Tankeeksperiment: Hvad, hvis du havde en 4-timers arbejdsdag?

Lad os lege en leg:

Hvad, hvis vi forestillede os, hvordan livet kunne være?

Hvis vi overvejede, hvordan vi kunne indrette tilværelsen uden at tænke på, om det stemte med et Excel-ark, eller om regnedrengene i Finansministeriet fortalte os, at det ikke kunne lade sig gøre?

Jeg tror, verden ville se meget anderledes ud. Hvad tror du?

Måske ville vi have mere tid. Komme hinanden mere ved. Hjælpe hinanden. Fordybe os og blive klogere. Være mindre stressede og angste. Leve mere bæredygtigt og sætte et mindre klimaaftryk.

Det er vigtigt at drømme. Visioner flytter verden, gør den bedre. Det gælder til alle tider, men måske er det særlig vigtigt i vanskelige perioder. Som nu, hvor der som følge af coronaen både er sundhedskrise og økonomisk krise. Vi skal give os selv lov til at håbe, lov til at drømme og have visioner for fremtiden.

Hvad er din drøm? Ikke bare for dig selv, men for samfundet?

Tankeeksperiment: 4-timers arbejdsdag

Forleden morgen sad jeg ved sekstiden på en stol uden for min hoveddør og lyttede til fuglene. Det var en smuk junimorgen, og jeg kom til at tænke på, hvordan livet ville være, hvis den almindelige arbejdstid ikke hed 8-16, men derimod 8-12. Hvis vi som udgangspunkt arbejdede fire timer om dagen i stedet for otte, så arbejdsugen samlet var på 20 timer.

Hvordan ville verden så se ud?

 • Vi ville hente vores børn meget tidligere, fordi vi havde tidligt fri. Det ville frisætte børnene til leg, nysgerrighed, sport.
 • Vi ville blive bedre til at skelne det væsentlige fra det uvæsentlige og i stedet fokusere på det vigtige, når vi arbejdede.
 • Vi ville sove mere.
 • Vi ville komme mere ud i naturen.
 • Vi ville få tid og energi til at kaste os ud i kreative projekter, som var meningsfulde for os selv, og som samtidig gav værdi til andre.
 • Vi ville tale mere med hinanden.
 • Vi ville have mere overskud til at hjælpe andre.
 • Vi ville få mere sex.
 • Vi ville belaste klimaet mindre.
 • Vi ville få tid til at tænke, reflektere og få ideer, der bragte verden fremad.
 • Vi ville få bedre styr på vores hjem, så det blev en oase af ro og ikke en stressfaktor, der skulle bringes i orden.

Er en 4-timers arbejdsdag realistisk?

Det lyder meget godt, ikke? Noget, som du godt kunne tænke dig – både for dig selv og det samfundsfællesskab, som du er en del af?

Men kan det lade sig gøre?

Umiddelbart er en 4-timers arbejdsdag helt urealistisk. Vi kender argumenterne imod. Vi vil producere mindre, tjene færre penge, opleve en nedgang i bruttonationalproduktet.

Men hvordan er det lige med det? Er mere altid lig med bedre? Kan vi være sikre på, at bare fordi vi arbejder flere timer, så skaber vi også de resultater, der virkelig flytter noget? Eller stirrer vi blot ind i en computerskærm? Sidder på et møde og taler uden at sige noget?

Måske kender du Parkinsons Lov?

Ethvert arbejde udvider sig, indtil det udfylder al den tid, der er til rådighed for dets udførelse.

– C. Northcote Parkinson

Måske ville vi med en 4-timers arbejdsdag blive bedre til at prioritere? Droppe de uvæsentlige arbejdsopgaver? Arbejde med koncentration og fokus? Måske er der processer og arbejdsgange, der kunne automatiseres? Det er en udvikling, der allerede er i fuld gang. Måske er der også processer, der kunne droppes helt, blot fordi de er til for processens egen skyld?

I en tid, hvor mange mister deres arbejde, er det sund fornuft, at vi deles om det arbejde, der er. Til gengæld kan vi så trække vejret lidt friere, puste ud, blive klogere og styrke vores relationer.

Hvad drømmer du om?

Ærligt? Jeg tror ikke, at en 4-timers arbejdsdag venter lige om hjørnet. Men jeg vil ikke holde op med at drømme om det. Ikke lade være med at tænke på alle de gode ting, der kunne ske, hvis ideen en dag blev til virkelighed. Jeg holder fast.

Det skal du også. Det skal vi alle sammen. Holde fast i drømmene og det, der synes urealistisk og håbløst at få til at blive til virkelighed. Måske sker det en dag alligevel. Og tanken, drømmen alene, har en stærk kraft. Den kan gøre os håbefulde og optimistiske.

Derfor: Hvad kunne du godt tænke dig, der ved første øjekast virker urealistisk? Hvad drømmer du om i dag? Kan du holde fast i din drøm?

 

PS: En konkret guide til et andet arbejdsliv

Den anmelderroste bog Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv er en praktisk vejviser til at sige dit job op og udfolde en anden karriere. Hvis du vil noget andet end hamsterhjulet, og har du noget kreativt inden i dig, der brænder for at komme ud, så er det en bog for dig.

Din investering i bogen er 189,- kroner eller 65,- kroner for den digitale udgave. For dem får du en køreplan for at sige farvel til din chef og goddag til et friere liv. Det er en investering, der er mindre end de fleste indkøbsture i Netto, og den kan gøre en større forskel for dig, end de varer du putter ned i kurven, når du køber ind. Den kan være dit første og vigtigste skridt på rejsen mod et andet liv.

Du køber bogen som paperback eller som E-bog lige her.

Livseksperimenter

 

Køb bogen nu

 

Læs de seneste artikler

 • Livshistorie

Den utrolige historie om olympiske sølvvindere

marts 2nd, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Forleden stødte jeg på et vildt stykke forskning. Ifølge denne undersøgelse fra universitetet i Utrecht lever mennesker, der har vundet sølv ved de olympiske lege i gennemsnit 2-4 år kortere end dem,

 • inspirerer

7 ting, der inspirerer mig

februar 25th, 2021|0 Comments

Lyt til dagens artikel. Hvis vi vil tabe os, er det ikke ligegyldigt, hvad vi spiser. Spiser vi en pose chips hver aften, er det ikke sandsynligt, at vi har en flad mave, når bikinisæsonen

 • Ineffektive dage

Et forsvar for de ineffektive dage

februar 16th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Ligesom du sikkert er det, er jeg tilmeldt en hel del nyhedsbreve, Mange af dem er på engelsk, og forleden dumpede der et ind i min indbakke med dette spørgsmål: Do you

 • Kontrollen tilbage

Sådan får du kontrollen tilbage

februar 10th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. I en tid hvor COVID-19 sætter sit præg på hverdagen, kommer man hurtigt til at gå med en følelse af at have mistet kontrollen. At man er suget ind i en malstrøm

 • Træt

Vintertræt? 10 enkle strategier, der giver dig energien tilbage

februar 5th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. I den her artikel får du to ting: Svaret på hvorfor det er okay at være træt.10 enkle strategier, der får dig ud af trætheden og giver dig energien tilbage. Det er

 • Idé

Hemmeligheden om din store idé

januar 28th, 2021|0 Comments

Lyt til denne uges artikel. Har du en stor idé? Noget, du gerne vil realisere? En vigtig ting, som gør en forskel, måske for dig personligt, måske for dine nærmeste. Måske for verden i det

 

2020-06-11T15:32:44+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment