20 gratis glæder

Det bedste i livet er gratis.

Sådan lyder et berømt ordsprog. Jeg ved ikke, om det altid er rigtigt. For eksempel var det ikke gratis, da min hustru Kirstine og jeg sidste år holdt et kobberbryllup med 100 gæster, men det gav os virkelig megen glæde. I en tid hvor der er pres på klodens ressourcer, er det dog en god og bæredygtig tilgang at gå efter de gratis glæder frem for at rende ud og købe noget hele tiden.

Derfor får du i dag inspiration til ting, du frit og kvit kan gå ombord i. De første 10 ting er noget, du kan gøre enten derhjemme eller lige uden for din dør. De næste 10 ting er 20 Skridt-ressourcer som webinarer, boguddrag og andet, som du ikke behøver at betale for.

10 gratis ting, du kan gøre

At få gode oplevelser en søndag behøver ikke at være noget, som kræver, at du finder dankortet frem. Du kan starte med disse 10 ting:

1) Gå på opdagelse i dit eget land

Det er fantastisk at rejse, men der er altså virkelig mange gode og gratis oplevelser i Danmark, som du kan prøve. Visit Denmark har lavet en meget fin liste med gratis seværdigheder i Danmark. Den kan du tage udgangspunkt i og bruge som inspiration. Du kan også prøve at taste din kommunes navn og ordet ”gratis” i en søgning på Google. Det vil overraske dig, hvor mange fine muligheder, der kommer frem. Du finder Visit Denmarks liste her.

2) Gå på biblioteket

Vores biblioteker er en skatkiste af viden, ideer og slet og ret gode, gratis oplevelser. De fleste biblioteker er ikke de støvede rum, som de var engang. De er i dag små kulturhuse, med adgang til tidsskrifter, behagelige stole, brætspil, du kan låne og et væld af tidsskrifter, som du kan læse og blive inspireret af. Mange biblioteker har udvidede åbningstider, så hvorfor ikke bruge din søndag på biblioteket?

3) Tag et gratis online-kursus

At være menneske er at vokse og gro. Vi er som planter. Vi har det bedst, når vi bliver vandet. En af de bedste måder at blive vandet på, er ved at lære noget nyt. Noget, som vi synes er så spændende, interessant eller vigtigt, at vi ikke kan lade være med at undersøge det nærmere.

En side som Coursera samarbejder med nogle af verdens mest prestigefyldte universiteter og største virksomheder om at udbyde online-undervisning, hvoraf rigtig meget er gratis. Det finder du her. Det berømte universitet M.I.T. har fabelagtig gode online-kurser, der er helt gratis. Hvis du gerne vil have gratis online-undervisning på dansk er denne fine side et godt sted at starte.

4) Find ligesindede at mødes med på meetup.com

Hvorfor ikke få oplevelser sammen med nye mennesker? Meetup.com er en side, hvor der er slået en lang række spændende begivenheder og arrangementer op i dit lokalområde. Du kan se, hvad der for eksempel foregår i Aarhus eller København, og der er virkelig mange arrangementer, du kan deltage i. Et lille tip: Hvis du udvider afstanden fra den by, du bruger som udgangspunkt for din søgning (for eksempel Aarhus) kan du se, hvad der foregår i dit eget lokalområde. Det er en af de gode ting ved at bo i et lille land.

5) Hold et restegilde sammen med vennerne

Den her idé har jeg tyvstjålet fra min storesøster Hanne. Sammen med hendes mand holder hun hvert år i januar et selskab, hvor de inviterer alle deres gode venner. Alle gæsterne skal medbringe en ret til en fælles buffet, og der er kun ét krav til den medbragte mad: Den skal bestå af rester! Det skal være noget, man finder hjemme i køkkenskabene eller fryseren, som man laver maden af. Det fremmer virkelig kreativiteten, koster ikke noget, og der kommer forbløffende god mad ud af det. Det er en idé, som er lige til at gå til.

6) Prøv Geocoaching

Geocoaching er en moderne skattejagt, som får dig ud i den friske luft, og som er en helt genial, gratis aktivitet. Den er virkelig velegnet til børnefamilier eller en sjov aktivitet at gøre sammen med dine venner. Groft sagt går det ud på, at du med en GPS-modtager eller din smartphone finder ”geocoacher”, som er små skatte, der kan være placeret alle mulige steder. Typisk er det en lille boks, der er godt gemt, og som indeholder små, billige genstande. Hvis du finder ”skatten”, kan du tage en af genstandene og lægge en anden i stedet. Du får koordinaterne via din GPS eller telefon, og du kan gå i gang med det samme. Du kan læse alt om geocoaching i Danmark, og se hvordan du begynder, på denne side.

7) Lav din egen byvandring

Brug nogle aftener i din kommende uge på at læse om din by eller dit lokalområde. Jo mere research du kan lave, jo bedre. Hvor er for eksempel det ældste træ? Den højeste bygning? Blev der begået en forbrydelse et sted? Vælg 4-5 spændende steder ud og arrangér en byvandring til disse steder, hvor du fortæller om stederne. Inviter venner, kolleger og familie – og overvej at slå din byvandring op på meetup.com (se også punkt 4).

8) Prøv dig frem som amatørfilmskaber – og sælg dine film online

Som den teknologiske udvikling har været, kræver det ikke andet end en telefon at kunne optage film, som ser godt ud. Især ikke hvis du bruger en eftermiddag på at lære lidt grundlæggende redigering i redskaber som FilmoraGo eller Kinemaster – her kan YouTube hjælpe dig med en lang række gode og gratis instruktionsvideoer. Herefter kan du bruge dagen på at optage små film om alt fra kaffebrygning til de visne blade i din have. Du kan endda uploade dine film på platforme som Shutterstock, pond5 og Adobe Stock. Det hedder ”royalty free” og er en sjov måde at kombinere en kreativ hobby med lidt ekstra indtægt.

9) Flyt om derhjemme

Kender du de der tv-programmer, hvor en smilende studievært, en designer og en flok håndværkere på få dage laver folks hjem om til noget lækkert og fantastisk? En gang i mellem trænger vi til lidt forandring, og hvis vores hjem får en makeover, kan det give ny inspiration og nye kræfter. Men hvad nu hvis man ikke lige deltager i en tv-udsendelse eller har penge til at hyre et hold professionelle?

Så kan man måske starte med det, man har? Bruge en søndag på at rydde op, stille borde og stole anderledes, måske hænge noget nyt op på væggen? Måske kommer det ikke helt til at ligne noget fra tv, men det kan være mere end rigeligt til at give dig følelsen af nye omgivelser og en frisk start.

10) Skriv et brev til de børn, børnebørn eller oldebørn, du ikke har fået endnu

Den her er en gratis aktivitet, der ansporer til refleksion og eftertanke. Begge dele er en mangelvare i vores hastige, fortravlede samfund. Brug nogle timer på at sætte dig ned og skrive et rigtigt, gammeldags brev til dine efterkommere. Hvilke tanker om livet og verden gør du dig? Hvad vil du give videre? Det er en øvelse, der både kan gøre dig klogere på dig selv, og som engang om mange år vil udløse glæde og gode tanker i din familie.

10 gratis glæder fra 20skridt.dk

Kernen i mit arbejde med 20 Skridt er at producere indhold, der giver dig inspiration i hverdagen. Noget af dette indhold, som bøger, foredrag og online-kurser koster penge, mens andet indhold er gratis. Herunder får du 10 gratis eksempler på gratis 20 Skridt-indhold.

1) E-bog: ”Simple living guide – 20 skridt til et enkelt liv”

Denne E-bog giver dig inspiration til at forenkle tilværelsen, så du får tid, kræfter og energi til det, der er vigtigst for dig. Bogen består af en kort indledledning om simple living-livsstilen og derefter 20 overskuelige kapitler, der giver dig konkrete ideer til et enkelt liv. Du kan downloade bogen gratis og hente den som PDF her.

2) ”Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening” som lydbog

Denne anmelderroste bog giver dig en grundig indføring i slow living-livsstilen og mange konkrete råd til at sænke tempoet og få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Lydbogsversionen er indtalt af skuespilleren Lasse Høyer, der har gjort et fantastisk stykke arbejde med at fange bogens særlige tone. Du kan låne lydbogen gratis i 30 dage på E-reolen, og hvis du gerne vil have slow inspiration og samtidig lytte til Lasses silkebløde stemme, kan du gøre det via dette link.

3) Fyldigt uddrag af bogen ”Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress”

Bogen, som er blevet betegnet som konkret og vidunderlig, er en slags håndbog i hverdagslivet. I 20 konkrete og overskuelige kapitler får du som læser et væld af praktiske råd til at prioritere anderledes og finde tid til det sjove og det meningsfulde. Forlaget har desværre valgt ikke at gøre den tilgængelig på E-reolen, men du kan læse et gratis, fyldigt uddrag af bogen på dette link.

4) Podcastafsnit: ”Meningen med livet”

I episode 12 af Slow Clubs podcast taler jeg med forfatter, debattør og historiker Asser Amdisen om, hvad der egentlig er meningen med livet. Vi tager udgangspunkt i den østrigske psykolog of KZ-fange Viktor Frankl og prøver at finde frem til, om der overhovedet er en mening med tingene. Slow Clubs podcast er forbeholdt Slow Clubs medlemmer, men denne episode er midlertidigt tilgængelig for alle. Du kan lytte til episoden her.

5) Gratis PDF: Stress-af-listen

En huskeliste med ideer til at stresse af, som du får som PDF-fil. Den er dermed lige til at printe ud og hænge op på opslagstavlen på jobbet eller på køleskabet derhjemme. Du henter Stress-af-listen her.

6) Minikursus på You Tube: ”Mere tid i en travl hverdag”

”Mere tid i en travl hverdag” er et lille kursus i tre lektioner, hvor du får inspiration og konkrete tips til at frigøre tid i dagligdagen. Du finder de tre lektioner her:

 

 

7) Inspirationsbilleder på Pinterest

Pinterest er en søgemaskine, hvor du kan finde kreativ inspiration og nye ideer. Det er jeg selv glad for at gøre, og derfor har 20 Skridt nu fået sin egen profil på Pinterest. Her får du citater og inspiration til slow living i visuelt indbydende pins, og du kan følge med her.

8) Læs rejsebogen ”Det fremmede og det kendte – rejser 1990-2019” gratis

På de offentlige bibliotekers digitale udlån, E-reolen, kan du i 30 dage gratis låne ”Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019.” Det er en anderledes rejsebog om at forlade det vante, rejse ud og mødet med de mennesker, steder og tanker, der opstår undervejs. Anmelderne kalder den poetisk, og du låner den gratis her.

9) Fyldigt uddrag af ”Om at undervise – 20 skridt til at blive en bedre lærer”

Bogen ”Om at undervise” var min første bog, der blev udgivet på Dansk Psykologisk Forlag i 2013. Den er stadig en vigtig del af grundlaget for de foredrag og workshops jeg holder for undervisere over hele landet. Den er en håndterbar og praktisk orienteret grundbog i undervisningsteknik, og du kan læse et fyldigt uddrag af bogen her.

10) E-bog: 39 ideer til din undervisning

Den sidste af de gratis glæder er en gratis mini-e-bog med 39 helt konkrete ideer til undervisningen, man som lærer kan bruge med det samme. Er du ikke selv underviser, kender du måske en, der vil have glæde af ideerne? I så fald er du meget velkommen til at give den person E-bogen, som du finder lige her.

Flere gratis glæder?

Jeg håber, at du finder inspiration i de 20 gratis glæder herover. Måske har du selv en idé til en gratis glæde? Så kan du dele den via kommentarfeltet på min blog eller på 20 Skridts Facebook-side. Måske kan vi få de gode ideer til at sprede sig og få en gratis, men rigere dag ud af det?

Vil du leve slow? Du kan låne bogen om Slow living på E-reolen

I den anmelderroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening får du en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse, en række essays om at prioritere og bruge din tid anderles og først og fremmest en lang række konkrete forslag til, hvordan du kan sænke tempoet i en travl hverdag. Bogen kan købes hos Arnold BusckSaxo og andre førende boghandlere, men du kan også låne bogen helt gratis via de offentlige bibliotekers udlån, e-reolen. Så har du den i 30 dage, og du kan begynde læsningen om to minutter. Du trykker blot her.

Lån Slow living-bogen

 

Slow living bog

Vil du læse flere artikler som denne?

Tilmeld dig Søndagslisten og få tilsendt mine bedste tekster direkte til din indbakke hver søndag morgen. Artiklerne kredser om slow living, det enkle liv, og om hvordan du i en travl hverdag kan få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Du får aldrig mere end en mail om ugen. Den kommer altid på det samme tidspunkt, og du kan afmelde når som helst. Du tilmelder dig her.

Tilmeld dig nu

 

Søndagslisten

 

Læs de seneste artikler

 • Jobs

Jobs, der skal gøres

april 13th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Smøre madpakker. Lufte hunden. Støvsuge. Deltage i et møde med lunken kaffe på kanden. Besvare mails og telefonopkald. Betale regninger. Udfylde et skema elektronisk. Livet er fuldt af jobs, der skal gøres.

 • Ole Ditlev Nielsen

5 strategier om det uperfekte, som min frisør lærte mig

april 8th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Forleden var jeg for første gang i mange måneder en tur til frisøren. Det var jeg glad for, selvom jeg siden har tænkt en del over noget, frisøren sagde, da hun vaskede

 • Ro i hverdagen

Langsomheds-challenge: 7 dage til slow living

marts 31st, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Forleden fik jeg et sjovt spørgsmål: Kan man hurtigt nå frem til et langsomt liv? Jeg er helt med på, at der er mange paradokser på spil her. Hvis vi laver forandringer

 • Overtænke

9 tips der får dig til at holde op med at overtænke

marts 26th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Skal eller skal ikke? For eller imod? Kaste dig ud i det nye projekt eller holde dig til det, du kender? Te eller kaffe? Koge ris eller pasta som tilbehør til aftensmaden?

 • Søvn

5 overraskende pointer om søvn – og hvorfor det er f… vigtigt

marts 19th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Om en uge skifter vi til sommertid. Det betyder selvfølgelig, at vi sætter urene en time frem, og dermed gør natten en time kortere. Det lyder meget uskadeligt, ikke sandt? Tro om

 • Rutiner

Det første og det sidste

marts 10th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. I denne uge er jeg stødt på en ide hos den amerikanske forfatter Seth Godin. Det er en idé, der er ret genial. De seneste dage har jeg forsøgt mig med den

Støt på 10er

2020-05-10T18:18:23+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

2 Comments

 1. Joan Lauridsen 13. januar 2020 at 13:35 - Reply

  Man kunne også bare slappe af og lave ingenting. Men tak for gode ideer 🙂

  • Ole Ditlev Nielsen 13. januar 2020 at 14:06 - Reply

   Helt enig :-). Det er ALTID værdifuldt at tage en pause og slappe. Heldigvis så løber de 20 ideer ingen steder, så man kan altid vende tilbage til dem…

Leave A Comment