Hvis du skulle nævne én ting, der er vigtig for dit velbefindende, din produktivitet, og hvordan du i det hele taget går og har det, hvad skulle det så være?

Måske vil du sige succes på jobbet, penge, at dine børn har det godt, sex, rejser, din familie, at du er i god fysisk form, er rask, at du udvikler dig som menneske, at dit foretrukne fodboldhold vinder dets kampe eller noget helt syvende.

Alle de ting er gode ting, som kan bidrage til at give os en følelse af, at tilværelsen er meningsfuld og givende. Det er fint, men der er én ting, der på mange måder er forudsætningen for, at tingene herover kan lykkes. En ting, der helst skal være på plads, hvis man skal være succesfuld på arbejdet, være nærværende over for børnene, have et aktivt sexliv o.s.v.

Det er din søvn. En god søvn er sindssyg vigtig for os alle sammen.

Selvfølgelig kan det godt lade sig gøre, at lykkes med nogle af de ting, vi gerne vil, også selv om vi i perioder sover for lidt eller for dårligt. Historien er fuld af succesfulde mænd og kvinder, der var oppe hele natten, sov ganske lidt og skabte smukke kunstværker eller fik succes på jobbet. Altså lige indtil, at de drattede om af et hjerteanfald eller begik en fatal fejl, der førte til et brat fald fra tinderne. Et godt eksempel herpå er den amerikanske general Stanley McChrystal, der var øverste ansvarlig for styrkerne i Afghanistan og blev anset for en enorm kapacitet på sit felt. Han understregede, at han kun sov 2-3 timer hver nat og kunne nøjes med at spise et måltid om dagen. Det gik også fint, lige indtil han kom til at give et interview til magasinet Rolling Stone, hvor han ikke var klar i hovedet, og meget groft kritiserede Barack Obama og dennes administration. To dage senere var han arbejdsløs. Man kan sige, at hvis vi ikke sover tilstrækkeligt og tilstrækkeligt godt, giver vi os selv dårlige odds for at opnå det, der betyder noget for os.

Søvn er et område, der forskes meget i, og forskningens resultater er på en gang tydelige og skræmmende. Der er en klar sammenhæng mellem dårlig søvn og stress. Det samme gælder sammenhængen mellem for lidt søvn og vores evne til at fokusere og koncentrere os. Sammenhængen mellem dårlig søvn og vores humør – er du ikke mere gnaven, når du har sovet dårligt? Sammenhængen mellem søvn og overvægt. Mellem søvn og diabetes. Mellem søvn og nedsat immunforsvar. Mellem søvn og hjertesygdomme. Og ja, der er også en sammenhæng mellem dårlig søvn og tidlig død. Det er bogstavelig talt livsfarligt at sove for lidt eller for dårligt.

Tankevækkende nok har forskningen også vist, at vi sover betydelig mindre, end vi gjorde for 100 år siden – måske er det en medvirkende årsag til tidens mange livsstilssygdomme? En undersøgelse viste i sidste uge, at danske unge sover en time mindre, end de gjorde i midten af 1980’erne, og det har en særdeles negativ effekt på deres skolegang og uddannelse. Man er simpelthen mindre klar til at lære, når man ikke har sovet nok.

Det er alt sammen noget, der taler for sig selv, og er bekymrende. Der er dog også en god nyhed. Søvn er noget, man faktisk kan gøre noget ved. Ved at prioritere søvnen og huske sig selv på, hvor vigtig den er, kan man med ganske få skridt gøre noget ved problematikken. Eksempelvis kan man starte med disse 5 små skridt.

1. Lav et ritual før sengetid. Ritualer er gode, fordi de vænner vores krop og vores psyke til en rutine, der fortæller os, hvad der nu skal ske. Selv har jeg et ritual med altid at åbne døren, træde ud i den friske luft og tage nogle dybe vejrtrækningen, inden jeg børster tænder og lægger mig til at læse skønlitteratur ved dæmpet belysning, inden jeg skal sove. Det gør jeg hver dag året rundt. Kan du lave dit eget, lille ritual?

2. Sluk for alle skærme, inden du skal sove. Vi bruger så rigeligt med tid foran en skærm i løbet af dagen, hvorfor skal vi så gøre det som noget af det sidste, inden vi skal sove? Sluk for computere, smartphones, tablets og fjernsyn mindst en time, inden du skal sove. Hold din telefon ude af soveværelset og lad være med at bruge den som vækkeur. Køb i stedet et cool, gammeldags retro-vækkeur.

3. Soveværelset er til søvn og sex. Arbejde i sengen? Nej. Se fjernsyn i sengen? Nej. Spise i sengen? Nej. Brug din seng til at sove i og dyrke sex i og måske til at læse en smule skønlitteratur, inden du falder i søvn.

4. Investér i en god seng. Groft sagt bruger du en tredjedel af din tid i din seng, og det er derfor med afstand det møbel i dit hjem, du kommer til at bruge mest tid i. Derfor er der god grund til at investere i den rigtige madras, pude, dyne og sengetøj. Overvej, hvor fast din madras skal være, tal med nogen, der har forstand på det og træf en grundig beslutning. Det er måske ikke den mest eksotiske ting at bruge penge på, men du kan se det som en vigtig investering i dit helbred og din livskvalitet.

5. Dit sovested skal være mørkt og køligt. Mennesker er forskellige, og der kan derfor være individuelle nuancer i forhold til, hvilken temperatur, man sover bedst i. For langt de fleste gælder det dog, at en kølig temperatur, ofte omkring 17 grader, giver den bedste søvn. Luft gerne ud inden sengetid og hold derefter soveværelset mørkt. Vores krop reagerer på lyset, og i årets lyse måneder kan det være en udfordring at få gjort sovestedet tilstrækkelig mørkt. Selv sover jeg om sommeren med en sovemaske af den type, man kan få på lange flyrejser. Det gavner min søvn, og den kan købes billigt i alle Matas-butikker.

Afslutningsvis to vigtige pointer: For det første er det normalt, at man fra tid til anden sover dårligt, og man skal ikke gå i panik, hvis man har haft en enkelt nat eller to, hvor man har vendt og drejet sig. For det andet så kan der være tilfælde, hvor gode råd som de 5 ovenstående skridt ikke er nok. Har man sovet dårligt igennem længere tid, og virker ovenstående eller andre råd ikke, selv når der er gået et stykke tid, bør man søge læge. Søvn er for vigtig til at lade være med at opsøge lægen. Hvis du vil læse mere om søvn og få flere gode råd til, hvad du kan gøre for at sove bedre, kan du finde det hele i bogen Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress, hvor der er et helt kapitel om emnet.