Noget af det gode ved en jule- og nytårsferie er, at den giver en tid til at læse en bog eller to. Ikke mindst når næsten alt er aflyst eller lukket ned, er der ikke ret meget bedre end at sætte sig i en lænestol, med et uldtæppe om benene, en kop te inden for rækkevidde og så fordybe sig i en god bog.

Jeg fik også læst lidt hen over nytåret, og jeg har været meget optaget af den amerikanske forfatter Dale Carnegies Lev livet uden bekymringer. Han skrev den tilbage i 1948, og jeg kan egentlig bedst lide originaltitlen How to Stop Worrying and Start Living. Den regnes som en klassiker inden for selvhjælpslitteraturen, den sælger stadig, og bogen er oversat til et væld af sprog.

Selvom bogen har mere end 70 år på bagen, gør den stadig indtryk. Der er så mange gode pointer, som virkelig ramte mig. I en tid hvor corona fylder det hele, og det er naturligt (og selvfølgelig ikke forkert) at bekymre sig, er det godt med nogle konkrete redskaber til at håndtere bekymringerne. Alternativet er nemlig slemt. Dale Carnegie peger i bogen på, at bekymringer simpelthen kan gøre os syge. De kan føre til tristhed, stress, angst, depression, søvnløshed og endda hjertesygdomme.

Bogens pointer hjælper os med at undgå, at det går så galt. Derfor har jeg i dag samlet de 10 vigtigste pointer fra bogen, og jeg håber, at de vil inspirere dig, ligesom de har inspireret og hjulpet mig.

1) Forvirring fører til bekymringer

Jo mere usikker og forvirret du er, jo mere bekymret vil du være. Står du over for noget ukendt eller svært, så prøv at analysere fakta. Spørg dig selv:

Hvad er det faktuelle i det her? Hvad kan jeg gøre ved det?

Skriv dine bekymringer ned og forsøg at forholde dig mere til fakta end til følelser. Tag derefter en beslutning om, hvad du vil gøre.

2) Når du har truffet en beslutning så lad være med at se dig tilbage

Kender du det her med, at du har truffet en beslutning og så bagefter begynder at tvivle på, om det nu er den rigtige beslutning? Selvom tvivl og refleksion kan være sundt, så er der også en grænse. Hvis du bliver ved med at gå frem og tilbage og spekulere over dine beslutninger, så kommer du ingen vegne. Tværtimod starter det ofte en kædereaktion af selvbebrejdelser og tvivl, som bare fører til flere bekymringer.

Når du har besluttet dig for en kurs, så hold den. Ellers er du tilbage ved begyndelsen.

3) Lev i nuet

Frustreret over fortiden eller bekymret over fremtiden? Det er helt almindeligt at have det sådan, men det er også ufrugtbart. Ligesom et skib har vandtætte kahytter, hvor der ikke trænger vand ind, så prøv at lave dine egne, dagtætte kahytter. Det er mentale kahytter, hvor du beskytter dig mod frugtesløse bekymringer over fortiden og unødige spekulationer om fremtiden. Reglen er simpel: Hvad der er sket i fortiden eller måske sker i fremtiden må aldrig forstyrre din dag.

Det betyder ikke, at du ikke må forberede dig eller sætte pejlemærker for fremtiden, men det nytter ikke at bekymre dig om den. Ofte er din optimale forberedelse til fremtiden, i arbejdet og i livet, at gøre dit bedste i dag. Dale Carnegie siger det fint:

I går er død og i morgen er ufødt. Fokusér derfor kun på det, du kan gøre i dag.

Dale Carnegie.

4) Når du står overfor problemer så start med worst case-scenariet.

Står du over for en stor udfordring eller et voldsomt problem, anbefaler Dale Carnegie denne proces i tre trin:

  1. Spørg dig selv: Hvad er det værste, der kan ske?
  2. Acceptér det værste. Sig til dig selv, at det vil ske.
  3. Prøv derefter at forberede dig på det værste, og hvordan du vil møde det. Gør dine dage så gode som muligt, få det bedste ud af dem.

Det er en proces, der kan give dig ro, og måske viser det sig, at det værste ikke bliver nær så slemt som frygtet.

5) Giv ikke al din energi til bekymringer. Sæt en grænse!

Vi bruger vildt meget mental energi på bekymringer og negative oplevelser. Måske er det bedre at lade være? Du kan lade dig inspirere af ”stop-loss-teknikken”, som kendes fra aktiehandel. Hvis en aktie for eksempel falder 10 % af den pris, du har købt den til, så sælger du og accepterer tabet.

Gør det samme: Tilgiv dem, du skændes med. Skriv dine bekymringer ned og lad dem derefter ligge permanent. Kom videre ved at bruge din egen stop-loss-teknik. Sig for eksempel at du vil bekymre dig over en sag i to timer. Har du ikke en løsning på sagen efter to timer, så lader du den ligge.

6) Fokusér på det positive og omfavn glade følelser

Dale Carnegie minder os om, at vores følelser og handlinger går hånd i hånd. Hvad du føler, betyder noget for, hvordan du handler – og omvendt. Det betyder ifølge Carnegie, at du direkte kan påvirke dine følelser gennem dine handlinger.

Du bliver lidt mindre bekymret og lidt mere lykkelig ved at handle ubekymret og opføre dig lykkeligt. Smil, syng en glad sang og tænk på de bedste oplevelser, du har haft i dit liv. Gør ting som du ved, gør dig glad.

7) Giv til andre – men forvent ikke taknemmelighed

Vi forventer ofte taknemmelighed, når vi gør noget for andre, men den type forventninger kan efterlade os skuffede og bekymrede. Lad dig ikke skuffe af andres reaktioner eller manglende reaktioner. Du kan ikke kontrollere dem.

Nyd i stedet selve handlingen, når du hjælper andre eller giver noget vigtigt videre til dem.

8) Lad være med at imitere eller misunde andre

Du er unik. Jeg er unik. Vi er alle unikke. Og dog er det som om, at vi ofte tænker, at græsset er grønnere på den anden side. Hvis du ikke accepterer dig selv og det unikke menneske, du er, så fører det til bekymringer og lavt selvværd. Det er synd, og det forhindrer dig i at realisere dit fulde potentiale.

9) Se kritik som skjulte komplimenter

Dale Carnegie peger i Lev livet uden bekymringer på, at folk ofte kritiserer dem, de misunder. Måske er det meget menneskeligt. At kritisere andre kan på overfladen få en til at fremstå vigtig og betydningsfuld.

Men kritik kan gøre ondt og føre til bekymringer. Lad dig ikke gå på af det, når du bliver kritiseret. Se i stedet kritikken som en kompliment. Den er et udtryk for, at du har opnået noget og gjort dig bemærket.

Du kan få flere tips til at håndtere kritik i denne artikel.

10) Slap af og hvil dig før du bliver træt

Følelser kan gøre dig lige så træt, ja måske endnu mere udmattet, end hårdt fysisk arbejde. Det gælder især de negative, bekymrede følelser. Det bliver hurtigt en ond cirkel, hvor træthed fører til negative følelser, der igen fører til endnu mere træthed.

Derfor er det vigtigt, at du tager pauser og slapper af, inden du kører træt. Du kommer nemmere til at leve uden bekymringer, når du er frisk, afslappet og i balance.

Gamle principper til en ny tid

Måske undrer du dig over, at en mere end 70 år gammel bog kan fortælle os noget vigtigt i dag? Det tror jeg godt, at den kan, og i virkeligheden er mange af de 10 pointer herover endnu ældre. De handler meget om at være menneske – til alle tider. Pointerne har også mange fællestræk med den stoiske filosofi, som er mere end 2.000 år gammel, men som du kan bruge i din hverdag i 2021.

Vi er nemlig først og fremmest mennesker, og de bekymringer vi møder, skal vi løse som mennesker. Det var tilfældet i 1948, da Dale Carnegie skrev sin bog, og det er tilfældet i dag. Jeg håber hans 10 pointer kan hjælpe dig til at møde dine bekymringer.


Foto: Emilie Haut