10 spørgsmål og svar om slow living

Siden jeg for godt et år siden fik udgivet min bog om det langsomme liv, har jeg fået en lang række spørgsmål om slow living. Det er der ikke noget underligt i, for uanset hvor meget jeg selv tror på værdien af at sænke tempoet, så er det klart, at slow living på mange måde udgør en modreaktion. Det er en reaktion, der imødegår tidens herskende tendens, der dikterer mere effektivitet, mere synlighed, mere materialisme, mere kommunikation, mere travlhed. Slow living er grundlæggende en anden vej end denne tendens, der handler om, at vi skal have mere af det hele.

Det seneste år har jeg mødt rigtig mange, der har udtrykt ønske om at leve langsommere, og som ikke vil have mere, men derimod gerne mindre. Færre e-mails, færre møder, mindre travlhed, mindre stress. I næste sætning siger de samme mennesker ofte, at det ikke kan lade sig gøre. Hamsterhjulet drejer rundt, huslejen skal betales, børnene hentes, og tanken om slow living forbliver fjern, et ideal, som mange ikke tænker er realistisk.

Mit grundbudskab er, at slow living i høj grad ER realistisk. Vi kan ikke leve langsomt for enhver pris, men hvis vi er villige til at prioritere anderledes og acceptere, at der med slow living er noget, vi får, men også noget, vi mister, så kan vi realisere det langsomme liv. Herunder har jeg forsøgt at samle nogle af de hyppigste spørgsmål, der adresserer tvivlen om, hvorvidt slow living nu også er realistisk i en dansk hverdag anno 2019. Jeg giver mine bedste svar på spørgsmålene og håber, de kan hjælpe dig til at vurdere, om slow living er noget for dig.

1) Hvad er Slow living egentlig for noget?

Slow living er først og fremmest en livsstil. Det er en livsstil, hvor man prioriterer at gøre tingene godt frem for at gøre dem hurtigt. Kvalitet er vigtigere end kvantitet, og nærvær og fordybelse prioriteres over de hurtige og nemme løsninger. Den moderne, internationale langsombevægelse er vokset ud af slow food-bevægelsen, der har sit udspring i Italien i 1980’erne. Herfra kan slow living antage mange former. Uanset formen kommer vi med slow living tættere i kontakt med naturen og med mennesket i os selv.

2) Hvordan kommer man i gang med slow living?

Der er mange måder at komme i gang på, men det er en generelt en god idé at prioritere et område af tilværelsen ad gangen. Det kan for eksempel være, at du beslutter dig for at gå en tur udendørs hver dag, læse skønlitteratur en halv time hver aften, begynde at lave mad fra bunden, uden færdige produkter, eller beslutte dig for at du og dine nærmeste slukker alle skærme, når I spiser sammen. Når du på den måde har indarbejdet én langsom vane og mærket den positive effekt af at sænke tempoet, vil du få lyst til at udbrede langsomheden til andre elementer af din tilværelse.

En anden god måde at gå i gang på, er at stille dette spørgsmål:

Hvad er det vigtigste for dig?

Tænk grundigt over det og skriv gerne dit svar ned. Det vil motivere dig til at give dig i kast med slow living.

3) Kræver slow living, at man siger sit job op?

Det korte svar er nej. At sige dit job op – som jeg selv gjorde det i 2014 – er selvfølgelig en meget effektiv vej til at sænke tempoet, men det er absolut ikke nødvendigt. Jeg arbejder stadig, med at skrive, holde foredrag og freelance-undervise. Det har jeg ikke planer om at ændre, og for mig handler det mere om måden, jeg går til arbejdet og livet på, om at være bevidst om mine valg.

Indrømmet, er du karrieremenneske og arbejder 80 timer om ugen, så er det vanskeligere at leve langsomt, men mon ikke mindre kan gøre det? Kan du overveje at gå ned i tid? Tale med din leder om en hjemmearbejdsdag eller andre former for fleksibilitet, der kan give dig lidt luft? Der er 168 timer på en uge, de fleste arbejder 37 timer om ugen, hvilket faktisk giver 131 timer, hvor man ikke arbejder. Kan du starte med at være langsom i hvert fald i nogle af de 131 timer?

4) Er slow living og simple living det samme?

De to begreber er beslægtede, og man kan sige, at der er et værdifællesskab mellem slow living og simple living. Imidlertid er det ikke det samme. Simple living handler mere om materialisme og om at sige fra over for materialismen. Det handler mere om vores ting og om at gøre det enkle, frem for det komplicerede. Det er meget værdifuldt, men slow living er mere en filosofi, en livsstil og en tilgang til livet. Man kan sige, at simple living er en måde at udmønte denne filosofi på, men det er ikke den eneste. Man kan sagtens leve langsomt og stadig have et hjem, der er fuldt af nipsgenstande. Et sådant hjem har derimod ikke meget med simple living at gøre.

5) Er slow living kun for de rige?

Klart, alting bliver i princippet nemmere, når der er mange cifre på bankkontoen, men det er på ingen måde en forudsætning for at leve langsomt. Tværtimod betyder øgede indtægter meget ofte også, at vores forbrug og udgifter skyder i vejret, så vi skal løbe endnu hurtigere for at dække omkostningerne. Slow living er en vej ud af denne uheldige cirkel, fordi vi ganske enkelt bliver bevidste om, at penge og materielle goder ikke er ensbetydende med, at vi føler os lykkelige og tilfredse.

6) Harmonerer slow living overhovedet med et moderne familieliv?

Man kan måske også vende den om? Det moderne familieliv er presset, og mange børnefamilier har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Det fører til stress. Er der derfor ikke en idé i, at netop familier sænker tempoet, lever langsommere og får tid til børnene og hinanden? Slow living er meget velegnet til familier, men det kræver selvfølgelig, at der er ting, man som familie vælger fra. At man ikke gør det hele bare fordi, man tror, at man skal eller bør. Hvordan familielivet tager sig ud hjemme hos os, og hvad vi har valgt fra, kan du læse om i denne artikel fra magasinet Skolebørn.

7) Hvad nu, hvis slow living er noget for mig, men ikke for min partner?

Godt spørgsmål! Hvad gør man, når man selv er langsom, og ens partner er hurtig? Det bedste er, at tale om åbent og ærligt om tingene, og sætte fokus på de positive historier, der kommer til at ske, hvis den ene part i et forhold laver en livsændring i retning af langsomhed. Min hustru Kirstine har i modsætning til mig ikke sagt sit job op. Hun er glad for det, og hun arbejder en del, men vi tager på langsomme rejser sammen, og vi ser det som et fælles projekt. At jeg er langsom, gør, at jeg er hjemme om eftermiddagen med børnene og kan have maden klar, når Kirstine kommer hjem. Det er en positiv historie om, at alle får glæde af langsomheden, og det kan man tale med hinanden om. Spørg hinanden: Hvad er de positive effekter af, at vi på nogle områder lever forskelligt? Hvordan kan vi bedst muligt hjælpe hinanden? Hvordan gør det os stærkere som par? Det hjælper med et fælles grundlag, som kan være til gensidig gavn.

8) Jeg har hørt om slow food og slow travel, men er det mere i det end det?

Ork ja. Der er slow cities, slow parenting, slow work og endda slow sex. Slow living er en gennemgribende livsstil, hvis overordnede principper kan overføres til stort set alle områder af tilværelsen. Start der, hvor det giver mest mening for dig.

9) Kan slow living og karriereambitioner forenes?

Ja, der er ikke nogen modsætning mellem de to ting. Husk, at slow living handler om at gøre tingene godt frem for at gøre dem hurtigt. Det betyder også, at du kommer til at gøre dit arbejde godt, hvilket på sigt fremmer din karriere. Slow living hjælper dig også til at fokusere mere på det, der er vigtigt. For mit eget vedkommende har slow living betydet, at jeg har fokuseret på mit forfatterskab og på at skrive og mindre på andre opgaver. Resultatet? Jeg har aldrig haft så mange læsere som nu. Det er jeg rørt over, men jeg ved også, at der er andre karriereaspekter, jeg har ladet ligge.

10) Den der Slow Club, hvad er det for noget?

Slow Club er et digitalt fællesskab for langsomme mennesker, der åbner den 1. november 2019. Du kan se mere om Slow Club her eller lidt længere nede i denne artikel.

Mere du vil spørge om? Jeg er klar til at svare tirsdag aften!

Vil du vide mere om slow living, simple living eller har du et spørgsmål, som du bare super gerne vil have svar på? Så går jeg live på Facebook via 20 Skridts Facebook-side tirsdag den 22. oktober kl. 21.00, hvor jeg afvikler en åben Q & A-session. Vi holder sessionen efter S.M.O.A.-princippet (Spørg Mig Om Alt). Du er velkommen til at stille et spørgsmål på forhånd, som vi kan tage afsæt i, eller du kan spørge undervejs i sessionen. Jeg forventer, at sessionen tager en halv time, og du finder begivenheden her.

Slow Club åbner 1. november

Slow Club er et digitalt hjemsted for alle os, der gerne vil leve langsommere og have tid til det, der er vigtigt i tilværelsen. Jeg glæder mig helt vildt til at slå dørene op fredag den 1. november. Herunder får du svar på nogle af de vigtigste spørgsmål om, hvad Slow Club er for noget?

Hvorfor lave en Slow Club?

Jeg har skabt Slow Club, fordi jeg fuldt og fast tror på, at du ved at sætte farten ned, kan komme til at leve et liv, hvor du har tid til det, der er vigtigt for dig. Det har jeg selv gjort, og jeg brænder for at hjælpe andre med at sænke tempoet og fokusere på det, der giver glæde og mening i tilværelsen.

Slow Club er et digitalt fællesskab, hvor jeg lærer dig alt, hvad jeg ved om slow living. Du får inspiration, motivation og konkrete værktøjer til et langsomt liv. Det gør du gennem online-masterclasses, slow talks, podcast, Danmarks største slow-bibliotek og sparring med ligesindede i en privat Facebook-gruppe. På den måde får du de redskaber, der hjælper dig til et langsomt og godt liv.

Hvem er Slow Club lavet til?

Slow Club er skabt til dig, der synes, du har lidt for travlt. Dig, der gerne vil have mere tid til andre ting, men selvom du måske godt ved, at det handler om vaner og om at prioritere anderledes, så er det svært at komme i gang. Hverdagens trædemølle kører jo rundt! Det er her Slow Club kommer ind i billedet, for den hjælper dig helt konkret med at skabe de forandringer, der gør et langsomt liv muligt. Hvis du elsker at have travlt, nyder at være stresset og sætter karriere og penge højere end kvalitetstid med dig selv og dine nærmeste, er Slow Club IKKE noget for dig.

Hvordan fungerer det egentlig?

Slow Club er en slags Netflix for langsomme mennesker. Du får via platformen Teachable adgang til alt materialet, og du bestemmer selv, om du vil bruge din telefon, tablet eller computer.  Slow Club fungerer som en abonnementsordning, der koster 95 kroner om måneden. Du kan tage tingene i dit eget tempo og gå ombord der, hvor det giver mest mening for dig, der, hvor du er lige nu.

Du binder dig ikke til mere end en måned ad gangen, og du kan altid sige dit abonnement op. Er du abonnent på Søndagslisten, kan du se frem til et helt særligt early bird-tilbud søndag den 27. oktober.

SE MERE OM SLOW CLUB

 

Slow club

Mere Slow-inspiration? Læs Slow living – sænk tempet og lev et liv med mening

I denne anmelderroste bog får du en introduktion til langsomfilosofien og et væld af konkrete tips og råd til at sætte farten ned i din hverdag. Du kan købe bogen som e-bog, lydbog eller trykt bog. Den er som regel billigst her.

Køb Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

 

Bog om slow living

2019-10-18T19:31:07+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment