10 sætninger, du selv kan afslutte – og blive klogere på dig selv

10 sætninger, du selv kan afslutte – og blive klogere på hvor du er i livet

Der er et spørgsmål, jeg ret ofte får:

Hvad er det første skridt til slow living?

Det er et udmærket spørgsmål, der kommer i forskellige aftapninger. Hvad er det første skridt til simple living? Det første skridt til at sige sit job op og blive selvstændig? Det første skridt til at skrive en bog?

De fleste forventer et svar, der handler om et værktøj, et trick eller tool, man kan bruge. Et hack, der forbedrer privatøkonomien, den daglige produktivitet, sundheden, forretningsplanen. Eller noget, som kan få slow living til at ske i en fart.

Sandheden? Der er ikke noget hack. Det går ikke hurtigt at blive langsom. Når vi taler om store livsforandringer – uanset, om vi ønsker at leve enklere og langsommere, gå en ny vej i arbejdslivet, gennemføre et kreativt projekt eller kaste os ud i en anden livsstil, så er der ikke nogen genvej. Ja, der er mange og gode skridt, vi kan tage, men vi kan ikke snyde på vægten.

Livsforandringer tager tid. Det er helt fint.

Stedet, hvor du kan starte

Accepterer du det, og har du den tålmodighed, det kræver, så har du et godt grundlag at gå videre på. Så er der nemlig noget, du kan gøre, og det er i virkeligheden ret enkelt.

Det handler om spørgsmål. De spørgsmål, du stiller til dig selv og din tilværelse.

Hvornår har du sidst siddet ned? Ved et vindue og i fuldkommen ro? Kigget på regnen i oktober? Lukket verden ude og spurgt dig selv, hvor du er, hvor du er på vej hen, og om du følger den retning, du i virkeligheden ønsker? Måske er det ikke den retning, der signalerer ydre succes, giver dig prestige og opmærksomhed, men som når det kommer til stykket ikke er dig?

Jeg tror meget på refleksionen som det afgørende element, hvis du vil lykkes med at ændre noget i dit liv. Det handler om spørgsmålene, og de svar du giver. Det er der, det starter. I første omgang kan det være ukomfortabelt. Måske indser du, at du ikke helt er det sted, du ønsker, men refleksionen er dit første skridt, der fører dig et bedre sted hen. Omvendt, måske indser du via refleksionen, at du er på rette sted i livet. I så fald bliver du glad, mærker en følelse af taknemmelighed, du kan tage med ud i din dag.

Refleksionsøvelse: 10 sætninger, du kan fuldføre

Jeg har for nylig læst bogen Still: The Slow Home af Natalie Walton. Det er egentlig en coffee table book, der handler om langsomme hjem, og måske er billederne lidt for jordtonede til min smag, men der er en masse inspiration og gode betragtninger om slow living i bogen.

Der er også en slags refleksionsøvelse, som jeg har bearbejdet, tilpasset og oversat. Du finder den herunder, og du kan lave den med det samme. Den består blot af disse 10 sætninger, som du skal fuldføre.

 • Når jeg gør mindre, så…
 • Når jeg kobler fra (også digitalt), så…
 • Jeg kunne godt leve uden…
 • Ro er…
 • Forandring er…
 • Når det gælder sammenhængen mellem orden og kaos i mit liv, så…
 • Det her betyder mindre for mig:
 • Det her betyder mere for mig:
 • Mit liv er meningsfuldt, når…
 • Det vigtigste i mit liv lige nu er…

Dine svar er dit pejlemærke

Tag dig god tid. Kig på de 10 sætninger. Sid i ro og fuldfør dem. Skriv gerne dine svar ned. Tal med din partner, en ven, en bror eller en søster eller en kollega, du er fortrolig med, om dem. Overvej, hvilken retning dine svar, sender dig i.  

Hvis du ønsker et enklere, langsommere og mere fleksibelt liv (og det antager jeg, at du måske gør, siden du har fundet vej til denne artikel), er dine 10 fuldførte sætninger et pejlemærke, du kan navigere efter. De fortæller dig, hvad du kan gøre mere af, og – måske vigtigere – hvad du kan gøre mindre af. De kan blive dit kompas. Refleksionen, dine 10 sætninger i denne øvelse, kan gøre en positiv forskel i dit liv.


PS: Gratis videopodcast: Drømmeopskriften

Drømmeopskriften er en spændende, ny videopodcast med Casper Christiansen som vært. Han taler med mennesker, der afsøger alternative og ukonventionelle måder at leve på. Det kommer der mange spændende samtaler ud af, og jeg har fået lov til at være med i en episode, hvor vi taler om slow living og rejsen fra lønmodtager til et langsomt liv. Du kan lytte til podcastversionen her eller se videoversionen på dette link. Og nu du er der, så tjek gerne de andre episoder ud. De er værd at lytte til.


PPS: Ny E-bog: Søndagslistens bedste

Søndagslisten er en skøn blanding af korte artikler, liste-tekster med praktiske tips og så lidt længere essays. De bedste og meste populære essays har jeg nu redigeret på ny og samlet i en e-bog. Det er blevet til en tankevækkende bog, der giver dig perspektiver og ideer til et langsommere og mere fleksibelt liv, hvor du har tid til det vigtige. Bogen er på 60 sider og indeholder disse essays:

 • Manifest: Arbejd mindre.
 • Ikigai er nøglen til et langt og meningsfuldt liv.
 • Sådan overlever du det 21. århundrede.
 • Nogle praktiske tanker om at sige et job op.
 • Om at være alene – giv dig selv lov til at være introvert.
 • Et stoisk liv: 7 vaner, der giver dig ro i hverdagen.
 • De dansende i Merida.
 • Wabi-sabi: Skønheden i det uperfekte.
 • Hvad gør man, når man er udbrændt?
 • Slow living manifest

Du kan som introduktionstilbud købe bogen for en flad tyver. Det svarer lige nøjagtig til to kroner pr. essay. Du køber den lige her.

E-bog
Søndagslistens bedste af Ole Ditlev Nielsen

Det sker der, når du har købt

Når du har gennemført dit køb (sikker betaling med kreditkort eller med Paypal), så føres du til en side med et link, hvor du kan downloade bogen, så du kan begynde at læse med det samme. E-bogen leveres som en PDF-fil, du kan åbne straks eller downloade til senere brug, hvis du ønsker det.


Læs de seneste artikler

 • Overspringshandlinger

Sådan overvinder du overspringshandlinger (med gratis mini-workbook).

december 3rd, 2020|0 Comments

Måske kender du det her? Der er et projekt, du skal have lavet. Måske er det på arbejdet eller derhjemme, og det er godt og vigtigt. Alligevel er det som om, at der er en

 • Stressfri jul

Minimalistens guide til en stressfri jul

november 28th, 2020|0 Comments

Julen er dejlig. December er for mange en måned, der står for lys i en mørk tid. Det er en god ting, at samles med venner og familier, nyde god mad og godt selskab og

 • December

En praktisk guide til en enkel december

november 24th, 2020|0 Comments

Lyt til denne uges artikel. Første søndag i advent. Nu kommer den mørke tid, den hyggelige tid og i nogle tilfælde den stressende tid. Sådan er december. Midt imellem stearinlysene, brunkagerne og det meningsfulde samvær

 • Held

Sandheden om held – og den ene ting, du kan gøre for at blive heldig

november 20th, 2020|0 Comments

Lyt til denne uges artikel: "Sandheden om held". I denne uge stødte jeg på dette citat af den legendariske golfspiller, Ben Hogan. Golf er et spil om held. Jo mere jeg øver mig, jo heldigere

 • Mikroartikler

3 mikroartikler om de veje, du kan gå i livet

november 12th, 2020|0 Comments

I dag får du tre bittesmå artikler. De handler på forskellige måder om at gå nye veje i tilværelsen. Jeg håber, de vil inspirere dig. #1 Det bedste du kan gøre er at give op

 • Joe Biden

7 langsomme ting, du kan lære af Joe Biden

november 7th, 2020|0 Comments

En af de helt store historier denne uge har været det amerikanske præsidentvalg. Der er sagt meget om det, analyseret i øst og vest, og det har været spændende at følge. Jeg er dog ikke


Foto: Emilie Haut

2020-10-21T15:14:22+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment