5 små skridt til et stoisk liv

Lyt til artiklen her eller læs den herunder

Måske kender du udtrykket stoisk ro? Det lyder meget godt, ikke? At man kan komme til at føle mere ro, stå fast, når tilværelsens storme blæser os omkuld. I en travl tid som vores, hvor der er nok at blive frustreret, ked af det eller stresset over, kan man godt bruge noget ro, et læhegn i vinden. Her er det, at den stoiske filosofi kommer ind i billedet.

Men hvad går det egentlig ud på? Hvad er stoicisme, og hvordan kan vi lade os inspirere af den i en travl og hektisk hverdag? Hvordan kommer vi til at leve et stoisk liv, og hvordan kan det overhovedet være relevant i 2020? For mit eget vedkommende kan jeg sige, at det er helt vildt relevant. Det er den filosofiske retning, som har betydet mest for mig, og som jeg forsøger at navigere efter i dagligdagen. Den er et kompas, der har hjulpet mig til at rejse fra at være lønmodtager til at blive forfatter og selvstændig, og – mere vigtigt – til at holde mig oprejst, når jorden begynder at skride under mig. Og det gør den fra tid til anden, for os alle sammen. Jeg tror ikke på det smertefri liv, og stoicismen har været en væsentlig del af denne erkendelse.

Et stoisk liv er at skille følelser og fornuft

Groft sagt handler stoicismen, der er en filosofi fra antikken, om at adskille følelser og fornuft. At vi bør træffe vores valg ud fra fornuften og ikke lade os styre af følelsesmæssig involvering. Er man den perfekte stoiker, er man ikke påvirket af modgang. Lige meget, hvad der sker, bevarer man sit overblik, udstråler fasthed og ændrer ikke sin opførsel. Det er altså godt at kunne – fx når chefen siger noget vås til MUS-samtalen eller når man er midt i et skænderi over opvasken derhjemme.

Det handler altså om at adskille det, vi kan påvirke fra det, vi ikke kan påvirke.

At leve et stoisk liv er ikke at downloade en app, der gør dig mere produktiv. Det er ikke at tage 20 armbøjninger hver morgen eller begynde at spise palæo. Der er så mange af den slags råd derude. De lover os et bedre, smukkere eller rigere liv, men det er ikke altid, at det går sådan i virkeligheden. Måske mangler vi noget mere grundlæggende at styre efter. Man kan kalde det for principper, erkendelser eller læresætninger. Om vi kalder det det ene eller det andet, er ikke så vigtigt, men de her 5 små sætninger, er en god rettesnor.

1) Fornuften er udgangspunktet.

Undlad at tage store beslutninger, når du er ophidset og i dine følelsers vold. Naturen er styret efter rationelle principper. Lad dit liv blive styret efter det samme.  

2) Følelserne er inde i dig selv.

Påvirkninger kan komme udefra. Noget din chef har sagt, manglende anerkendelse fra din partner, en idiotisk politiker, regnvejret, køen i morgentrafikken. Det kan gøre os sure, vrede eller kede af det. Det, der er kernen, er, hvordan vi reagerer inde i os selv. Medtrafikanten, der ikke overholder sin vigepligt, kan meget vel være et fjols, men det er ikke ham, der gør os vrede. Det gør vi selv. Følelsen vrede er inde i os selv, og vi kan anerkende, at den er der, at den kommer indefra, og vi kan lade den passere. Jo mere, vi er opmærksomme på, at følelser er noget, vi bærer inde i os selv, jo bedre kan vi kontrollere dem og finde ro.

3) Acceptér, at der er vilkår, der giver dig smerte.

Nej, livet er ikke altid nemt. Af og til er det lort. Et menneske, du holder af, bliver syg. Dit yndlingshold taber en vigtig kamp. Måske får du selv en diagnose. Måske er der en ny overenskomst, du synes er håbløs. Det giver smerte, men det er også vilkår, vi ikke altid kan ændre. Det hjælper at se disse ting som vilkår, lige som solen der står op hver morgen og duggen, der falder hver aften på engen ude i naturen.

4) Der er også et liv efter, at du har begået fejl.

Vi begår alle sammen fejl. Det kan ikke undgås, men vi skal også videre. Rejse os, når vi er faldet. Det kan faktisk lade sig gøre, og vi kan blive klogere af fejlene og af vores nederlag. Vi kan lære af dem og se dem som en del af vores liv.

5) Husk at tid er din vigtigste ressource. Livet er forgængeligt.

Se billedet med citatet af den romerske stoiker Seneca herover. Det er 2000 år siden, men han havde fuldstændig ret. Livet handler ikke om, at vi skal blive rige og berømte. Det handler om, hvad vi skal stille op med den tid, vi har til rådighed.

Et stoisk liv i hverdagen

Vil du have en god og overskuelig introduktion til, hvordan du kan implementere stoicisme i din dagligdag, giver denne wikihow en god og overskuelig introduktion. Der er også mange, især engelsksprogede sider, på nettet som giver dig eksempler på, hvordan du kan leve et stoisk liv, og som du hurtigt kan google dig frem til. Endnu mere inspirerende er det dog, at læse stoikerne selv. Et godt sted at starte er med Seneca og hans tanker om livets korthed. Det er ikke lige en jumbo-bog at læse, men taget lidt ad gangen er det perspektivrige og udbytterige tekster, der giver dig tankegods til mange dage.

Et spørgsmål, du måske står tilbage med, er om tilværelsen ikke kan blive kedelig med al denne fornuft? Mister man det spontane, svinkeærinderne, der gør livet interessant og uforudsigeligt? Det er en god overvejelse, men min erfaring er, at netop det, at man har et kompas som dette at navigere efter, kan være en frigørelse. Hvis du ved at leve dit liv efter stoiske principper finder ro til at håndtere smerte og modgang, bliver det også en frisættelse på andre punkter. Det er som at løfte en tung rygsæk af skuldrene. Du kommer i højere grad til at bruge din tid på det, som du oplever som meningsfuldt. Det gør dig ikke til millionær eller rockstjerne, men det er heller ikke det, det handler om. Det handler ikke om at blive rig, men om at leve et rigt liv. Det kan de stoiske principper, og de fem små skridt herover hjælpe dig med.

Inspiration til et langsomt og enkelt liv? “Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Hvis du gerne vil leve enkelt og langsomt, så er den anmelderroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening noget for dig. Bogen giver dig en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og dens filosofi, ligesom du får et væld af konkrete og praktiske  tips til et roligere og langsommere liv.  Du kan låne den gratis i 30 dage på E-reolen og skal blot bruge dit almindelige bibliotekslogin. Du bestemmer selv, om du vil låne den som e-bog eller lydbog. Du kan også vælge at købe bogen som enten paperback (215,-), e-bog (49,-) eller lydbog (120,-),

Er du klar til et langsomt liv? SE MERE OM BOGEN HER

Slow living bog

 

Vil du læse flere artikler om slow living og simple living?

Gør ligesom mere 2.150 andre læsere og tilmeld dig Søndagslisten. Så får du tilsendt mine bedste artikler direkte til din indbakke hver søndag morgen. Artiklerne kredser om slow living, det enkle liv, og om hvordan du i en travl hverdag kan få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Søndagslisten-læser, forfatteren Mikala Rosenkilde, siger om hendes udbytte af Søndagslisten:

De glæder mig altid når de dumper ind. Jeg er imponeret af dit drive (slow, naturligvis 🙂 og mærker blodtrykket sænkes, når jeg læser dine fine skriv.

– Mikala Rosenkilde.

Du får aldrig mere end en mail om ugen. Den kommer altid på det samme tidspunkt, og du kan afmelde når som helst. Du tilmelder dig her.

Tilmeld dig nu

 

Søndagslisten

 

Læs de seneste artikler

  • 10 mest populære

Sommerlæsning: De 10 mest populære artikler fra Søndagslisten

juli 10th, 2020|0 Comments

Det er nogle år siden, at jeg begyndte at skrive Søndagslisten. I den tid er det blevet til over 150 artikler om det langsomme liv i bredeste forstand. Der var pr. 1 juli 2020 mere

Bagsiden ved slow living

juli 2nd, 2020|0 Comments

Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagslisten et stykke tid, så kender du min historie. I 2014 sagde jeg et fast fuldtidsjob op for i stedet for at leve et langsomt

  • Kreative øvelser

10 små kreative øvelser, du kan lave i dag

juni 24th, 2020|0 Comments

I dag vil jeg gerne slå et slag for kreativiteten. Vi har den som børn, men som voksne ser vi den forsvinde. Den går tabt et sted mellem hverdagens trædemølle, Excel-ark, Power Point-præsentationer og sur

  • Enkle ideer

7 vildt enkle ideer, du kan stjæle

juni 17th, 2020|0 Comments

Den med afstand mest inspirerende bog, jeg har læst i år, er Austin Kleons Steal Like an Artist. Det er en lille, letlæst og vildt inspirerende bog, som jeg ikke fatter, ikke er oversat til

  • 4-timers arbejdsdag

Tankeeksperiment: Hvad, hvis du havde en 4-timers arbejdsdag?

juni 10th, 2020|0 Comments

Lad os lege en leg: Hvad, hvis vi forestillede os, hvordan livet kunne være? Hvis vi overvejede, hvordan vi kunne indrette tilværelsen uden at tænke på, om det stemte med et Excel-ark, eller

  • Tålmodighed momentum

Tålmodighed vs. momentum – og en genial lille øvelse

juni 6th, 2020|2 Comments

I denne uge var jeg for første gang i mere end tre måneder ude at holde et kursus. Det var to dage, der var syv deltagere, alle retningslinjer blev overholdt, og til sidst var mine

Støt på 10er

 

2020-07-14T13:10:57+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment