7 grunde til at du er fantastisk

Lyt til denne uges artikel.

Så er vi her igen. Store dele af landet er lukket ned. Julen bliver ikke som den plejer, og måske er jeg ikke den eneste, der er f… træt af corona? Men ok, det er en virkelighed, som vi alle er en del af, og som vi skal finde veje til at komme igennem. Alene og ved at hjælpe hinanden.

Noget af det man siger i den slags situationer er, at man skal fokusere på det positive. Det er jo fint nok, et udmærket råd, men hvad vil det egentlig sige? Hvad er det positive helt konkret, og hvordan finder man frem til det? I en mørk tid og uden at det bliver en ophobning af ligegyldige klichéer? Noget, man siger, men ikke gør eller mener, når det kommer til stykket?

Der er flere veje, men en af de sundeste er at vende blikket indad. Når tiderne er tunge, bliver det en snebold, der ruller, og vi begynder måske at bebrejde os selv. Vi ser programmer i tv eller feeds på sociale medier, hvor folk poster billeder af deres perfekte aftensmad, perfekte kærester eller perfekte jobs.

Det gør det ikke lige nemmere at fokusere på det positive. I første omgang kan det at vende blikket indad føre til negativitet og selvbebrejdelser. Måske spørger vi os selv: Hvorfor er vi ikke lige så smukke? Hvorfor er vores aftensmad ikke sund og Instagram-lækker? Hvorfor fik vi ikke det job?

Det vi glemmer er, at det er en redigeret, photoshoppet version, vi ser i tv, magasiner og på de sociale medier. Vil vi vende blikket indad og hente noget optimisme (og det er jeg helt sikker på, at du og alle os andre kan), så skal vi starte med at se bort fra de redigerede versioner. Vi skal glemme, hvad andre gør og tænker.

7 grunde til at du er fantastisk

I så fald kan du gå en anden vej. Du kan huske dig selv på, at du er fantastisk. Du kan glemme perfektionismen og de golde sammenligninger. Du kan overveje det her:

1) Du er her endnu

På trods af alting, på trods af de udfordringer du har stået over for her i 2020, så står du her stadig. På trods af alle de besværligheder der er mødt dig i livet, også før 2020, så er du stadig i gang. Du står op hver morgen, og du giver dit bidrag til, at kloden stadig drejer rundt. Du er i live, og du er betydningsfuld. Det vidner om din styrke. At du har klaret det. Dette år, livet i det hele taget.

2) Du har mødt forandringerne

Der er det besværlige ved forandringer, at de kommer til os, uanset om vi ønsker dem eller ej. Det eneste vi kan gøre, er derfor at beslutte, hvordan vi møder forandringerne, hvordan vi kan være i dem. Det har ikke været nemt, men det har du klaret at møde forandringerne på fornemste vis. Det er en kraft, du og mange andre har i dig. Du kommer igennem forandringer, som du et halvt eller helt år, før forandringen indtræffer, ikke havde troet var mulige at klare.

3) Du har de bedste intentioner

Det er ikke alting, der lykkes – og i hvert fald ikke hele tiden – men du har de bedste intentioner. Dine ønsker er rigtige, og din retning er rigtig. Dit hjerte er stort, og det er placeret på det rette sted. Hold fast i det.

4) Du betyder noget for andre

Du smiler til andre, hjælper dem, spørger, hvordan de har det. Du interesserer dig for andre, og det får dem til at vokse. Du gør en forskel, og du gør det hver eneste dag, også i en corona-tid. Du er uundværlig, og du gør ting, som andre har glæde af.

5) Du er kommet stærkt tilbage

Der har været svære perioder i dit liv. Det er der i alle menneskers liv, uanset hvor meget de prøver på at få det til at se anderledes ud. Det, der er så vildt ved dig, det er, at du er kommet tilbage efter vanskelighederne. Du har stået på en bjergtop, nydt udsigten og følt dig på toppen af verden. Og du har været nede i en dal, på bunden langt fra bjergtoppen. Du har bevæget dig op ad et nyt bjerg, er nået frem til nye udsigter og nye bjergtoppe. Er du nede i dalen lige nu, er det vigtig viden, som du kan bruge. Den fortæller dig, at du kommer op igen.

6) Du er vokset som menneske

Du er summen af dine handlinger, af alt det, du har lært. Det er muligt, du er et vanskeligt sted lige nu, men der er så meget, du har lært på din rejse. Dine erfaringer, indsigter, viden er større end på noget andet tidspunkt i dit liv. Det er en kraft. Derfor er du bedre rustet til at klare vanskeligheder, end du nogensinde har været.

7) Du har kompetencer og kvaliteter

Du er ikke bare et godt menneske, du er også et dygtigt menneske. Uanset om du er pædagog, tømrer, sygeplejerske, iværksætter eller passer dit hjem, så er der så helt vildt meget, som du kan. Hvis du satte dig og skrev det hele ned (og det er en god idé, at du gør det), ville det blive en meget lang liste. Det er dine kræfter, der ikke bare hjælper dig selv, men som også sætter dig i stand til at hjælpe andre.

Giv det videre

Måske oplever du det som lidt selvoptaget og egoistisk sådan at opremse syv grunde til, at du er fantastisk. Det er det ikke. Tværtimod forholder det sig sådan her:

Jo bedre, du tænker om dig selv, jo mere kan du være for andre.

Vær ikke hård ved dig selv, især ikke i udfordrende tider. Du er smuk og værdifuld. I sidste ende er det et spørgsmål om kærlighed, for jeg tror det hænger således sammen.’

Jo mere kærlighed du giver dig selv, jo mere kærlighed kommer du også til at give til verden.

Du kan begynde i dag.


3 bøger, du kan læse gratis

Bibliotekerne er lukkede i mange kommuner, men du kan stadig læse tre af mine bøger kvit og frit på eReolen. Her får du adgang til bøgerne i 30 dage, og du skal blot bruge dit sædvanlige biblioteks-login. Du kan låne disse tre bøger (og selvfølgelig en hel masse andre titler):

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

En bog om at sige sit job op, gå utraditionelle karriereveje og leve et rigt liv. En læser siger om bogen:

”Jeg er bestemt ikke typen, der plejer at læse sådan-gør-du-dit-liv-bedre-bøger, men denne bog gik på en eller anden måde rent ind. Jeg læste den nærmest i ét stræk.”

Jesper Koerstz Jensen, oktober 2020 på dengodeopdragelse.com

Du kan låne den på eReolen lige her.

Livseksperimenter

Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019

En bog om at rejse ud, møde nye mennesker og steder og vende hjem igen. DBC’s lektør brugte dette fine ord om bogen:

”Poetisk.”

DBC Medier, Lektørudtalelse, juli 2019.

Bogen er illustreret af tegneren René Svensson, og du låner den gratis på dette link.

Det fremmede og det kendte

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

En bog om at leve langsomt, finde tid til det vigtige og hvordan man praktisk og konkret sænker tempoet uden at skulle opgive alting. Her skrev DBC’s lektør:

”De mange konkrete tips og råd til en langsom hverdag med fordybelse er bogens styrke.”

DBC Medier, december 2018.

Du kan låne bogen både som lydbog indtalt af dygtige Lasse Høyer og som e-bog. Begge formater er gratis, og du finder dem her.

Slow living bog

Står du og mangler en julegave til en, du holder af, kan bøgerne selvfølgelig købes både i trykte og digitale formater. Det kan du gøre på Saxo.com og andre boghandlere.


Læs de seneste artikler

  • Spørgsmål

7 spørgsmål, der kan forandre dit liv

oktober 12th, 2021|0 Comments

Der er mange råd derude, når du ønsker en ny retning i tilværelsen. Fra morgenskrivning over eftermiddagsløbeture til aftenmeditation kan du finde tusindvis af tips. Du kan få input om alt fra privatøkonomi til kostforandringer

  • Mindre materialistisk

7 veje til et mindre materialistisk liv

oktober 4th, 2021|0 Comments

Hånden på hjertet: Hvor meget har du egentlig brug for? Når det kommer til stykket? Hvad har du behov for, for at kunne klare dig og trives, og hvad er unødvendigt fyld i din tilværelse?

  • Farvel til travlheden

Farvel til travlheden – 4 principper for et ikke-travlt liv

september 29th, 2021|0 Comments

Forleden faldt jeg over dette citat fra den zenbuddhistiske munk og forfatter Haemin Sunim i bogen De ting du først kan se, når du sætter farten ned: Verden har aldrig klaget over, hvor travlt den

  • Mikroeventyr

Dit første (eller næste) mikroeventyr venter på dig

september 25th, 2021|0 Comments

Måske tænker du, at det at tage på et eventyr, kræver en masse tid, penge og planlægning? Det kan det selvfølgelig gøre, men det behøver det ikke. Der er nemlig en anden form for eventyr,

  • 15 timers arbejdsuge

Rutger Bregman og 15 timers arbejdsuge

september 16th, 2021|0 Comments

Den mest inspirerende bog jeg har læst i lang tid, er hollænderen Rutger Bregmans Utopia for realister. Da bogen udkom, fik den en masse opmærksomhed, og Bregman har både sine tilhængere og heftige kritikere. Det

  • Kreativitet

Kreativitet: Sådan stimulerer du din kreative muskel

september 6th, 2021|0 Comments

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel

2021-01-01T10:49:18+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment