Julen er dejlig. Den er hjerternes fest, fuld af varme og gode oplevelser sammen med de mennesker, vi holder af. Det er den gode fortælling.
Der er også en mindre god fortælling: Julen er samtidig højsæson for stress, pres og familieskænderier. Det hele skal jo helst være perfekt. Julemaden, gaverne, det pyntede træ, det Instagram-værdige hjem, der oser af hygge og gennemtænkt juledesign. Det kan næsten blive for meget at leve op til.
Det er vigtigt at finde en balance i julen. En balance, hvor der er ro og tid til langsomhed. På den måde kan vi være mere for andre, have os selv med og nok så vigtigt: Læne os tilbage og nyde julen.
10 ideer til en slow jul
Spørgsmålet er så, hvordan vi gør det? Hvordan får vi en slow jul? Der er mange veje, men du kan starte med de 10 ideer herunder.
1) Læs højt og fortæl historier
I den her tid, der er fuld af hastighed og smarte digitale gadgets, har vi en tendens til at glemme kvaliteten i den gode fortælling, ikke mindst den der overleveres mundtligt. Det er en skam, for det at fortælle hinanden historier er en tusindårig tradition mellem mennesker, der har skabt glæde, nærvær og givet gys, grin og perspektiver. Det er langsommere end at tænde for Netflix, men der er en stor værdi i at samle familie og venner i stuen, sætte sig i sofaen, tage en bog frem og give sig til at læse højt af en god historie. Det er samvær med nærvær. I kan også overveje at supplere højtlæsningen med at fortælle jeres egne historier. Det kan være noget, I har oplevet, eller noget I finder på. I alle tilfælde er det en dejlig slow aktivitet, som man sagtens kan bruge nogle timer på.
2) Sørg for at have pyjamasdage
Ofte bliver julen lidt af et forhindringsløb, hvor man løber spidsrod mellem en lang række aftaler, forpligtigelser og andre gøremål. Det kan blive for meget af det gode, og det er derfor vigtigt, at der i julen også er dage, hvor du ikke har noget på programmet. Dage, hvor du kan sove længe, tulle rundt i nattøj, hygge på sofaen med en kop te og en god bog. Dage, hvor børnene har tid og ro til at lege med det nye legetøj, og hvor de voksne kan puste ud, uden prætentioner eller pres. Hjemme hos os er den 23. december, anden juledag og første januar tænkt som pyjamasdage, men jeg håber virkelig, at vi kan snige en ekstra pyjamasdag eller to ind i programmet.
3) Læg ikke noget på Facebook eller Instagram
Lige om lidt vil dine feeds på de sociale medier blive oversvømmet af posts med billeder af smukt pyntede juletræer, lækker julemad og dyre gaver. Lad være med at deltage i dette ræs, der dybest set er en ”se mig ”-jagt på ros og anerkendelse. Gå en anden vej! Lad være med at lægge noget ud og hvis du gerne vil sende en julehilsen så ring eller skriv til folk individuelt. Det er meget mere personligt og ægte og kan gøre en forskel for de mennesker, du sender en hilsen til.
4) Spil brætspil
Computerspil og forskellige former for e-sport er blevet populære, og det er da også ret utroligt, hvad den type spil kan. Der er imidlertid også noget, som de ikke kan: At fremmane den atmosfære af langsomhed, nærvær og øjenkontakt, der kommer af, at en familie eller en flok venner sidder omkring et bord og spiller et brætspil. Lav varm kakao, hav klementiner og klejner i et par skåle og brug en eftermiddag eller aften på at spille brætspil. Der er et væld af gode spil. Hos os er favoritterne Ticket to Ride (også i juniorudgaven), Settlers fra Catan og især klassikeren Scotland Yard, men du kan også få inspiration i denne liste.
5) Lav maden sammen
Juleaften, julefrokoster og andre arrangementer ender ofte med at én person står i køkkenet, mens resten af selskabet foretager sig andre ting. Overvej i stedet at gøre julemaden til et fælles projekt, som alle hjælper til med. Der er simpelthen så mange gode samtaler, der kan opstå hen over køkkenbordet, når man står og snitter rødkål eller skræller kartofler sammen. Skulle det endelig ske, at den femårige eller bedstemor, der ryster lidt på hænderne, taber den brune sovs på gulvet, går jorden ikke under af den grund – og det vil give anledning til gode grin og historiefortælling i årene, der kommer.
6) Kom ud – uanset vejret
Indrømmet, tænker jeg tilbage på de sidste tre måneder, kan jeg ikke komme i tanke om et tidspunkt, hvor vejret har været så gennemført elendigt, som det har været i Danmark. Når vejret er sådan, og det er koldt og mørkt udenfor, er det fuldt forståeligt, at man har lyst til at grave sig ned eller gemme sig under en dyne. Men på alle andre dage end pyjamasdagene er det en god idé at komme ud og få lidt frisk luft. Man får gået lidt af juleflæsket af sig, bliver blæst igennem og tænker ligesom lidt klarere end før.
7) Få det til at dufte af jul
At komme i julestemning handler ikke nødvendigvis om dyre gaver, lækker mad eller Disney i fjernsynet. Det kan også handle om dine sanser. Julen er også en duft, og bruger du lidt langsom tid på at få dit hjem til at dufte af jul, er det en god måde at få julestemningen til at indfinde sig. Sæt nelliker i friske appelsiner, pynt op med gran eller anskaf dig en essentiel olie med muskat, ingefær og kanel eller en blanding af disse tre – brug gerne denne luftfugter eller tilsvarende til at sprede de gode juledufte.
8) Hjælp andre: Den ungarske skotøjsæske
I Ungarn har man den tradition, at man pakker en brugt skotøjsæske med gode ting, og i december giver den til fattige børn, der har brug for hjælp. På denne måde indsamler en lokal, ungarsk baptistorganisation mere end 60.000 æsker til børn, der har brug for det. Julen handler om at give, og der er mange måder at hjælpe andre på, men den her metode er fin og konkret. Find en skotøjsæske i dine gemmer, fyld den op med gode ting, måske en pengeseddel, pak den ind og giv den til en person, som har brug for det.
9) Syng
Noget af det allerfineste ved den danske jul er de mange gode julesange og julesalmer. Selvfølgelig har man også fine julesange i andre lande, men det sætter mig altid i en særlig stemning, når jeg sammen med andre synger de danske sange. I vores familie har vi lavet vores egne sanghæfter. Vi har printet sang- og salmeteksterne på vores favoritjulesange ud, pyntet dem med tegninger og billeder med familieminder og sat dem i mapper, vi har købt billigt i Bilka. I julen tænder vi juletræet, når mørket er faldet på (vi er til de gammeldags stearinlys), og så sætter vi os sammen i sofaen og synger. Vi skiftes til at vælge. Mikkel starter som regel med at vælge Søren Banjomus, mens jeg slutter med at vælge min yndlingsjulesalme, En rose så jeg skyde. Begge er i de hæfter, vi har lavet sammen.
10) Se gamle film sammen
Der kommer hele tiden nye, gode film og serier fra de mange streamingtjenester til, men der er noget særligt ved i fællesskab at sidde og se nogle af de film, der vækker minder og følelser til live i os. Det er god afslapning – og ikke kun på pyjamasdage – og kan give anledning til gode samtaler efterfølgende. Vælg film, som alle i familien eller selskabet får glæde af. Hos os er det julefilm som Polar-ekspressen og Alene hjemme-filmene, der vækker glæde, når hele familien skal se med.
En slow jul tager den tid, en slow jul tager
Man siger, at julen varer længe, men mange af os ender med at have en følelse af, at den går alt for hurtigt. Inden vi ser os om, er den overstået. Det bliver januar og hverdag igen.
Derfor: Tag den med ro, nyd de gode øjeblikke og lad være med at skynde dig gennem julen. Måske når du ikke det hele, og det er kun godt. Sæt pris på det, du når, på det du har og lad være med at tænke, at julen skal være perfekt. Det skal den ikke. Den skal være en god oplevelse. Den skal være langsom og hyggelig.
Rigtig glædelig jul til dig og dine.