Du kender sikkert konceptet med TED-talks. Her giver en spændende personlighed en lille forelæsning på 15-20 minutter med et tankevækkende og ofte inspirerende indhold. Disse talks kan du se online, f.eks. på YouTube eller TED’s egen hjemmeside.

En af de mest tankevækkende TED-talks, jeg har set, er Susan Cains The Power of Introverts, som du kan se i en version med danske undertekster lige her. Den fik mig til at indse, i hvor høj grad vi har indrettet vores samfund – fra skole- og uddannelsessystemet, hvor det ofte handler om fremlæggelser, gruppearbejde og ”se-mig-præstationer”, til åbne kontorlandskaber, hvor mange sidder i samme rum – på en måde, der tilgodeser det ekstroverte, det højlydte og det støjende.

Der er naturligvis ikke noget galt med at være ekstrovert – det er ikke en kamp mellem to mennesketyper. Men måske kan vi overveje, om vi kan skabe bedre rum til det introverte, til roen og fordybelse? Det er disse temaer, Susan Cain taler om, og som hun i øvrigt også bearbejder i sin glimrende bog Ro – styrken ved at være introvert i en højtråbende verden.

7 vigtige pointer fra Susan Cains tale

1) Introverte holder af rolige miljøer

At være introvert handler i høj grad om, hvordan man reagerer på stimulering. Mange miljøer – fra arbejdspladser til uddannelsesinstitutioner og familiearrangementer – er ofte præget af overstimulering. Mennesker, snak, støj og performance. Introverte trives ofte bedst i rolige og lav-stimulerende miljøer. Med tanke på at et sted mellem 30 og 50 % af den voksne befolkning identificerer sig som introverte, burde vi måske fremelske lidt flere rolige miljøer?

2) Der er en kulturel bias mod introverte

De fleste virksomheder, institutioner og samfund har en tendens til at favorisere ekstroverte egenskaber som åbenhed og social interaktion. Skoler og arbejdspladser er ofte designet til at understøtte ekstroverte, fordi disse egenskaber ofte anses for at være værdifulde. Det kan gøre det svært for introverte at trives. Vi designer sjældent arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og endda vores hjem med introverte egenskaber som stilhed, fokus og fordybelse for øje. Samtalekøkkenet har vundet stort over arbejdsværelset. Bibliotekets klassiske læsesal er forsvundet.

3) Det er værdifuldt at være alene

Hvis vi ser en person sidde alene på en café, forbinder vi det ofte med noget negativt – som om personen er ensom. Men virkeligheden er, at mange mennesker trives fint i deres eget selskab (i perioder er jeg selv en af dem), og mange kreative og originale ideer er opstået gennem tid i ensomhed. Hvor mange store kunstværker eller geniale opfindelser er opstået i et åbent kontorlandskab eller en larmende kantine? Tværtimod er verdenshistorien fuld af eksempler på det modsatte.

4) Introverte kan være gode ledere

Susan Cain nævner, at vi ofte forbinder ledere med typisk ekstroverte egenskaber som livfuld kommunikation og personlig gennemslagskraft, men hun henviser samtidig til forskning, der viser et mere nuanceret billede. Introverte kan være fremragende ledere, for de tager sig tid til at tænke strategisk, træffer velovervejede beslutninger, er mere omhyggelige og er mere tilbøjelige til at give plads til andres ideer. Det kan i mange sammenhænge føre til bedre resultater.

5) Vi skal finde en balance mellem individuelt arbejde og samarbejde

Teamwork er naturligvis vigtigt, og hverken Susan Cain eller andre siger, at vi skal holde op med at arbejde sammen. Det, vi skal, er at finde en bedre balance, hvor vi også giver plads til individuelt arbejde med tid og ro til fordybelse. Det fremmer dybe, grundige refleksioner og kreative løsninger.

6) Der har været en historisk bevægelse

Historisk set har vi bevæget os fra en kultur præget af karakter til en kultur præget af personlighed. Karisma og udadvendthed er blevet tillagt større værdi. Vi ser det på arbejdspladser, på de sociale medier og i den politiske verden – den nyvalgte amerikanske præsident er et godt eksempel på denne bevægelse. I dag synes personlighed at betyde mere end karakter, og det øger risikoen for hurtige, uovervejede beslutninger frem for en mere rolig hånd på rattet.

7) Vi kan handle

For at sikre en bedre balance mellem det introverte og det ekstroverte foreslår Susan Cain afslutningsvis tre konkrete handlinger:

  • Reducer overdrevent gruppearbejde: Skab mere plads til individuelt arbejde i både skoler og på arbejdspladser.
  • Gå ud i naturen: Opsøg stilheden i naturen for at skabe plads til refleksion og finde nye perspektiver.
  • Udforsk dit livs bagage: Hvad bærer du med dig i form af erfaringer og kompetencer? Find og del det, der er vigtigt for dig, når tiden er rigtig. Verden har brug for det.

Det er ikke enten eller

Susan Cain understreger, at det ikke er enten eller. Hun argumenterer ikke for, at de ekstroverte skal smides ud med badevandet, og at vi nu skal leve i en tidsalder domineret af introverte. Det er ikke et enten eller, men et både og. Vi – og verden i det hele taget – har brug for både de introverte og ekstroverte egenskaber. Skaber vi en bedre balance, vil flere af os realisere vores potentiale og trives bedre undervejs.

Uanset om du ser dig selv som introvert eller ekstrovert, kan du finde værdi i Susan Cains tanker. De minder dig om, at lige så vel som du har brug for fællesskaber, har du brug for ro og refleksion for at styrke dine løsninger og din kreative tænkning. Måske er der et par knapper i din personlige balance mellem det introverte og det ekstroverte, du med fordel kan skrue på?


Lån e-bøger og lydbøger på eReolen

Vidste du, at du kan låne flere af mine bøger som lydbøger eller e-bøger i 30 dage på eReolen? Det gælder disse titler:

Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.


eReolen Ole Ditlev Nielsen