætte dig ned og skrive din to-do-liste og dine mål for den kommende dag ned på et stykke papir eller i en notesbog. Det lyder meget godt, men det er ikke altid en god idé. Du kommer til at tænke på alt det, du skal nå og huske. Gør du det, så er det ofte, at dine tankers højhastighedstog kommer buldrende.

Brug i stedet et stille øjeblik på at tænke tilbage på den dag, der er gået. På de gode ting, der skete. På de ting, du kan være en taknemmelig for og på de gode mennesker i dit liv. Gør det til et aftenritual at skrive tre ting ned i din taknemmelighedsdagbog hver aften.

6) Lav en aften-playliste

På din telefon er du sikkert tilknyttet en musiktjeneste som Spotify, Telmore Musik eller lignende. Brug musiktjenesten til at lave din egen playliste med beroligende musik. Det kan være stille jazz, meditationsmusik, klassiske klaversonater eller hvad du nu synes om. Du kan få mere inspiration i denne artikel om slow musik.

Spil så musikken – gerne via en trådløs bluetooth højttaler, du kan købe billigt – sidst på dagen. Det får dig ned i gear og hjælper dig til at falde til ro.

7) Dæmp belysningen

I vintermånederne kan det måske nok være mørkt i Danmark, men i løbet af en dag bliver du alligevel udsat for meget lys. Det skyldes ikke mindst lyset fra de skærme, de fleste af os tilbringer alt for mange timer ved. Men når du skal falde i søvn, er det bedre, at dine øjne vænner sig til mørket.

Begynd derfor at dæmpe belysningen en time eller to før du skal sove. Der er det hyggebelysningen, stearinlysene og læselamperne, der skal tændes. Lad de mere kraftige lamper i loftet og de klare halogenspots være slukkede.

8) Læg tingene frem

En stille, men god aktivitet, der endda gør din morgen nemmere, er at lægge de ting frem, du skal bruge næste dag. Det kan være det tøj, du skal have på, dine børns skoletasker, skærebrættet, du bruger, når du laver morgenmad eller løbeskoene, hvis du planlægger at starte dagen med en løbe- eller gåtur i frisk luft.

Når du har lagt tingene frem, så føler du dig godt forberedt til den følgende dag, men ikke på den der stressende ”jeg-skal-huske-en-hel-masse-måde.” Det er mere praktisk og taktilt. Du tænker ikke så meget. Du gør bare noget fysisk og enkelt.

9) Sig godnat til månen

Det her er et aftenritual, jeg virkelig holder af. Sidst på aftenen åbner jeg vores dør og træder ud på de kølige fliser. Så vender jeg blikket mod himlen og siger godnat til stjernerne og til månen. Måske fortæller jeg månen en lille hemmelighed, en tanke jeg har, og som jeg kun deler med de himmellegemer, jeg kan se.

Af og til er det overskyet, og så er hverken månen eller stjernerne at se. Så kan du i stedet sige godnat til skyerne eller måske tænke på, at månen er deroppe, et sted over skyerne. At den vil stige på himlen senere. Det er en viden, du kan finde håb og optimisme i.

10) Drik varm te eller mælk

En varm drik får din krop i ro sidst på dagen. Vælg efter din smag. Kamillete, havtornte eller lavendelte er alle gode, ligesom en kop varm mælk kan være det. Drik et enkelt krus, giv dig god tid til det og lad være med at gøre en hel masse andet samtidig.

Drik det, du har lyst til, men undgå drikke med koffein, sukker eller alkohol. Du vil ikke kvikkes op inden sengetid, tværtimod.

Aftenritualer giver dig ro

At der er perioder med pres på, er almindeligt i det moderne liv. Det undgår vi ikke, heller ikke jeg, der ellers gør, hvad jeg kan for at leve langsomt og enkelt. Det er også i orden. Men pres må helst ikke blive til stress.

Derfor er det vigtigt, at de pressede perioder bliver så kortvarige som muligt, og du, når du befinder dig i dem, har nogle gode ritualer at falde tilbage på.

Det er her de 10 aftenritualer i denne artikel kommer ind i billedet. Du behøver ikke at gøre 10 ting inden sengetid, men du kan vælge et enkelt ritual eller to. Du kan prøve dig frem og vælge det ritual, der giver dig ro og glæde. Det sikrer dig en bedre nattesøvn, og du kan begynde i aften.


Søndagslisten

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.150 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.