Skal vi ikke bare sige det, som det er?
Det er trættende. Og det er hårdt.
Jeg er træt af corona. Træt af nedlukning. Træt af isolation. Træt af coronakilo. Coronahår. Coronaøkonomi. Coronasorg. Jeg orker ikke mere.
Måske er jeg ikke den eneste, der har det sådan?
For tiden er der en stor del af mig, der har lyst til at smide mig på sofaen, spise chips og se samtlige Star Wars-film på Disney +.
Det er også okay. Af og til har man brug for at forsvinde til en fjern, fjern galakse. Det kan hjælpe.
Samtidig ved jeg også godt, at det ikke er holdbart, hvis det er det eneste, jeg gør. At ligge sådan på sofaen er en af de tre former lykke Jennifer Hecht taler om i sin fine bog The Happiness Myth. Det er et happy moment. Samtidig er der også a happy day og a happy life. Jeg er klar over, at hvis jeg placerer mig på sofaen permanent, uanset hvor meget jeg elsker både chips med havsalt og Star Wars, så vil det i længden ikke give mig et lykkeligt liv. Så vil jeg i stedet få livsstilssygdomme, ikke udfolde mig kreativt og ikke være den far, ægtemand og ven, jeg ønsker at være.
Når energien ikke er til store planer og projekter
Der er et dilemma her. Vi har brug for lykkelige øjeblikke, men nogle gange kan de spænde ben for det, der på sigt kan give os et lykkeligt liv.
Hvad gør man så? Og hvad gør man, når det er januar og gråt udenfor? Når det regner hele tiden, og man er mærket af coronaisolation? Når energiniveauet og lysten er lav?
Det er klart at jeg burde løbe 5 kilometer hver dag. Eller 10 kilometer, træne til et halvmaraton. Skrive en ny bog. Lave et nyt online-kursus. Gøre hovedrent derhjemme. Planlægge og forberede nye eventyr og livsforandringer. Gå i gang med det hele.
Lige nu er jeg der bare ikke. Og jeg tror ikke, at jeg er den eneste. Vi ved godt, hvad vi burde gøre. Men måske har tilværelsen givet os et benspænd, og vi har ikke kræfterne til de store projekter.
I så fald er der en anden vej. Den handler om de små ting. Så små, at vi ikke kalder dem projekter, men snarere mikrovaner.
Hvad er mikrovaner?
Mikrovaner er en vej ud af lavenergiperioder. De fører dig ikke til et spektakulært resultat her og nu, men de giver dig bedre fysisk og mentalt helbred, lyser mørke dage en smule op. Det er de bittesmå skridt, der i længden bringer dig langt.
Jeg er træt af at se de her lister over vaner, der er så urealistiske, at de fleste ikke kan gennemføre dem. Mikrovaner er modstykket. Det er så små ting, at alle kan gøre dem. De tager få minutter, men de gør en forskel.
Det er dem, jeg forsøger at fokusere på for tiden. Jeg har skudt store projekter (en ny bog, en engelsk version af 20 Skridt) til hjørne, og dyrker i stedet mikrovanerne. I tankegangen om mikrovaner trækker jeg på researchen i B.J. Foggs fine bog Tiny Habits og på det japanske koncept kaizen. Når et skridt er så lille, at det ikke kræver særlig viljestyrke, disciplin, udstyr eller kompetencer, er sandsynligheden for, at det lykkes langt, langt større.
Derfor får du i dag en liste over 17 mikrovaner, som du kan begynde på med det samme. De tager afsæt i dette spørgsmål:
1) Stå på et ben når du børster tænder
Højre ben om morgenen, venstre ben om aftenen. Vi træner vores balanceevner alt for lidt, men de er vigtige for vores krop, og det her er en virkelig enkel måde at gøre det på.
2) Læg dig på ryggen og lad dit hoved og skuldre hænge ud over sengekanten.
Gør det i maksimalt to minutter og allerhelst lige inden, du skal sove. Det åbner dit bryst, og er en god strækøvelse, der gavner din krop.
3) Sæt din telefon på flytilstand og læg den i et andet rum, inden du skal sove
Det her er en klassiker, som sikrer dig en bedre søvn. Det er en mikrovane, der tager få sekunder, men alligevel er der mange af os, der har det med at glemme det. Det er en skam, for god søvn er noget af det vigtigste, hvis vi vil have vores energi tilbage.
4) Lad være med at følge profiler, der gør dig urolig
Hvis du er, som mennesker er flest, så følger du sikkert en del profiler på sociale medier. Det kan være privatpersoner, nyhedsmedier og influencere. Der er sikkert mange af dem, der er morsomme eller har skarpe holdninger, men måske poster de noget, der gør dig ophidset, sur eller vred? Du kan sagtens være enig med dem, fordi du deler deres værdier, men hvis du reagerer følelsesmæssigt på det, du ser eller læser, så bliver du stresset, urolig og måske ligefrem angst. Det tager dig kun et minut eller to at ”unfollow” disse profiler. Gør det!
5) Stil et glas vand ved siden af din seng, når du lægger dig
Vi kender alle rådet om at drikke et glas vand som det allerførste, når du vågner om morgenen. Det modvirker dehydrering, og sikrer dig en bedre dag. Desværre har vi det med at glemme det, Hvis du placerer et glas vand ved siden af din seng, inden du lægger dig til at sove, så står det klar til dig, når du vågner. Det gør det nemmere at huske at få det drukket.
6) Brug mobile websider, ikke apps
Apps er smarte. De er lækre. De er praktiske, og de er en tidsrøver af en anden verden. Slet så mange apps som muligt og brug de mobile websider på din telefon i stedet, når du har behov for information.
7) Tag vitamin D om vinteren
Savner du også solen og lyset? Det kan ramme din krop, så det er en god idé at supplere med lidt D-vitamin. Det kan du få i pilleform eller som spray.
8) Køb en frugt eller grønsag, du ikke har prøvet før
Her er en mikro-challenge: Hver gang du køber ind, så gør det til en vane at købe en frugt eller grønsag, som du ikke har prøvet at købe eller spise før.
9) Parkér så langt væk som muligt
Vi bevæger vores krop for lidt, og vi går for lidt. Det kan især være en udfordring om vinteren, når vejret er dårligt. Gør det derfor til en vane at parkere din bil lidt længere væk og gå resten af vejen. Du kan også stå af bussen, toget eller letbanen et stop eller to for tidligt.
10) Hav en lille pose nødder på dig
At få lidt ekstra protein kan gøre underværker i forhold til at stille din sult, så du undgår at spontankøbe usunde ting. Hav derfor altid en lille pose nødder på dig, så du kan stille den værste sult. Vælg de nødder, du bedst kan lide.
11) Sid i stilhed 5 minutter hver dag
Der er så meget larm omkring os. Jeg tror, vi har brug for mere ro. Gør det derfor til en vane at sidde i stilhed hver dag. Du behøver ikke at lukke øjnene eller sidde i skrædderstilling. Du behøver ikke kalde det meditation eller mindfulness. Sid bare i fem minutter og nyd stilheden.
12) Skriv dine tanker ned hver aften
Den her mikrovane kan virkelig løfte mentale byrder fra dine skuldre. Tag nogle minutter hver aften, hvor du sidder og skriver det ned, som du tænker på lige nu. Der er ikke nogen krav til form eller indhold. Det handler bare om at få dine tanker ud af krop og sind, så du kan falde til ro. Kan du virkelig ikke lide at skrive, så brug stemmeoptageren på din telefon til at indtale dine refleksioner.
13) Ring, e-mail eller send en sms til en ven eller et familiemedlem hver dag
Det her er en isolationens tid, og det er som om, at vi putter os i vores huler. Ræk ud til et menneske du holder af, og som har betydet noget for dig. Gør det kort, men gør det hver dag. Vedkommende vil blive glad.
14) Skriv en takkeseddel eller takkehilsen hver uge
Selv i svære tider er der noget, du kan være taknemmelig for. At kultivere en følelse af taknemmelighed gør underværker for din trivsel. Gør det derfor til en mikrovane at lave et lille taknemmelighedsritual en gang om ugen. Skriv en takkeseddel til dig selv eller send en takkehilsen til en, der har gjort noget godt i løbet af ugen. Søndag er en god dag til denne mikrovane.
15) Saml skrald op
Brug ti minutter en gang om ugen på at tage en skraldepose, gå en tur i dit lokalområde og saml det skrald op, der ligger rundt omkring. Det er værdifuldt i sig selv, og måske vil du inspirere andre til at gøre det samme. Det bliver en gevinst for lokalsamfundet.
16) Sæt et mikrobeløb af til donationer
Sæt et lille beløb, måske en kvart procent af din månedlige indtægt, af til donationer eller til at give til andre. Det kan være godgående formål eller til Hus Forbi-sælgeren, der står foran dit lokale supermarked. Selv meget små beløb kan gøre en stor forskel for mennesker, der har brug for det.
17) Slå notifikationer fra
Mails, beskeder og alt muligt andet der plinger ind fra højre og venstre. Slå det fra. Det tager dig ikke mere end et minut, men det giver dig meget mere ro.
Hvilke mikrovaner vil du begynde med?
Værsågod. Her har du 17 superenkle mikrovaner. Jeg foreslår, at du om lidt, når du lige har kigget på linket herunder, vælger en af dem og laver den med det samme. Prøv dig frem. Find de mikrovaner, der giver mest mening for dig og glem de store projekter. Så ender du med at komme frem til noget godt, selv i en coronatid.
Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.150 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.