Et af mine absolutte yndlingscitater er dette:

”Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes, including you”.

Det er så sandt, som det er sagt.

Kvinden bag citatet er den amerikanske forfatter Anne Lamott, hvis bog Bird by Bird, der af uransagelige årsager ikke er oversat til dansk, har inspireret mig meget, både som forfatter og som menneske. Derfor vil jeg i dag gerne dele nogle af hendes gode pointer med dig.

Hvis du vil have en introduktion til Anne Lamott er et godt sted at starte hendes TED-Talk12 truths I learned from life and writing. Her deler hun 12 livslektioner, der vækker til eftertanke, får os til at reflektere over livet, og hvordan vi vælger at møde det. De 12 sandheder, som hun præsenterer i talen, bygger på hendes personlige erfaringer og observationer om livet. De fokuserer på skrøbelighed, kreativitet og åndelighed og lad os tage dem en ad gangen.

1. Livet er et paradoks

Der er skønhed og noget smukt i livet, men der er også smerte og lidelse, og det er netop dette samspil, der gør det meningsfuldt. Livet er en gave, men det er også en udfordring, og denne erkendelse skal vi møde åbent. For mennesker, der er følsomme (jeg er selv et af dem), kan tilværelsen føles som en prøvelse, men vi skal huske, at den samtidig er en kilde til glæde og kærlighed.

2. Næsten alt fungerer igen, hvis du slukker og tænder det

Det er det citat, vi startede artiklen med. Når vi taler om at slukke for noget og genstarte det, så taler vi typisk om elektronik, men det samme gælder for mennesker. Når vi føler os udbrændte eller overvældede, er det tid til at tage en pause, trække vejret og starte forfra. Pausen bringer ny energi og klarhed, og vi overser den alt for ofte i en travl og hektisk hverdag.

3. Følelsen af fred skal komme indefra

Anne Lamott understreger, at der ikke er nogen ydre faktorer, der giver os permanent ro.  Materielle goder, relationer og succeser kan sagtens give os glæde, men det er en glæde, der er midlertidig. Hvis vi vil nå frem til en sand indre fred, udspringer den af, at vi er i stand til at acceptere os selv og verden, som den er.

4. Alle mennesker er skrøbelige

Selv dem, der umiddelbart ser ud til at være succesfulde og har styr på det hele, kæmper med deres egne indre dæmoner. Det er vigtigt, at vi ikke sammenligner vores indre virkelighed med andres ydre facade. Vi skal derimod acceptere både egen og andres skrøbelighed, for det fører til mere empati og til, at vi forstår hinanden bedre.

5. At skrive – og det meste andet i livet – er en proces

Både i hendes TED-talk og i Bird by Bird minder Anne Lamott os om, at vi bør tage tingene et skridt ad gangen. Som eksempel understreger hun, at, at alle store forfattere starter med dårlige første udkast. Hemmeligheden bag succes er vedholdenhed – at blive ved med at skrive, rette fejl og forbedre sig skidt for skridt. Det gælder for skriveprocessen, men også for livet i det hele taget.

6. Succes og anerkendelse er ikke lykken

Selvom man som Anne Lamott bliver publiceret eller berømt, giver det ikke nødvendigvis indre tilfredshed. Der er mange, der opnår ydre succes, der stadig føler sig tomme indeni. I stedet for at fokusere på den ydre anerkendelse, er det bedre at finde den værdi, der ligger i arbejdet i sig selv, for eksempel i form af den glæde vi oplever i en kreativ proces.

7. Familier er komplekse

Når det gælder de nære relationer, påpeger Anne Lamott, at uanset hvor meget vi elsker vores familie, vil der altid være konflikter og frustrationer. Hun beskriver familien som livets tilgivelsesskole, hvor vi konstant skal lære at acceptere og tilgive hinanden. Det kan være svært, men det er grundlæggende rigtigt.

8. Gør dit bedste, men vær ikke perfektionistisk

Lamott påpeger med et glimt i øjet, at vi alle ved, hvad vi bør spise, men vi gør det ikke altid. Vi skal give os selv lov til ikke at være perfekte. Balance og selvomsorg er vigtigere end strikse regler, der tynger os ned og sætter os under pres.

9. Vi skal søge hjælp og nåde

Anne Lamott har en interessant vinkel på begrebet nåde. Hun mener nåde, kan forstås som en spirituel kraft, der hjælper os gennem livets udfordringer. En del af denne nåde er også at bede om hjælp, for det får os til at åbne for nye løsninger og støtte, vi ikke havde forudset.

10. Gud er ikke så skræmmende

Lamott har et nuanceret syn på religion, hvor hun beskriver Gud som “godhed”. Hun mener, at tro ikke nødvendigvis handler om religion, men om at være åben for kærlighed og mening i livet. Ved at se op og være opmærksom på skønheden omkring os, kan vi finde ro og en åndelighed, der kan hjælpe os gennem livets udfordringer.

11. Døden er både skræmmende og smuk

At miste nogen, vi elsker, er hjerteskærende, og måske det hårdeste, vi kan komme ud for. Men vi har værdifulde minder fra dem, vi har mistet, og de lever videre i os. Sorg og tidens gang helbreder os til en vis grad, men vi vil altid føle et savn, og det er en del af livet.

12. Vi hjælper hinanden hjem

Lamott afslutter sin tale med et citat af Ram Dass:

Når alt kommer til alt, er vi bare ved at hjælpe hinanden hjem.

Det er et godt citat, der minder os om, at vi alle sammen er på en rejse, og det vigtigste er, hvordan vi støtter hinanden undervejs.

Det, du kan tage med dig

Anne Lamotts kommer i sit forfatterskab og i sin TED-talk vidt omkring. Det, du kan tage med dig, er en påmindelse om, at livet er vidunderligt, men det er ikke perfekt, og du skal ikke forvente, at det er det.

Du kan møde tilværelsens udfordringer ved at acceptere de paradokser, der er en uundgåelig del af livet, tage vare på dig selv og på dine relationer. Du kan nå frem til at leve et mere meningsfuldt liv og ved at finde glæde i selve processen frem for at jagte ydre succes og anerkendelse. Hun opfordrer dig til at være ægte, kreativ og omsorgsfuld – både over for dig selv og dine medmennesker. I en tid fuld af uro og usikkerhed er det en påmindelse, der er værd at tage med videre.


Lån e-bøger og lydbøger på eReolen

Vidste du, at du kan låne flere af mine bøger som lydbøger eller e-bøger i 30 dage på eReolen? Det gælder disse titler:

Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.


eReolen Ole Ditlev Nielsen