”Jeg vil gerne have ro på.”

”Jeg vil gerne leve det enkle liv”

”Jeg vil gerne skrue ned for tempoet i tilværelsen.”

Måske er det noget, du har hørt dig selv sige? Eller måske hørt nogen af dine nærmeste sige? Jeg ved, at det er noget, jeg har sagt til mig selv, oftere end jeg kan tælle. Hvad jeg dog også har erfaret er, at der er forskel på at sige det og så gøre det. Det første er nemmere end det sidste.

I den slags situationer hjælper det at vide, at man ikke er alene. At man ikke er den eneste, der ønsker at skrue ned for tempoet og leve langsomt og enkelt. Det gælder ikke bare i vores fortravlede samfund i dag, men det gælder også historisk. Trangen til et roligt, balanceret liv, sidder dybt i os mennesker. Den er ikke opstået pludseligt, men den er måske blevet endnu mere relevant i vores tid, som den amerikanske forfatter Leo Babauta rammende har kaldt for distraktionens tidsalder.

I dag får du fem citater fra berømte personer, fra den franske dramatiker Moliere i 1600-tallet til den japanske forfatter Marie Kondo i det 21. århundrede.  Citaterne hjælper dig til to ting.

For det første er de en påmindelse om, at længslen efter det rolige, enkle liv er universel og går på tværs af lande og tidsaldre. Føler du et behov for at stå af samfundets hastigt drejende hjul, så stiller du dig på skuldrene af store tænkere. For det andet kan citaterne hjælpe dig til at prioritere anderledes i dit liv. De minder dig om, at ikke alt er lige vigtigt.

1) Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944)

“Perfektion er ikke, når der ikke er mere, du kan lægge til. Det er, når der ikke er mere, du kan trække fra.”

Hvad citatet fortæller:

Vi er flasket op med tanken om, at vi skal stræbe efter mere af det hele. Flere materielle goder, flere penge, flere projekter, flere kontakter og forbindelser, flere resultater. Men det at lægge mere til gør ikke vores tanker mere klare, vores udsagn mere tydelige eller vores liv mere rolige. Måske er det frugtbart at tænke over, hvad vi kan trække fra, så vi når frem til det, der er virkelig vigtigt i vores liv?

Hvad du kan bruge citatet til:

Overvej, hvad du kan trække fra i din dagligdag. Hvad bruger du din tid på, som hverken er vigtigt eller nødvendigt? Hvad kan du undvære, så du står tilbage med den centrale kerne i dit liv.

2) Byron Katie (1942-)

“Livet er simpelt. Det er, hvad vi tror om livet, der gør det kompliceret.”

Hvad citatet fortæller:

Vi er vildt gode til at gøre tingene mere komplicerede og besværlige, end de behøver at være. Ofte skyldes det, de tanker vi gør os om livet. Måske lader vi os frustrere over noget, der er sket i fortiden, som vi alligevel ikke kan gøre noget ved. Eller vi bekymrer os over noget, der måske kommer til at ske i fremtiden. Vores tanker bliver et benspænd for os.

Hvad du kan bruge citatet til:

Spørg dig selv om, hvad du kan påvirke i dit liv, og hvad du ikke kan påvirke. Giv det du kan påvirke din fulde fokus. Glem resten.

3) Moliere (1622-1673)

“De træer, der vokser langsomt, bærer den bedste frugt.”

Hvad citatet fortæller:

Det handler ikke om at gøre tingene hurtigt, men om at gøre dem godt. Vi er ofte optagede af det hurtige, umiddelbart synlige resultat. Vi leder efter et quick fix, men det er ikke sikkert, at det quick fix også er det, der i et længere perspektiv giver os den rolige, enkle tilværelse, vi drømmer om.

Hvad du kan bruge citatet til:

Tænk mere på hvilke handlinger, du kan udføre i dag, som giver dig det liv, du ønsker om to, fem eller ti år. Tænk mindre på hvilket resultat du ønsker her og nu.

4) Marie Kondo (1984-)

“Spørgsmålet om, hvad du gerne vil eje, er i virkeligheden et spørgsmål om, hvordan du gerne vil leve dit liv.”

Hvad citatet fortæller:

Dine fysiske omgivelser betyder noget for din trivsel. De kan inspirere dig og gøre dit liv roligt, men de kan også gøre tingene mere komplicerede for dig. Jo flere fysiske ting, du ønsker, jo flere penge skal du tjene for at købe dem, jo mere skal du finde plads til, rydde op i og gøre rent. Er det hjælpsomt i forhold til dit ønske om det enkle liv?

Hvad du kan bruge citatet til:

Tag et grundigt kig på dit hjem. Hvilke stemninger og følelser ansporer det til? Signalerer det ro, enkelhed og fordybelse? Eller signalerer det noget andet og mere kompliceret? I så fald, hvad kan du gøre for, at dit hjem bringer dig i retning af de stemninger, du ønsker at opleve?

5) Albert Einstein (1879-1955)

“Et stille og enkelt liv bringer mere glæde end en jagt på succes, der er bundet til en konstant uro.”

Hvad citatet fortæller:

Vi lever i en kultur, hvor det forventes af os, at vi skal være succesfulde. Vi skal jagte det næste trin på karrierestigen og tydeliggøre vores succeser på de sociale medier. Der er ikke noget i vejen med succes i sig selv, men hvis jagten på succes bliver forbundet med stress og angst for ikke at slå til (og det gør den ofte), så gør den mere skade end gavn. Så er det stille liv måske at foretrække?

Hvad du kan bruge citatet til:

Brug lidt tid på at reflektere over, hvad du forstår ved ordet succes. Hvad er en succes for dig? Er det en lønforhøjelse på jobbet, eller er det at sove roligt 7-8 timer hver nat, og vågne balanceret, udhvilet og med mod på en ny dag? Der er ikke noget facit, men dit svar kan hjælpe dig til at prioritere i hverdagen.

Vejen til det enkle liv går gennem dine prioriteter

Selvom der er tale om vidt forskellige citater, fremsagt af vidt forskellige mennesker, så har de et fællestræk. De minder os om vigtigheden af at prioritere i livet.

Vi kan som Moliere minder os om ikke både være den plante, der vokser med rekordfart, og det stolte træ, der bærer frugt af høj kvalitet. Vi kan, som Einstein siger det, ikke jagte karrieresucces hele tiden og samtidig forvente at leve stille og enkelt. Eller som Marie Kondo påpeger, kan vi ikke fylde vores hjem op med en masse materielle ting og tro vi kan realisere det enkle liv.

Det er her prioriteterne kommer ind i billedet. Hvad er det vigtigste for dig? Hvad vil du vælge, og hvordan vil du leve efter det?


Gør som mere end 4.000 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.000 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.


Foto: Emilie Haut og Frida Hjaltestad.