Har du det også sådan, at der er bøger eller film, som du bare elsker? Dem, som du vender tilbage til og læser, ser eller lytter til igen og igen?

Jeg har nogle stykker af den slags bøger. Der er den, jeg læste første gang, da jeg var 17, og som jeg siden er vendt tilbage til hver gang, jeg har haft behov for et kreativt spark og blive mindet om, hvorfor det er, at jeg skriver. Der er den bog, der for snart 10 år siden, vendte komplet op og ned på mit arbejdsliv. Endelig er der de bøger, der er kommet til senere, men som er en uundværlig inspirationskilde i hverdagen.

Til den sidste kategori hører Erin Niimi Longhursts Japonisme – ikigai, skovbad, wabi-sabi og meget mere. Det er ikke en bog, som man læser fra A til Z, men det er en lille bog, som man kan tage frem igen og igen og finde inspiration i. Jeg elsker simpelthen den bog. Det er en bog, der på en elegant måde præsenterer japansk filosofi, kultur og livsstil på en måde, der er lige til at gå til og giver en lyst til at leve ”japansk.”

(Og inden vi går videre med, hvorfor det er en god bog, så lige for en god ordens skyld: Jeg har ikke noget med forfatteren eller bogens forlag at gøre, og jeg tjener ikke penge på at anbefale den.)

Hvorfor er Japonisme en god bog?

Der er flere grunde til, at Japonisme er en vidunderlig bog. For det første er det en smuk bog at sidde med i hænderne. Den er lille, næsten kvadratisk, smukt indbundet og rigt illustreret af Ryo Takemasa. De fleste tekstafsnit er korte, illustrationerne er en kombination af billeder og japanske ordsprog. Bogen er meget enkel og overskuelig, og dermed kommer dens layout til at understøtte budskabet om en enkel livsstil.

For det andet er det en bog, man bliver klogere af. Forfatteren, der bor i Vesten, men stammer fra Japan, formår virkelig at forklare, hvad te-ceremonier, Ikebana (blomsterkunst) og kalligrafi går ud på, så man forstår det og får lyst til at implementere det i sin egen hverdag. Det samme gælder de overordnede livsfilosofier som ikigai og wabi-sabi.

For det tredje er det en bog, der er vedkommende. Erin Niimi Longhurst er personlig, men ikke for privat i det, hun skriver. Det får en som læser til at se, hvilken forskel en japansk inspirereret livsstil kan gøre af gode ting for den enkelte, men uden at det ender som tomme floskler og Instagram-lækre billeder.

Gode grunde til at lade sig inspirere af Japan og Japonisme

Hvis du læser bogen, vil den med stor sandsynlighed anspore dig til at tage lidt mere Japan ind i din dagligdag. Måske vil du spørge, hvorfor du egentlig skal det?

Det skal du selvfølgelig ikke. Jeg tror kun på, at vi skal lave forandringer i vores vaner eller vores liv i det hele taget, hvis vi har lyst til dem, og hvis vi føler, at forandringerne giver mening. I så fald kan du overveje det her:

  • Det er godt for din sundhed. Japanerne er en af de befolkninger i verden, der lever allerlængst.
  • Japanerne dyrker begrebet ikigai, der bedst kan oversættes med ”livsformål” eller tilværelsens raison d’etre. Det giver dig retning i en hektisk, forvirrende og stresset tid som vores.
  • Japansk design inden for bolig og mode er verdensberømt, men enkelt og ligetil. Det har mange fællestræk med skandinavisk minimalisme, og er derfor ikke så svært at kombinere med en dansk hverdag.
  • I den japanske kultur forener man på en smuk måde traditionen med det moderne, også i de personlige relationer. Det kan styrke dine familierelationer og give dig sikrere værdier, uden at du vender ryggen til verden.
  • Der er i Japonisme en kærlighed til naturens orden, som jeg utrolig godt kan lide. Det gør det også nemmere at acceptere det, der er svært eller uomgængeligt i tilværelsen.

5 pointer fra Japonisme, jeg har taget til mig

Der er mange ting i bogen, som du kan gå ombord i. Du bliver klogere på kintsugi (den særlige kunst at klinke skår med guldlak, der samtidig er en livsfilosofi), tabemono (japansk mad), traditionelle kimonoer og meget mere. I særlig grad har jeg hæftet mig ved 5 ting.

1) At tage bad i skoven: Shinrin-yoku

Shinrin-yoku er et udtryk, der direkte oversat betyder skovbad. Det blev oprindelig formuleret af det japanske landbrugsministerium i 1980’erne for at beskrive den praksis, der ligger i at blive helet ved at opholde sig i naturen. Utallige studier påviser, at det gavner vores fysiske og psykiske helbred, og i shinrin-yoku handler det i særlig grad om at være omgivet af træer. I den japanske tankegang er det en vigtig pointe, at den samlede sum er større end enkeltdelenes mængde. I skoven er der et træ, en fugl, et blad på jorden, en bille i skovbunden, vindens raslen i bladene. Til sammen gør de noget forunderligt ved os. Vi lærer noget om os selv ved at lade os omgive af naturen.

Kort sagt: Hvis du vil have det bedre, skal du gå en tur i skoven.

Japonisme

2) Det japanske hjem: At bringe naturen ind i din bolig

Japansk arkitektur og design er med god grund verdensberømt, men hvad gør man, hvis man ikke lige bor i et arkitekttegnet hus, eller har budget til at hyre en boligdesigner (det har vi i hvert fald ikke hjemme hos os).

Så kan man følge dette japanske princip:

Det handler om at bringe naturen ind i din bolig.

Selvom Japan er en moderne og højteknologisk nation, så hviler deres hjem på traditionelle principper, der understøtter en enkel og langsom livsstil. De er blandt kendetegnet ved at have mange naturmaterialer som sten, planter og træ. Det sidste må gerne have patina, og aldrende træ ses som noget smukt, der ikke skal males over. Japanske hjem er også fleksible, hvor skydedøre, futonmadrasser og tatami-måtter sikrer, at et rum kan have flere funktioner. Det hjælper også til at holde hjemmet frit for rod. Endelig har japanske hjem en genkan, der er en symbolsk grænse mellem ude og inde. Det er her, du som led i et ritual tager dine sko af, inden du går fra det offentlige til det private rum. Disse ting bidrager til, at du kan føle mere ro og naturlighed, når du er hjemme.

Kort sagt: Ved at følge nogle få, enkle japanske principper kan du indrette et hjem, der får dig til at slappe af og som bliver dit helle i en travl verden.

Japansk design

3) Bedre madpakker, også til voksne: Bento-box

Efterhånden er jeg blevet ret forelsket i den japanske form for madkasse, en Bento-box. Den stammer helt tilbage fra Kamakura-perioden i det 11. århundrede, men den fungerer superfint i en moderne, dansk hverdag. Det er dybest en takeaway-kasse, der er inddelt sådan, at de forskellige smagsnuancer er adskilte, så det ikke ender med at blive rodet sammen i en klistret masse. I stedet kan man lave noget smukt, farverigt og sundt. Ifølge Japonisme er fordelingen i en Bento-box typisk fire dele kulhydrat, to dele grønsager, en del protein og en del frugt. Det er lige til at gå til.

Kort sagt: Du får sjovere, smukkere og sundere måltider ved at lave dem i en Bento-box.

Bento box

4) De små skridt og de gode vaner: Kaizen

Kaizen er en metode til at skabe bedre vaner og små forbedringer i dagligdagen. Konceptet blev gjort berømt af Toyota-fabrikkerne i årene efter anden verdenskrig. Her lykkedes det at forbedre produktion og effektivitet ved løbende at implementere små forbedringer. Det interessante ved Kaizen er, at det ikke er en effektiviserings- og spareøvelse. Det er ikke Lean. Kaizen-tilgangen handler om at eliminere det overflødige og i stedet opmuntre til selvrefleksion og til at eksperimentere – og gøre det vedholdende og struktureret.

Kort sagt: Hvis du vil have bedre daglige vaner, så gør det en lille smule ad gangen, men gør det vedholdende.

Kaizen

5) De smukke ord: Kawaakari

En af de virkelige opdagelser for mig, da jeg læste Japonisme første gang, var opdagelsen af sproget. At der på japansk er udtryk, der dækker en hel naturoplevelse ind i et enkelt ord. Det gælder for eksempel ordet Kaawakari, der er et udtryk for, hvordan lyset, særligt måneskinnets lys, reflekteres i en flod. Den måde lyset glimter, spejler sig og kruses i flodens vandoverflade. Tænk, at have et enkelt ord for det! Det er da smukt og poetisk og det får mig i godt humør at tænke på det.

Kort sagt: Sproget og brugen af poesi kan løfte os op over den daglige trummerum.

Måneskin Japan

Sådan får du Japonisme ind i din hverdag

Hvis du lige som mig gerne vil have lidt mere Japan i din hverdag, vil du måske opleve en række gode ting: At du føler dig lidt sundere, at du oplever et klarere formål med livet, at dit hjem bliver lidt smukkere og din hverdag lidt mere enkel. Jeg tror ikke, at du skal gå ombord i det hele på én gang, men her er en enkel opskrift, du kan følge:

  1. Læs bogen.
  2. Vælg ét område (for eksempel shinrin-ypku, bento-box, onsen o.s.v.).
  3. Gør dette ene område til en daglig vane i dit liv (husk Kaizen),
  4. Når dette første område er implementeret i dit liv, kan du eventuelt gå videre til det næste område.
  5. Gentag indtil du lever så japansk, som du lyster.

Ny inspiration er vigtig for os. Den udvider vores horisont og fører til positive forandringer i vores liv. Japonisme – ikigai, skovbad, wabi-sabi og meget mere er et eksempel på en sådan inspiration. Hvis du samler bogen op, enten i en boghandel eller på dit lokale bibliotek, kan du tage et lille skridt ind i det japanske liv helt uden at sætte dig ind i en flyver. Rigtig god læselyst.