Først lidt fakta: Hver dag er 35.000 danskere sygemeldte med stress, og 135.000 rammes hvert år af angst. Det er først og fremmest en udfordring for den enkelte, men det er også kostbart for vores samfund. De mange sygemeldinger med angst koster eksempelvis 8,6 milliarder kroner i tabt produktion om året.

Det er skidt. Rigtig skidt.

Og det værste er, at tingene ikke bliver bedre. Stressudfordringen bliver værre. Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at især offentligt ansatte føler sig mere og mere pressede.

Det spørgsmål, der står tilbage, er:

Hvad fanden gør vi egentlig ved stress?

Der er tonsvis af meditations-apps, stresskurser, blogs og bøger om stress. Jeg har selv skrevet en håndbog til livet i trædemøllen, og der er i mange år blevet forsket i stress, blandt andet på Københavns Universitets Stressforskningscenter.

Alligevel er det som om, at der ikke rigtig er noget, der virker. Tallene taler deres tydelige sprog: Vi bliver mere og mere stressede. Flere og flere bliver sygemeldt med stress eller angst. Det går den forkerte vej.

En vigtig pointe om stress

Nedenfor vil jeg introducere dig for tre enkle strategier, som du kan bruge til at håndtere stress. Det er strategier, som jeg selv har brugt, og som har hjulpet mig. Hvis du føler dig stresset, eller har symptomer på stress, anbefaler jeg dem varmt.

Imidlertid er der en vigtig pointe om stress, som jeg gerne vil slå fast:

Strategier, som dem du får lige om lidt, handler om dig. Det er noget, du selv kan gøre. Det er små forandringer i din hverdag, som du kan initiere, og som kan gøre en forskel for dig.

Det er bare ikke det samme, som stress er dit eget ansvar, eller du selv er årsagen til, at du måske er stresset.

Stress er ikke din skyld.

Jo, den fortælling, vi skaber om os selv og vores tilværelse har betydning. Nogle ser spændende udfordringer, andre store problemer, og selvfølgelig har den første gruppe nemmere ved at håndtere stress end den gruppe, der ser problemer hele tiden.

Imidlertid er det sådan, at der er nogle megatrends, der bidrager til stress, og som vi som enkeltpersoner ikke har indflydelse på. Vi mødes af stigende krav til at effektivisere, dokumentere og skrue tempoet i vejret på vores job. Det er en megatrend. En anden er den ekstremt forøgede informationsmængde, som vi med internettets og mobiltelefonens udbredelse har skullet lære at forholde os til. Vi er og tilgængelige døgnet rundt. Det er en megatrend, der stresser. De sociale medier er en tredje megatrend, der gør noget ved vores relationer og måde at være mennesker på.

Der er ikke nogen af disse ting, der er den enkeltes skyld. Men det er den enkelte, der står med stress-udfordringen. Derfor er vi samtidig med, at vi som samfund forholder os til udfordringerne ved disse megatrends, nødt til at finde strategier til at klare en stresset hverdag.

3 enkle værktøjer mod stress

Spørgsmålet er derfor, hvad kan man så kan gøre for at få en hverdag med mindre stress og lidt mere mening? Her er 3 enkle værktøjer mod stress, som vi alle sammen kan bruge.

1) Giv dig selv 15 minutters mig-tid hver dag

Vores dage er skruet op i så højt et tempo, at vi ofte glemmer os selv. Det stresser. Gå den modsatte vej og sæt et kvarter af til dig selv – og kun dig selv – hver dag. Det er fuldkommen ligegyldigt, hvad du gør det kvarter, så længe du holder din smartphone, tablet eller computer slukket. Gå en tur, tegn en tegning, læs avisen, tag et varmt bad, lyt til din yndlingsmusik, drik en kop kaffe og kig ud ad vinduet. Alt, hvad der giver dig glæde og mening. 15 minutter. Hver dag.

2) Praktisér 15 minutters stilhed hver dag

Vi lever i en tid, hvor vi på så mange måder er omgivet af støj. Folk, der snakker, larmende trafik, fjernsyn, der kører, al den digitale støj. Skru i stedet ned for lyden i et kvarter om dagen! Hvordan du vil gøre det, er op til dig. Mange er glade for at bruge en meditationsapp, men det kan også være at gå ud i naturen og lytte til ”rigtige” lyde eller at sidde derhjemme og spise et godt stykke chokolade eller drikke et glas rødvin i ro og fred. For tiden hvor vejret er så fint, sidder jeg på terrassen hver aften og nyder stilheden, inden jeg skal sove, men vælg den løsning, der passer bedst til dig.

3) Sæt din smartphone på flytilstand og slå notifikationer fra

Det var meningen, at teknologien skulle hjælpe os, men ofte gør den os til slaver, fordi vi ikke kan slippe den. Det stresser. Sæt din telefon på flytilstand og slå de automatiske notifikationer på din telefon, tablet og computer fra, så der ikke er noget, der bimler ind fra højre og venstre, eller som popper op, når du gerne vil arbejde koncentreret eller måske bare slappe af. Det vil give dig mere ro, og den følelse af stress, du har i kroppen vil tage af. Du bliver mere nærværende og mere til stede i øjeblikket. Lige nu, mens jeg skriver denne tekst til dig, er min telefon på flytilstand, og jeg har aktiveret noget software på min computer, der blokerer min adgang til internettet. Jeg kan hilse her fra skrivebordet og sige, at det gør underværker for min fokus og mit nærvær.

En halv time om dagen

De to første af de 3 enkle værktøjer mod stress kræver, at du sætter en halv time af hver dag. Det tredje værktøj tager dig et par minutter. Måske tænker du, at du ikke kan finde en halv time hver dag? Vi har jo travlt alle sammen, ikke sandt?

Det er et godt bud, at hvis du starter med det tredje værktøj, så vil du også få nemmere ved at finde den halve time, du skal bruge til de to første værktøjer. Vi kan kalde det en ændret vane, eller en ny prioritering.

Hvad vi kalder det, er ikke så vigtigt. Det, det handler om er, at du kan gøre noget konkret og enkelt, der kan gøre dig mindre stresset. Det er dit liv og dit helbred, det handler om. Er det ikke værd at bruge en halv time om dagen på?

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.