Det er ikke så nemt. Spredningen af Corona-virus gennemsyrer i disse uger alting. Den enkeltes liv, samfundet, ja, verden i det hele taget. Der er allerede skrevet og sagt så meget om det hele, at jeg selv er begyndt at lukke lidt af. Jo, man skal holde sig opdateret på situationen og på myndighedernes anvisninger, men jeg browser ikke Corona-nyheder i timevis, og jeg lader ikke tv-nyhederne køre i båndsløjfe. Det var begyndt at se bedre ud, men her efter sommerferien stiger smittetallene igen – ikke bare i Danmark, men også i mange andre lande. WHO har aldrig registreret så mange nye smittetilfælde som her i august 2020.

Noget af det svære ved situationen er, at den er forbundet med så stor usikkerhed. Vi stiller os selv disse spørgsmål: Hvor længe vil krisen vare? Vil mine kære blive syge, måske dø? Skal skolerne lukke igen? Hvad med mit arbejde? Den personlige økonomi og nationens økonomi? Verdensøkonomien? Bliver vinterferien aflyst, ligesom sommerferien blev det? Hvad med de lande, der ikke har et veludviklet sundhedssystem?

Spørgsmålene flyver rundt i hovedet. De giver bekymringer, frygt og angst. Dermed bliver Coronakrisen ikke alene et spørgsmål om en virus, om en fysisk sygdom. Den påvirker os også psykisk.

Hvad er frygt og angst?

Krisen udløser frygt og angst, men hvad er det egentlig for noget?

Lægehåndbogen siger:

”Frygt og rædsel er normale reaktioner på ydre og indre hændelser, som opleves som truende eller farlige.”

Der er nogle, der hævder, at frygt og angst er det samme, mens andre mener, at der er forskel. De sidste siger, at angsten i modsætning til frygten ikke har nogen konkret og akut fysisk årsag.

Jeg ved ikke, om denne skelnen er så vigtig lige nu. Selvom der stadig er et flertal af befolkningen, der endnu er raske, og selvom der ikke lige står en uhyggelig zombie og banker på døren, føler vi angsten. I disse dage går den hånd i hånd med frygten. Vi ved ikke, hvad der vil ske. Det puster til angsten.

Vi kan blive fristet af at lægge os i sengen, lukke øjnene og håbe at det hele går væk. Det gør det ikke. Derfor er spørgsmålet, hvordan vi håndterer frygten og angsten i en svær tid.

Sådan møder du angst: 15 enkle tips

Personligt har jeg masser af angst i disse dage. Mine forældre er svagelige, min far på 86 har lige været indlagt på lungemedicinsk i en uge. Han har heldigvis ikke COVID-19, men han vil næppe overleve det, hvis han bliver smittet. Min søn Mikkel er autist, og har svært ved at forstå, at hverdagen ikke er, som den plejer. Jeg har fået aflyst stort set samtlige foredrag og kurser, i de kommende måneder og har dermed oplevet 75 % af mit indtægtsgrundlag de kommende måneder forsvinde. Der er nok at være bange for, og jeg har helt sikkert brug for værktøjer, der hjælper mig med at håndtere angsten.

Det gør de 15 små skridt herunder. Det er ikke noget, man skal gøre hele tiden, og da slet ikke på én gang, men jeg har oplevet, at det er gode strategier til at holde angst og frygt i skak.

1) Skjul den ikke

Husk lægehåndbogens definition. Det er normalt at opleve frygt og angst, når der sker noget, der er truende eller farligt. Corona er begge dele. Derfor er det helt okay at være angst, og du må gerne sige til andre, at du føler angst. Det er som om, at det letter. De linjer jeg skrev lige før om min personlige situation var ikke så nemme at skrive, men på en eller anden måde føltes det også godt at skrive dem. Jeg tror, at vi hjælper hinanden ved at være tydelige om, hvordan vi har det.

2) Tal med andre (gerne digitalt) om angsten

I forlængelse af nummer 1 så er det rigtig godt at få talt med de mennesker, man holder af, om hvordan man har det med situationen. Det lyder ligetil, men i en situation, hvor vi så vidt muligt skal undgå at mødes fysisk, er det en særlig udfordring. Man mødes ikke lige med en veninde på en café for at snakke det hele igennem, eller får vennerne over til et par flasker rødvin og en god, dyb samtale. En mulighed er at benytte værktøjer som Skype, Facetime og Zoom når vi skal tale med andre, også om vores frygt. Det giver virkelig noget, at man med disse værktøjer kan se, den person man taler med, og teknisk er de til at gå til.

3) Forsvind fra den – for en stund

Hvordan får man tankerne væk fra det, man er angst for? Især i en tid, hvor man helst skal blive hjemme? Sådan cirka en gang om dagen, typisk om aftenen, giver jeg mig selv lov til at forsvinde ind i et helt andet univers. Jeg kan godt lide skæve, mærkelige romaner, men jeg har også en kærlighed til film om superhelte, Star Wars, Ringenes Herre og er senest begyndt at se den her serie om fem homoseksuelle mænd, der hjælper japanere med stil, bolig og personlige forandringer. Det er simpelthen så langt fra, hvad jeg normalt ser eller beskæftiger mig med, men det at forsvinde ind i et andet univers, sætter angsten på hold. Det er som at trykke på en pauseknap på en fjernbetjening.

4) Husk dig selv på at det ikke bliver ved

Regnbyger er truende, de kan sende spandevis af vand ned over os, og de kan blive ved i lang tid. Der er dog også en ting ved regnen: Den stopper igen. På et tidspunkt kommer det sidste dryp, skyerne trækker væk, og der kommer et glimt af sol. Sådan er det også med Corona. Før eller siden vil det stoppe. Der kommer et tidspunkt, hvor Corona er overstået. Jeg aner ikke, hvornår det tidspunkt er, men det hjælper at tænke på, at det tidspunkt findes.

5) Prøv 3-3-3 reglen

Den her lille øvelse, stødte jeg på for nylig, og den er faktisk forbløffende effektiv, når vi ønsker at få frygt og angst lidt på afstand. Du kan lave den med det samme: Sæt navn på 3 ting, du ser, sæt navn på 3 lyde du hører lige nu og bevæg 3 dele af din krop, hver gang du føler, at angsten begynder at tage over. Det får tankerne væk.

6) Tænk rationelt

Frygt kan føre til, at vi tænker irrationelt. De uheldige hamstringer er et godt eksempel. Der er ikke noget som helst, der har tydet på, at supermarkeder og deres leverandører ville løbe tør for toiletpapir, men alligevel har der været tilfælde af stormløb på butikkerne. Det er en irrationel adfærd styret af angsten, og den gør ikke noget godt for nogen. Det er bedre at tælle til ti, trække vejret og lade fornuften råde.

7) Vælg en stoisk tilgang

Fornuften er også kernen i en filosofi fra antikken, stoicismen, som er meget hjælpsom, når vi skal håndtere frygt og angst. Den handler grundlæggende om, at vi adskiller, det vi kan påvirke fra det, vi ikke kan påvirke. Vi kan måske ikke påvirke Corona, men vi kan påvirke vores dage, hvis vi skal være hjemme. Du kan læse mere om det stoiske liv i denne artikel.

8) Visualisér: Forestil dig selv uden angst

Visualiseringsøvelser er et stærkt værktøj. Det gælder både, når vi sætter pejlemærker for det liv, vi gerne vil nå frem til, men det kan også være en god måde at møde angsten på. Prøv at lukke øjnene og forestil dig, hvordan dit liv ville være, hvis du ikke følte frygt og angst. Jeg laver altid en visualiseringsøvelse inden sengetid, og det giver noget ro, inden jeg skal sove.

9) Lyt til musik

Der er ikke meget, der kan sætte en stemning på samme måde som musik, kan gøre det. Nu når alt fra klassiske koncerter over Glastonbury til det internationale melodigrandprix er aflyst, så kan vi heldigvis lytte til musik derhjemme. Smuk musik, som Beethovens violinkoncert, kan give ro i sjælen, mens det hjælper med noget mere gang-i-den-musik, hvis man for eksempel skal have gjort rent eller ryddet op.

10) Skriv det ned

Det er som om, at der sker noget, når en tanke bevæger sig fra hjernen, ud i armen, ned i hånden, hen i kuglepennen og ned på et stykke papir. Det er som om, at den tanke bliver lettere, mere håndterbar, til at gå til. Her i Corona-tiden har jeg været glad for at sidde og skrive i min dagbog hver morgen, inden resten af familien vågner. Det behøver ikke at handle om frygt og angst det hele, faktisk tror jeg ikke, at det er så vigtigt, hvad det handler om. Det er bare som om, at det hele bliver lidt lettere, hvis man skriver tingene ned.

11) Brug en ”det giver mig ro-ting”

Når angsten lægger an til at tage over, giver det mening, at man har en fysisk ting eller et fysisk sted, der sender et signal om, at nu er det tid til at få ro på. Om det er et par sten, du engang har fundet på en strand, en bamse, din yndlingspude eller en bog, du holder særlig meget af, er ikke det afgørende. Det afgørende er, at du har en faktor, der fortæller dig, at nu tager du noget godt frem og lægger angsten væk. Det kan også være et sted. Yndlingspladsen i køkkenet, altanen i din lejlighed eller et andet sted, der signalerer ro. For mig? Det ene sofahjørne. Når jeg sætter mig der, falder der en ro over mig, og interessant nok mærker jeg, at roen smitter. Når jeg sidder stille i det hjørne, bliver resten af familien også mere rolig.

12) Undgå koffein og andre stimulanser

Det her er et klassisk råd, men i urolige tider som disse er det værd at huske på. Stimulanser som alkohol, sukker og især koffein giver uro, der kan puste til angsten. Du behøver ikke stoppe helt med dem, men det er en god idé at holde igen. Personligt kan jeg ikke undvære min morgenkaffe og det dertilhørende skud koffein, men jeg prøver at trappe ned senere på dagen og koffein inden sengetid er et absolut no-go for mig.

13) Kom ud at gå

Det er vigtigt at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at holde afstand, men gør man det, kan det være utrolig velgørende at komme ud i den friske luft. Det er som om, at naturen har helende kræfter, og vores angst kan tøjles, når vi mærker forårssolen, ser knopper på træerne og hører et par fugle synge. Gå en tur hver dag og gå den gerne på steder, hvor der ikke er ret mange andre mennesker.

14) Træk vejret

Daglig meditation og mindfulness-øvelser er et godt middel mod angst. Det behøver ikke være kompliceret, men kan være fem minutter hver morgen, hvor du sidder på en stol med lukkede øjne og alene fokuserer på at trække vejret dybt. Der er mange gode apps, der kan hjælpe dig i gang, hvis du har brug for at blive hjulpet i gang. Jeg bruger selv calm.com.

15) Se noget sjovt

Det hjælper at grine, også i svære tider. Det er helt okay at smide sig i en god lænestol, se en sjov film og forsvinde fra verden et par timer. Hvis du vil have et hurtigt fix, kan du jo prøve at skrive ”funny videos” i søgefunktionen på YouTube og se, hvad der kommer frem.

Frygt og angst er normalt – og det er okay

Du kan prøve nogle af de 15 tips herover, og jeg tror, at de kan gøre en forskel for dig. Tilbage er der blot en vigtig pointe, som jeg ikke kan gentage nok:

Frygt og angst er helt normale følelser, især i svære tider.

Der er ikke noget forkert ved at føle angst, tværtimod. Det er en naturlig reaktion i en tid, der føles apokalyptisk. Vi har den alle sammen. Nogen mere end andre, og det er helt okay. Angsten bliver nemmere at tackle, hvis vi husker os selv på dette udgangspunkt. At den er en følgesvend, noget vi bærer med os. Denne bevidsthed er en stor hjælp og sammen med de 15 tips kan de hjælpe os gennem angsten. Det kan vi hjælpe hinanden med i en svær tid. Måske skulle vi starte i dag?

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.