Måske tænker du, at det hele går lidt for stærkt?

I så fald er du ikke den eneste, og der er ikke noget underligt ved at have det sådan. Vi lever i et højhastighedssamfund, hvor effektivitet, tempo og øgede mængder af snart sagt alting, bliver set som afgørende kvaliteter. Det er svært at følge med i.

Heldigvis er der et alternativ til tilværelsen på motorvejens yderste spor. Det er det liv, hvor du sænker tempoet og omfavner den livsstil, der hedder slow living. Det er hverken ukompliceret eller uden omkostninger at foretage dette skifte, og det får du et perspektiv på senere i denne artikel.

Men lad os starte med 5 gode grunde til slow living:

1) Du føler mere ro og mindre stress

Det første jeg mærkede, da jeg for rundt regnet ti år siden begyndte at leve langsomt, var, at min puls faldt. Når du ikke længere skal skynde dig, nå en masse aftaler eller tjekke de seneste nyheder og feeds online, føler du mere ro og mindre stress. Før var det som om, at jeg hele tiden skulle noget og hele tiden præstere. Det var en gave ikke at skulle det længere, og jeg oplevede det som afstressende.

Naturligvis betyder det ikke, at jeg aldrig skal nå en aftale eller have noget færdigt. Det skal jeg, men når vi reducerer den samlede mængde i vores liv – og det gælder alt fra kalenderaftaler over nyhedsindtag til mængden af varer i vores køleskab – og accepterer, at det er okay at gå glip af noget, så bliver det lettere.

Der er mindre at forholde sig til, mindre at levere. Det gør livet mere roligt.

2) Du dyrker kvalitet frem for kvantitet – også i arbejdslivet

Vi taler enormt meget om mængder. Vi skal løse et større antal arbejdsopgaver, vi skal ”vækste” så mange procent som muligt, vi skal arbejde så og så mange år, før vi går på pension. Mantraet er hele tiden større og mere. Det er logisk nok, for det er alt sammen noget vi kan måle. Noget, der udelukkende gøres op i kvantitet.

Samtidig taler vi for lidt om kvalitet. En time er ikke bare en time. Et arbejdsår er ikke bare et arbejdsår. Det handler om, hvad vi bruger tiden på. Her giver den langsomme tilgang bedre forudsætninger for at arbejde dybt. Når det urolige og unødvendige fjernes, kan vi koncentrere os om det, der flytter nålen. Vi kan tænke dybe tanker. Vi kan finde løsninger. Vi får tid og overskud til at hjælpe andre.

3) Du får tid til det vigtige

Slow living giver dig et nyt blik på, hvordan du kan prioritere din tid. Du bliver bedre til at vælge fra og med det, bliver du samtidig bedre til at vælge noget andet og vigtigere til. En af de ting, der i sin tid motiverede mig til at leve langsomt, var et ønske om at have mere tid sammen med mine børn og kunne hente dem tidligt. Det fik jeg tid til.

Måske har du ikke selv yngre børn (mine er ikke små længere), men måske har du noget, som du tænker er vigtigt for dig, og som du gerne ville finde mere tid til? Prøv at tage et kig på din kalender for den næste måned. Hvad nu, hvis der var 5 aftaler i din kalender i stedet for 10? Hvor meget tid ville det frigøre? Hvor mange timer? Hvad kunne du bruge de timer på?

4) Du får mere meningsfulde relationer

Når du sænker tempoet, får du mere tid og ro til at føre dybe samtaler med andre. Måske er det bare mig, men jeg kan godt have et indtryk af, at det ikke altid er som om, at folk er helt til stede, når de fører en samtale. Jo, de er der fysisk, i rummet, de siger noget, de nikker, men måske er hovedet et andet sted?

Det er der ikke noget at sige til. Når højhastighedssamfundet buldrer derudad, er vores mentale båndbredde optaget. Der er altid noget, der rumsterer i baghovedet, og det går ud over vores nærvær.

I det langsomme liv kommer nærværet tilbage. Måske ikke hele tiden, for langsomme mennesker lever også i et hurtigt samfund, men det kommer oftere, mere hyppigt. Det giver bedre samtaler og mere meningsfulde relationer.

5) Du lever mere bæredygtigt

Et liv i højhastighedssamfundets overhalingsbane er også et liv, der belaster vores klode. Når vi øger mængden af aftaler, af ting, vi køber, og af digital kommunikation, øger vi også belastningen af jordens ressourcer. I en tid med klimakrise er det ikke holdbart.

Favner vi derimod principper fra slow food, slow work og slow living i det hele taget, spiser vi mere bæredygtigt, og vi bruger væsentlig mindre tid på klimabelastende transport, for pludselig har vi tid til at gå eller tage cyklen i stedet for bilen. Eller måske behøver vi slet ikke at tage af sted, for vi holder os lidt mere i ro.

Slow living er ikke en dans på roser

Indrømmet, jeg kan godt lide at tage den med ro, og jeg holder af det langsomme liv. Der er perioder, hvor jeg ønsker, at jeg kunne leve endnu langsommere. Men det betyder ikke, at alting er fantastisk, og jeg vil også gerne dele nogle af de mindre gode sider ved slow living med dig. På den måde kan du bedre træffe en kvalificeret beslutning om, hvorvidt den langsomme livsstil er noget for dig.

Slow living kræver tid og tålmodighed. Det betyder også, at der er ting, du må undvære. Du kan ikke købe det nyeste nye, hvis du har lyst til det. Det langsomme liv er mindre prestigefyldt, og det er ikke sikkert, at alle vil forstå dine valg. Nogle vil måske endda kritisere dem åbent. Jeg kan ikke vide det endnu, men sandsynligheden taler for, at min livstidsindkomst bliver lavere, end hvis jeg ikke for et årti siden havde valgt at leve langsomt.

I sidste ende er det et livsvalg. Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Det handler om, at du finder frem til det liv, der passer bedst til der, hvor du er i dit liv, lige nu, og hvor du gerne vil hen. Men hører du til dem, der tænker, at det hele går lidt for stærkt, kan du bruge noget af din søndag på at reflektere lidt over de 5 argumenter herover. Måske kan de føre dig i en langsom retning?


Lån e-bøger og lydbøger på eReolen

Vidste du, at du kan låne flere af mine bøger som lydbøger eller e-bøger i 30 dage på eReolen? Det gælder disse titler:

Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.


eReolen Ole Ditlev Nielsen

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.