Der er et underligt paradoks ved arbejdslivet.

Hvis vi arbejder meget, skynder os og lader arbejdet glide over i fritiden, bliver vi stressede og udbrændte. Det er dårligt.

Omvendt, hvis vi ikke får noget fra hånden, og ikke føler vi gør en positiv forskel, så bliver vi frustrerede og irriterede på os selv. Det er også dårligt.

Så hvordan finder vi en middelvej? Hvordan kan vi på den ene side opleve en hverdag med ro og balance, og på den anden side have et arbejdsliv, hvor vi oplever, at det vi gør, er meningsfuldt og giver værdi til andre – uden at vi stresser os selv halvt ihjel?

Jeg tror ikke, at svaret er flere apps, der hjælper os med at blive mere produktive. Det er ikke det sidste nye produktivitetssystem eller en bevidstløs jagt på hurtige succeser, vi kan prale med på LinkedIn. Måske ligger svaret snarere i et sæt af principper, som vi kan forme vores arbejdsliv efter. Principper, vi kan bruge uanset, hvad vi beskæftiger os med, hvilken uddannelse vi har, ansættelsesform eller om vi er på jagt efter et arbejde eller nye udfordringer.

Derfor får du i dag et forslag til 10 principper, du kan bruge som pejlemærker i dit arbejdsliv – og måske i tilværelsen i øvrigt.

1) Tjek aldrig mail før frokost

Den første er nem at sige, svær at føre ud i livet, men ret så vigtig. Du kan læse dine mails, besvare dem, få svar på dine svar, som du så svarer på igen. Du kan skrive nye mails. Du kan bruge hele formiddagen på det.

Eller du kan lade være. Mails er en del af arbejdslivet i 2022, det er måden, vi kommunikerer på, og det forsvinder ikke foreløbig. Men jorden går ikke under, hvis du først tjekker din mail efter frokost. Tværtimod giver det dig tid og fokus til at arbejde med det, der er den vigtige kerne i dit arbejdsliv.

2) Giv til andre

Giv fra dig af dine bedste ideer, dit bedste materiale, dine bedste værktøjer. Vær generøs og hjælpsom. Giv også kaffe til andre – det er meget værdsat mandag morgen.

Her er det normalt at skrive, at hvis du giver til andre, får du meget igen. Det er måske ikke forkert, men lad være med at tænke sådan. Giv hellere til andre uden at forvente at få noget igen.

3) Lær noget nyt

Vær nysgerrig. Tag på kurser, efteruddannelse, stil spørgsmål, bed din chef om mere viden. Læs bøger, lyt til podcast, se YouTube-kanaler, køb et årsabonnement til WikiHow.

Jo mere du undrer dig, jo mere du lærer, jo flere refleksioner og indsigter, du har, jo mere udvikler du dig. Det gør dit arbejdsliv sjovere og mere spændende. Det gør også dine resultater bedre.

4) Kend forskel på det, der haster, og det, der er vigtigt

Gør altid det vigtige først, uden undtagelse.

5) Tænk på det lange løb

Jeg ville ønske, at jeg kunne skrive, at der aldrig var kedelige opgaver i arbejdslivet, men sådan er det ikke. Der er rugbrødsarbejde, også for mig, der er selvstændig og har ret fleksible rammer for mit arbejdsliv. Jeg skal stadig lave bogføring, og jeg har lige brugt en uge på at opdatere de mere end 400 undersider på 20skridt.dk. Det var kedeligt.

I de tilfælde prøver jeg at se på det lange perspektiv. Hvilken positiv forskel – for mig eller andre – gør det på sigt, hvis jeg klarer den her opgave, som jeg oplever som hård eller kedelig? Det hjælper på motivationen.

6) Skift scene

Af og til bliver arbejdslivet sådan en trummerum, hvor dagene ligner hinanden. Det kan dræne, og i så fald er det tid til at skifte scene.

Et sceneskift kan selvfølgelig være et nyt job et nyt sted, men det kan også være at flytte om i undervisningslokalet, bytte skriveborde på kontoret eller få lov at være i en anden afdeling i et stykke tid. Nye rammer er som en forårsrengøring, der frisker tiltrængt op.

7) Gør dig selv til en idémaskine

Som børn er vi kreative og fulde af gode ideer. Med årene bliver vores idémuskel desværre mere slap, og i det voksne arbejdsliv tænker vi mere praktisk end visionært og kreativt.

Det er en skam. Gør det derfor til en vane at skrive 10 ideer ned hver dag. Det kan være ideer til hvad som helst, og det må gerne være dårlige ideer (jeg får mange ideer, og de fleste af dem er virkelig, virkelig dårlige). Du kan læse om metoden, og hvorfor den er god for dig i denne artikel.

8) Tag pauser

Pauser er en alt for undervurderet del af arbejdslivet. Det er pauserne, der lader dine batterier op, giver energi og nye perspektiver. De skal prioriteres, hver dag.

9) Gå til dine ydercirkler

Der er skrevet tykke bøger om netværk, og hvordan gode netværksforbindelser kan gøre underværker for dit arbejdsliv.

Det er alt sammen fint, men her er en tanke: Bevæg dig ud over dit nærmeste netværk og gå i stedet til dine ydercirkler. Dit nærmeste netværk vil ofte være rygklappere, der siger, alt er ”fint”, og de vil have nogenlunde de samme kontakter, som du selv har. Dyrk i stedet udkanten af dit netværk. Dem, du kender perifært, eller dem, der kender nogen, der kender nogen. Det er her et netværk kan rykke dig.

10) Stjæl lidt mere

Okay, måske tænker du, at den her er kontroversiel og i modstrid med punkt nummer to, der handlede om at give til andre. Og selvfølgelig: Du skal ikke overtræde loven, og du skal ikke plagiere andres arbejde.

Det er derimod en virkelig god idé, at du lader dig inspirere af andres arbejde. Hvad kan du lære af dem, der er gået forud? Hvem er dine inspirationskilder, og hvordan kan du bruge din begejstring for dem i dit eget liv? Få inspiration til at stjæle i denne artikel.

Skridt for skridt – ikke en revolution

Det kan virke voldsomt med ti principper, og jeg tror, at det er svært at indarbejde dem alle på én gang. De 10 principper herover er gode, men du behøver ikke bruge dem alle fra i morgen tidlig. Tag et skridt ad gangen i stedet for at du presser dig selv til at revolutionere alting her og nu. Vælg i stedet et – og kun et – af principperne og indarbejd det i din hverdag i den kommende uge. Det vil give dig en god start, og så kan du føje et nyt princip til ugen efter eller ugen efter igen.

På den måde vil du stille og roligt gøre principperne til en bærende søjle i dit arbejdsliv og i din tilværelse. De kan gøre dine dage roligere og mere balancerede, samtidig med at du kommer til at opleve dit arbejdsliv (uanset hvad det måtte være) som mere meningsfuldt.


Læs et gratis uddrag af bogen Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Hvis du gerne vil have flere perspektiver og konkrete ideer til arbejdslivet, så er bogen Livseksperimenter lige noget for dig. På saxo.com kan du læse de første 10 kapitler helt gratis. Du skal blot trykke på dette link og derefter på knappen ”Gratis læseprøve.”

Ønsker du at købe bogen, koster paperback-versionen 189,95 og e-bogen blot 64,95, begge på saxo.com, hvor du også kan se læseranmeldelser.

Livseksperimenter