3 vigtige pointer fra bogen ”4-timers arbejdsuge”

Corona-tiden har været en langvarig, frustrerende og for nogle ligefrem tragisk tid. Men man skal jo altid se efter lys i mørke, og forleden blev jeg spurgt, om jeg trods alt kunne se noget godt ved Corona-tiden.

Jeg er ikke sikker på, at at der er meget godt at sige, men perioden har for mig også været en tænkepause, en anledning til refleksion.

Et led i den refleksion har været, at jeg har genlæst de bøger, eller dele af dem, som har betydet noget for mig på forskellige tidspunkter i mit liv. Det har været en fin ting, næsten som at få besøg af en gammel ven, man ikke har set i lang tid. Hvis du ikke helt ved, hvad du skal bruge weekenden på, så kan jeg anbefale, at du vender tilbage til nogle af de bøger eller tekster, der har haft stor betydning for dig. Det sætter ting i perspektiv eller minder dig om noget vigtigt, som du måske har glemt.

Det sidste var tilfældet, da jeg for nylig genlæste udvalgte kapitler af Timothy Ferriss’ populære bog 4-timers arbejdsuge.

Bogen ”4-timers arbejdsuge” genbesøgt

Bogen udkom oprindeligt i 2007 og er siden genudgivet og revideret. Mit eget, særdeles slidte, eksemplar er fra 2011, hvor jeg i en solrig påske læste den for første gang.

Egentlig kan man sige ret mange dårlige ting om bogen. Den er meget amerikansk og juvenil i sin tone. Der er passager, hvor det at tjene ustyrligt mange penge, bliver anset for en kvalitet i sig selv. Det er ikke lige mig (men jeg er nok heller ikke business-bog-typen). Dens anbefalinger af tech-værktøjer er stort set forældede.

Samtidig er det en fremragende bog. Den er velskrevet, morsom og frem for alt så er den tankevækkende. Det er den, fordi den stiller nogle vigtige og rigtige spørgsmål til den måde, vi lever og arbejder på. Den vender vores måde at tænke på tid på, på hovedet, og den er et velkomment opgør med 8-16-kulturen, og industrisamfundets måde at organisere arbejdslivet på.

For mig betød bogen, at jeg begyndte at tænke på mit arbejde på en ny måde. At jeg overvejede, hvad det var, jeg brugte min tid på. Det var ikke bogen alene, der gjorde det, men den bidrog til, at jeg i den følgende tid etablerede 20 Skridt og begyndte at skrive min første bog.

Tre vigtige pointer fra “4-timers arbejdsuge”

Kan sådan en bog så lære os noget, mere end ti år efter den udkom? Jeg hæftede mig ved genlæsningen i ved disse tre ting.

1) Fokuser på det vigtige

Det her er en af Tim Ferriss’ allervigtigste pointer: Hvis du vil en ny vej i arbejdslivet (eller tilværelsen i øvrigt), så handler det om at skille det vigtige fra det uvigtige. I stedet skal du fokusere på det, der flytter dig som menneske, og som giver dig resultater (og et resultat er ikke nødvenligvis lig med penge, det kan også være at lære en ny kompetence, eller noget, der bare giver mening for dig).

Som Ferriss rigtigt siger, er det ikke sådan, at bare fordi man er god til at gøre noget uvigtigt, så bliver det vigtigt af den grund. Det er heller ikke sådan, at det at bruge meget tid på en opgave eller aktivitet, i sig selv gør den vigtig.

Det er en god påmindelse. Der er så mange, der bruger megen tid på at sidde i møder, besvare mails, se Netflix, surfe infotainment på nettet, være på de sociale medier. Der er også mange, der er gode til det. Mange som bruger megen tid på det.

Men flytter det noget? Er det vigtigt?

Jeg tror det ikke.

Timothy Ferriss anbefaler, at du laver en 80/20 -analyse af både dit personlige liv og dit arbejdsliv. Den vil hjælpe dig til at finde frem til det vigtige. Du kan læse om 80/20-princippet, der også kaldes for Pareto-fordelingen, her.

I kølvandet på min genlæsning af bogen lavede jeg en 80/20 analyse af mig selv: Konklusionen? Mindre Facebook og mindre læsning af amerikanske blogs, mere skrivetid i Word og Kalvebod Fælled med børnene.

2) Overvej balancen mellem dine input og dine output

I 4-timers arbejdsuge argumenterer Timothy Ferriss for det, han kalder selektiv ignorance. Med det mener han, at du drastisk skal reducere dine input. Der er så helt utrolig meget information tilgængelig for os. Hvis vi bruger al vores tid på at indtage den, så er der ikke megen tid og mange kræfter tilbage til dine output.

Dine output er det, du giver til verden. Der, hvor du kan hjælpe andre. Der, hvor du kan rykke dig selv i en bedre og mere meningsfuld retning. Hvis du vil lykkes med det, er det nødvendigt at reducere dine input. Ellers risikerer du at blive overvældet og miste fokus.

3) Det er vigtigt at fylde tomrummet

4-timers arbejdsuge handler meget om at bryde fri af arbejdslivets snærende bånd, ikke for at holde helt op med at arbejde, men for at bruge din tid på det, som virkelig gør en forskel. Den proces giver ”4-timers arbejdsuge” en opskrift på, og du kan finde en dansk og lidt nyere opskrift i den her bog, men målet er ikke at bryde fri bare for at bryde fri.

I den forbindelse taler Ferriss om udtrykket filling the void. Hvis den frigørelsesproces, bogen handler om, lykkes, hvis du bryder fri af 8-16, hvad så? Der kan opstå et tomrum. Hvis du bare ender med at lægge dig på sofaen og se Netflix, så har hele din frigørelse fra 8-16 måske ikke været så meget værd.

Derfor er det en god overvejelse, at du også overvejer, hvad du ville fylde din tilværelse med, hvis du frigør din tid og går en anden vej i livet.

Det er der ikke ét svar på. Vi er forskellige, og det, der er det rigtige for dig, er måske ikke det rigtige for mig. Men dette spørgsmål er godt at stille dig selv:

 Hvis du kun arbejdede fire timer om ugen, hvad ville du så bruge din tid på – og hvorfor?

Det handler om din tid og dit liv

I grunden kan bogen koges ned til denne ene sætning:

Det handler om, hvad du bruger din tid på.

Det er dit liv, din tid. Du får ikke tiden tilbage, så det er ikke ligegyldigt, hvad du gør med den tid, du har til rådighed.

Hvordan vil du bruge din tid i dag?

[fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

 

Hvis du vil bruge din tid kreativt og meningsfuldt: Online-forløbet Skriv en bog

Hvis du ønsker at bruge den tid, du får til rådighed ved at følge Timothy Ferriss’ principper på at forfølge en kreativ drøm om at blive forfatter, så er online-forløbet Skriv en bog noget for dig.

Der er to elementer i Skriv en bog

Personlig coaching – du får to personlige samtaler på Skype på 45 minutter, hvor vi taler om lige præcis dit bogprojekt. Samtidig får du to inspirationsvideoer, der er produceret specielt til dig. De indeholder konkrete tips og råd til lige nøjagtig din situation og er lavet på baggrund af dine svar på spørgsmål, jeg har stillet dig.

Et online-kursus – med mere end 20 videolektioner, skriveøvelser og bonusmateriale som for eksempel en autentisk synopsis, der har givet kontrakt hos et etableret forlag.

Forfatteren Helle Sommer siger om forløbet.

”Online kurset gav mig den perfekte ramme til skabelsen af min første bog.
Ole har hele vejen igennem været en god støtte og virkelig hjælpsom.

Jeg valgte at bruge den medfølgende session da bogen var skrevet færdig.
Ole delte åbent af sine erfaringer, da jeg bad om hjælp til alt det der har med udgivelsen at gøre.

Jeg har fået virkelig meget for pengene, og kan varmt anbefale online-kurset”.

(Helle Sommer, coach og forfatter, www.hellesommer.dk).

Helles bog har i øvrigt fået en flot lektørudtalelse – se hendes bog her.

[fusion_button link=”https://20-skridt.teachable.com/p/skriv-en-bog” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Indfri din forfatterdrøm[/fusion_button]

Læs de seneste artikler

[fusion_recent_posts layout=”default” hover_type=”none” columns=”3″ number_posts=”6″ offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”” exclude_cats=”” tag_slug=”” exclude_tags=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”yes” meta_author=”no” meta_categories=”no” meta_date=”yes” meta_comments=”yes” meta_tags=”no” excerpt=”yes” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””][/fusion_recent_posts]

[fusion_code]PCEtLSAxMGVyIGJ1dHRvbiBjb2RlIC0tPgo8YSBocmVmPSdodHRwczovLzIwc2tyaWR0LjEwZXIuYXBwLycgZGF0YS10aWVyPScyMHNrcmlkdCc+PGltZyBzcmM9J2h0dHBzOi8vMTBlci5hcHAvYXNzZXRzL3N0b2V0LXBhYS0xMGVyLnN2ZycgYWx0PSdTdMO4dCBww6UgMTBlcicgLz48L2E+PHNjcmlwdCBzcmM9Imh0dHBzOi8vMTBlci5hcHAvZW1iZWQuanMiPjwvc2NyaXB0Pgo8IS0tIGVuZCAxMGVyIC0tPg==[/fusion_code]

2020-05-30T06:43:21+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment