Sommerferien står for døren. For langt de fleste af os er det en dejlig tid. Det er en tid til pauser. En tid til at tanke op. En tid til at slappe af. En tid til at sidde i skyggen med en god bog. En tid til at drikke Aperol eller hyldeblomstsaft. En tid til at rejse. En tid til oplevelser. En tid til at rejse. En tid til at rydde op i carporten eller depotrummet. En tid til at se solen gå ned over havet. En tid til at gå på museum. En tid til at opleve fremmede steder. En tid til at male børneværelserne. En tid til at være sammen med venner og familie.
Det kan blive for meget
Men det er også en tid, der kan blive lidt overvældende. Det er jo mange ting, man kan bruge sin sommerferie på. Man vil gerne nå det hele. Sightseeing, rejser, de lyse aftener med grill, venner og rødvin på terrassen. Det er fint, men der er også en risiko ved det.
Risikoen er, at vi vil nå for meget i sommerferien. At programmet bliver så stramt, at vi glemmer det, der er så utrolig vigtigt: At få slappet helt af.
Det er typisk i sommerferien, at vi tanker op og samler kræfter til det kommende års arbejde. Hvis vi ikke får gjort det, så er der frygtelig lang tid til næste sommerferie.
7 veje til en langsom sommer
Hvordan sikrer man sig så, at man får en langsom sommer med tid til det vigtige? Tid til at slappe af og få energien tilbage? Her er 7 konkrete bud på, hvordan det kan gøres, uanset om du tilbringer sommeren under fjerne eller hjemlige himmelstrøg.
1) Drop det store projekt
Det her er måske den allervigtigste vej til en langsom sommer. Ofte bliver ferien til et projekt med ting, der skal nås, ses og gøres. Rejser man til en ny destination, planlægger man at se det hele. Man siger, at nu vil man give huset eller lejligheden en ordentlig omgang, så det kommer til at ligne den artikel, man så i et blad. Man lægger pres på sig selv og siger, at den her sommer, vil man skrive sin store roman, begynde at motionere, tabe sig, se dem, man ikke har set i lang tid.
Lad være med det. Nogle gange er det nok bare at være til. Være til stede i nuet uden projekter, der skal gennemføres. Projekter har vi nok af resten af året, så er det ikke okay at lade dem ligge i sommerferien?
2) Du behøver ikke se det hele
Hvis du tager ud at rejse i sommerferien – og det kan være dejligt at rejse til et nyt sted – så skru ned for ambitionerne i forhold til, hvor meget, du skal se og opleve. Hvis din rejse ender som en tour de force af aktiviteter, kan det uanset hvor spændende de enkelte aktiviteter hver især er – ende med ferie-fatigue. Det er et udtryk for den træthed, der kan melde sig efter en ferie. Der, hvor man kommer hjem og tænker, at nu har man brug for at slappe af. Det går ikke, og den bedste måde at undgå denne træthed på er ved at lade din ferie gennemsyre af princippet om, at mindre kan gøre det.
3) Læs en underlig bog
Det er dejligt at hygge sig med en krimi, men det er også en god idé at læse noget, der er helt anderledes. Det åbner nye perspektiver, tanker og ideer, man kan tage med sig længe efter ferien, er slut. Heldigvis er der mange underlige, inspirerende og originale bøger at tage af. Gå en tur på biblioteket og få ideer fra din dygtige bibliotekar, eller giv dig i kast med den underligste bog, jeg har skrevet. Den er rejsebeskrivelse, livsfilosofi og udviklingsroman i en og samme bog.
4) Hav dage uden planer – overhovedet!
Jeg kender familier, der sætter deres ferieplaner ind i et Excel-ark, så de sikrer sig, at de kan huske at nå det hele, indfri alle planerne. Det synes jeg, er en helt utrolig dårlig idé. Gør det modsatte. Lav så få planer for din ferie som overhovedet muligt. Kan du ikke 100 % undgå planer, så sørg i det mindste for at du har dage, hvor du ingenting skal. Ofte er det de dage, der ender med at være de allerbedste.
5) Kom væk fra de vante omgivelser
Du behøver ikke rejse langt væk i din ferie, men et skifte fra de vante omgivelser giver ny luft og energi. Det betyder mindre, om du tager til Møn eller Manhattan, men det at se udsigten fra et andet vindue, vandre ad andre stier og købe brødet til morgenmaden hos en anden bager, giver energi og inspiration. Den inspiration vil du trække på, når du er hjemme i hverdagen igen.
6) Gå altid med en tegneblok eller en notesbog i lommen
Vi lever i en tid, hvor det er utrolig nemt at nedfælde vores ferieindtryk hurtigt. Et hurtigt tryk på telefonen, og vi har taget et billede. Et tryk mere og vi har delt det med hele verden på Instagram og Facebook. Unge mennesker laver en snap. Men lader vi disse hurtige indtryk bundfælde sig? Reflekterer vi over dem? Taler vi med andre om dem? Lærer vi noget af alle disse hastige posts på diverse medier?
Jeg tvivler. Meget. Prøv i stedet at nedfælde dine ferieindtryk i en klassisk notesbog eller at tegne det, du ser. Det er en langsom og rolig beskæftigelse, der gør, at du får dine tanker på plads, reflekterer over dine oplevelser og tager dem med dig videre i livet. Jeg gør selv begge dele, og går aldrig nogen steder uden at have to notesbøger, en tegneblok og et penalhus på mig. Der er mange typer notes- og tegnebøger, og jeg bruger selv dem fra Moleskine og Leuchtturm, men du kan finde alt, hvad du skal bruge i en Tiger-butik eller Søstrene Grene. Hvis du vil have kreativ inspiration til dine notesbøger, så tag et kig på denne side.
7) Sov mere
Vi sover for lidt. Punktum. Sommerferien er en god anledning til at indhente al den søvn, du har forsømt i løbet af arbejdsåret. Du behøver ikke at blive længe oppe, bare fordi du har fri. Tværtimod kan det være en god idé at gå tidligt i seng i nogle af feriedagene og i stedet vågne frisk og udhvilet næste morgen.
Samtidig kan det godt være svært at sove om sommeren. Nætterne er lyse, temperaturerne varme. De fleste sover bedre i et koldt og mørkt soveværelse, og det er ikke så nemt at finde om sommeren. Selv gør jeg det, at jeg om sommeren altid sover med en sovemaske (kan købes i Matas), og vi sørger for at have vinduerne åbne, helst med gennemtræk, så rummet bliver køligere. Du kan også overveje at bruge ørepropper, eller tage et koldt brusebad en time inden sengetid, så du får kølet kroppen ned.
Der er ikke kun én vej til en langsom sommer
De 7 veje herover er skridt, du kan tage for at få et langsom sommer. Du behøver ikke at tage alle 7 skridt, og der er helt sikkert andre veje, som du kan væge at betræde. Der er ikke rigtig og forkert langsomhed, men sommeren er en god anledning til at skrue ned for tempoet, gøre mindre og holde pauser.
Rigtig god sommer.
På udkig efter sommerlæsning? Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019
Det fremmede og det kendte giver dig lyst til at sætte farten ned, rejse og reflektere over det sted, du er i livet. Bogen, der er illustreret af tegneren René Svensson, er en mosaik af dagbogsoptegnelser gennem 30 år, der til sammen både udgør en fortælling om rejsen fra ung til voksen og en beskrivelse af en række spændende rejsemål, især i det sydlige Asien. Bogen kan købes hos alle førende boghandlere, og du kan læse et gratis uddrag på dette link, hvis du trykker på ”Gratis læseprøve.”