Alting går så stærkt.

Vores dage er fulde af gøremål, overtegnede kalendere og krav om, at vi skal præstere og levere resultater i en fart. Samtidig bliver vi mødt af en informationsstrøm i nyhederne og på sociale medier, der især for tiden giver os det indtryk, at verden er lige ved at gå under. Det er overvældende, og det får os til at tænke, at det vi ønsker allermest, er en følelse af ro.

Men hvordan får vi ro på, når vi samtidig har gøremål at passe, ikke lige kan holde op med at arbejde eller flytte til et varmt sted, hvor vi kan sidde på altanen med en god bog og en gin og tonic og se solen gå ned over havet?

7 konkrete ideer til at få ro på i en travl hverdag

Siden jeg for nogle år siden skrev min bog om slow living, har jeg faktisk ikke mødt nogen, der har sagt til mig, at de ikke kunne tænke sig at sænke tempoet eller føle mere ro i deres hverdag. Det virker som om, at det er et universelt ønske.

Problemet er, at det er svært. Selv hvis vi accepterer, at vi ikke kan eller skal lægge vores liv om, rykke tilværelsen op med rode og bo som selvforsynere i en skov i Sverige, er det vanskeligt at finde de små lommer af ro, der er vigtige og nødvendige. Det er dem, der får vores puls ned, hjælper os med at restituere og bringer vores sjæl i vater. Desværre har vi for få af dem. Det kan gøre os stressede, angste og urolige.

Måske har vi svært ved at finde lommerne af ro, fordi vi er vænnet til, at vi skal planlægge og organisere alting. Vi har lært, at meget altid er bedre end lidt.

I dag vender vi det om. Her får du 7 konkrete ideer til ro i hverdagen, der ikke kræver forberedelse eller planlægning. De er ikke meget, men de er små ting, du kan gøre med det samme.

1)  Lyt til Aftenland på DR Lyd

Jeg elsker dette radioprogram på P8 Jazz med Jonas Visti som vært. Det er to timers ro i dine øregange, og du bliver præsenteret for slow musik af vidt forskellig karakter. Programmet er en uundværlig del af min uge, og jeg falder altid til ro, når jeg sidder i en lænestol med et par høretelefoner og lytter til det. Aftenland sendes hver søndag aften, men du kan finde tidligere udsendelser på Danmarks Radios hjemmeside eller i app’en DR Lyd.

2) Genlæs eller genhør din yndlingsbog

Hvilken bog holder du allermest af? Hvis du genlæser den, giver det dig en følelse af at få besøg af en gammel, kær ven, som du føler dig glad og tryg sammen med. For nylig fandt jeg en af mine absolutte yndlingsbøger, Det lykkelige Arabien, som lydbog på eReolen, og det har virkelig givet mig ro at lytte til den på de mørke aftener her i vinter.

3) Tag en dag i pyjamas

Den her er for nogle bedst at gennemføre en lørdag eller en søndag, men den kan virkelig gøre noget for din følelse af ro. Vi er så vant til, at vi skal op, i gang og præstere, så det kan være helt overraskende, hvis vi tager en dag, hvor vi bliver hjemme, hygger os indendørs og bliver i vores pyjamas eller vores mest komfortable joggingtøj. En hel dag, hvor vi ikke skal nå noget, får pulsen ned og sjælen i balance.

4) Sid i et solbeskinnet vindue uden at foretage dig noget

Sol er en mangelvare i de kolde måneder, men når den er der, er den værd at gribe ud efter. Prøv at sidde 10 minutter ved vinduet, hvor du ser støvet danse i en solstribe og ellers ikke foretager dig noget. Lad være med at brygge te eller kaffe, lad være med at lytte til musik eller tjekke din telefon. Vi er så vant til, at vi hele tiden skal gøre noget, men der kan være en stor værdi i simpelthen at lade være.

5) Skriv dine tanker ned

Når du føler uro og stress, er det at sætte dig ned og skrive dine tanker ned, en værdifuld aktivitet. Jeg gør det dagligt, og det gør en positiv forskel i mit liv. Lad være med at overtænke i forhold til, hvad og hvordan du skriver. Der er ikke andre end dig selv, der skal læse det, så du behøver ikke tænke på stilkarakterer. Sæt dig bare på en stol og skriv det, der falder dig ind. Hvis du vil have inspiration til at komme i gang, kan du også prøve med en taknemmelighedsdagbog.

6) Lyt til podcastserien Long Time Academy

Det mest inspirerende og interessante jeg har lyttet til i månedsvis, er den prisbelønnede engelske podcastserien The Long Time Academy. Der er seks spændende afsnit, en række meditationsøvelser og et virkelig spændende tankegods, som jeg også kommer til at vende tilbage til i fremtidige artikler i Søndagslisten. Du finder serien, som er gratis, her eller i dit foretrukne podcast-feed.

7) Lav lidt japansk gymnastik

Det er forskningsmæssigt velunderbygget, at motion og bevægelse ikke kun har positive effekter på vores fysiske sundhed – det hjælper også på det mentale helbred. Desværre kan turen i et fitnesscenter eller forberedelsen til Royal Run give mere stress og uro end godt er, så måske skal du bare starte med noget enkelt og alternativt hjemme på studiegulvet? Radio Taiso er et klassisk japansk gymnastikprogram, der har været populært i årtier. Prøv at lave øvelserne i denne lille video. De er enkle og ligetil, men du får det bedre af dem.

Vælg et af de 7 forslag og prøv det i dag

Ro i hverdagen behøver ikke at være et projekt, du skal gennemføre.

Det kan starte med en lille, konkret handling, som du gradvis gør til en vane. Lad være med at overtænke men tag et kig på listen med de 7 forslag og vælg et af dem. Så er du i gang.

Vil du give dig selv en lomme af ro i dag?


Find hverdagsro med en taknemmelighedsdagbog

En god vej til ro i hverdagen er at udvikle en jævnlig taknemmelighedspraksis. Det kan du gøre med Taknemmelighedsdagbog – 100 dage til indre ro. Du får 100 øvelser, samt en række andre kreative skriverefleksioner, der hjælper dig til ro og balance. Bogen, som jeg har lavet sammen med Michael Koch, er netop udkommet, og en del af indtægterne fra salget går til Red Barnet. Du kan se mere om taknemmelighedsdagbogen her.