Lidt for ofte former tilværelsen sig som et endeløst møde med de forventninger, der er til os. Det kan være forventningerne på vores job, i privatlivet med familie og venner eller de forventninger, vi har til os selv.

Forventningerne kan presse og stresse os. Det er som om, at de følger med som en skygge, når vi træder ind ad døren derhjemme efter en lang dag. Vi slipper dem aldrig helt. Forventningerne er altid med os, og jo mere travlt vi har, jo flere af dem skal vi leve op til.

Vi vil gerne kunne det hele, leve op til det hele. Vi vil gerne indfri de forventninger, der er til os, på alle planer.

Vælg strategisk inkompetence i stedet for at være perfekt

Det er selvfølgelig prisværdigt at ville leve op til det hele, men det er også en blindgyde. Det kan ikke lade sig gøre. Vi kan ikke alting. Det er umuligt, men alligevel er det som om, at vi ofte forsøger det.

Den amerikanske forfatter Jon Acuff har lanceret et udtryk, der kan hjælpe os ud af denne blindgyde.

Strategisk inkompetence!

Udtrykket tager udgangspunkt i et ret simpelt faktum: Der er ingen af os, der har tiden eller kompetencerne til at indfri alle de forventninger, der er til os. Det er umuligt.

Jeg kender det selv: Jeg har en forventning til mig selv om, at jeg skal leve i et pænt og rengjort hjem. Jeg skal have styr på min bogføring i min virksomhed 20 Skridt. Folk forventer, at jeg svarer hurtigt på de mails, de sender mig.

Problemet er bare, at jeg er elendig til de ting. Jeg er elendig til at gøre rent, elendig til bogføring, elendig til at svare hurtigt på digitale henvendelser. I lang tid bebrejdede jeg mig selv disse ting – indtil jeg valgte at være strategisk inkompetent.

Vi skal tillade os selv at være dårlige til noget

I dag erkender jeg åbent, at jeg er dårlig til disse ting, og jeg har ikke nogen planer om at blive bedre til dem. Det er et strategisk valg, jeg har foretaget. Når det gælder rengøring, bogføring og mails, duer jeg ikke. Og det er helt, helt fint – for der er ingen af os, der kan være perfekte til det hele.

Det er bedre at slippe disse ting. Måske kan vi holde helt op med dem? Finde en anden arbejdsfordeling derhjemme? Det har vi gjort med rengøringen. Kan vi spare andre steder, for eksempel ved at afholde os fra take away-mad og i stedet investere i en app eller et andet værktøj, der kan hjælpe? Det har jeg gjort med bogføringen, Kan vi være åbne og ærlige om det, vi ikke kan? Det forsøger jeg med mailen, hvor jeg ofte benytter mig af autosvar og endnu oftere beklager mine sene svar.

Vi kan gøre det enklere. Vi kan vaske vores tøj, men lade være med at stryge det. Vi kan acceptere, at det er okay at være inkompetente på nogle områder. Det kan ligefrem være en gave, for det gør dagligdagen mere enkel.

Sænk overlæggeren

Ud over at vælge nogle forventninger fra anbefaler Jon Acuff også et andet redskab til at tage forventningspresset af os.

Vi kan halvere vores mål.

Har du indledt 2019 med et mål om at tabe 10 kilo så sæt et nyt mål om at tabe 5. Drømmer du om at spare 2.000, – op hver måned, så start i stedet med 1.000, – (eller mindre). Har du et sideprojekt, hvor du skriver på en bog, og dit mål er, at den skal fylde 400 sider, så sig til dig selv, at det er fint, hvis den bliver på 200 sider.

Derved bliver dine mål realistiske. Med denne dobbelte tilgang til strategisk inkompetence kommer du ikke alene til at have færre mål. Dem, der er tilbage, bliver nemmere at opfylde. Med få og små mål kommer du et nyt sted hen. Et sted, hvor du rent faktisk kan indfri forventningerne.

Læs mere om strategisk inkompetence i Jon Acuffs bog Finish

Disse tanker baserer sig som nævnt på forfatteren Jon Acuff, der udfolder begrebet strategisk inkompetence i sin bog Finish. Den handler om, hvordan vi får gjort tingene færdige, om at gøre op med trangen til perfektion og om at undgå at havne i forventningernes blindgyde. Acuff har en række sigende eksempler, og henviser også til en række forskningsresultater, der understøtter hans grundlæggende pointe.

Hvis vi vil have gjort vores ting færdige og trives uden forventningspres og stress, så handler det dels om at kunne lide det, vi gør, dels om at droppe tanken om at alting skal være perfekt. Derfra kan vi omfavne den strategiske inkompetence, halvere vores mål og få det bedre.

Det synes jeg er en god pointe at tage med ud i vinteren. Der er så at sige en inkompetent vej, vi kan tage på vejen mod mere overskud og mindre stress. Metoden er enkel og er bundet i disse principper:

1) At fokusere på det, vi kan lide.

2) Acceptere, at der er ting, vi er inkompetente til.

3) Halvere vores mål.

Det er en opskrift. En køreplan, vi kan følge. Du kan tænke over det. Hvordan vil du være inkompetent i dag?


Vil du have flere ideer til et liv med færre forventninger og mere tid til det vigtige?

Så er bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening noget for dig. Ifølge anmelderne er ”de mange konkrete tips og råd til en langsom hverdag med fordybelse” bogens styrke. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og en helt konkret opskrift på, hvordan du kan sænke tempoet og leve et liv med tid til det, der betyder noget for dig. Du kan se mere om bogen her.

Slow living bog

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.