Det er nogle år siden, at jeg begyndte at skrive Søndagslisten. I den tid er det blevet til over 150 artikler om det langsomme liv i bredeste forstand. Der var pr. 1 juli 2020 mere end 2.250 abonnenter, og det glæder mig, at så mange interesserer sig for at leve et langsommere og anderledes liv. Lad os gøre slow living til en folkebevægelse!
Derfor er det også en god ting at se tilbage. Som inspiration til din sommer får du her en liste med direkte links til de 10 mest populære og læste artikler. De spænder ret vidt, men har måske det fællestræk, at de minder os om, at der er flere måder at leve livet på – og langsomhed er noget, som der er flere veje til. Det handler om at finde den vej, der er den rigtige for dig. Uanset, om du læser artiklerne for første gang eller genlæser dem, så håber jeg de 10 artikler herunder kan hjælpe dig på din vej.
1) Slow living – et manifest
Manifestet for det langsomme liv giver dig en introduktion til slow living, den internationale langsombevægelse og dens grundlæggende filosofi. Du får en definition på slow living fra den moderne langsombevægelses gudfar, Carl Honoré, og 21 sætninger om det langsomme menneske, indkredser et hverdagsliv med slow living. Du kan læse eller lytte til det hele lige her.
2) 39 ideer til simple living
I denne artikel får du 39 praktiske tips til et enkelt liv. De er lige til at gå til, og du behøver selvfølgelig ikke kaste dig ud i alle 39 på én gang – det ville nok ikke være særlig simple living-agtigt. Men du kan i den kommende uge forsøge dig med et tip eller to, og du finder alle 39 ideer til simple living her.
3) 5 små skridt til et stoisk liv
I de senere år er interessen for den stoiske filosofi steget kraftigt. Det er ganske vist en filosofisk retning, der stammer fra antikken, og som har mere end 2.000 år på bagen, men den er blevet aktuel i vores tid, hvor alting er så travlt og forjaget. Du kan læse, hvad stoicismen går ud på, og hvilke fem små skridt, du kan tage, hvis du ønsker at leve stoisk i denne artikel.
4) Hvad du gør, når du føler dig udbrændt
Jeg tror, at vi alle sammen har prøvet den her følelse af at være færdige. At vi når til et punkt, hvor vi simpelthen ikke orker mere. At vi er udbrændte, og end ikke kan overskue at bevæge os hen på sofaen og tænde for Netflix. Der er ikke noget unaturligt eller forkert ved at have det sådan, men det er også en følelse, vi helst skal videre fra. Artiklen giver dig 10 konkrete tips til at komme ud af udbrændtheden, og du kan læse eller lytte til den lige her.
5) Skriv en bog og få den udgivet
Online-versionen af denne artikel er den mest besøgte underside nogensinde på 20skridt.dk. Den giver dig inspiration til kreativ udfoldelse, og hvis du drømmer om at skrive en bog, så får du her en konkret køreplan, der deler processen op i fem overskuelige skridt. Det er den proces, jeg selv følger, når jeg skriver mine bøger, og du kan se den og resten af den ret lange artikel her.
6) Champagnemetoden
Generelt er jeg ikke så meget for, at man skal sætte mål i tide og utide. Jeg kan godt se meningen med dem, men alt for ofte bliver de til en stressfaktor, der presser os. Vi kommer til at fokusere på det, vi ikke har nået, eller det vi mangler for at opnå målet. Jeg tror mere på, at vi skal glæde os over det, vi har, og de små skridt, som vi allerede har taget. Vil du alligevel arbejde med at sætte mål, er der ingen metode, der er mere genial end champagnemetoden. Den starter med, at du køber tre flasker champagne, placerer dem på et synligt sted i dit hjem og resten af champagnemetoden kan du læse her.
7) Manifest: Arbejd mindre
Arbejde er selvfølgelig ikke ondt i sig selv, men jeg tvivler på, at mere arbejde også fører til bedre arbejde. Tværtimod kan det føre til stress, en følelse af manglende mening i hverdagen og dårlig trivsel. Tilsyneladende er jeg ikke den eneste, der kan se en idé i at arbejde mindre, for dette manifest, hvor jeg også fortæller om mit eget, begrænsede, arbejdsliv, er noget af det mest læste, jeg har skrevet. Du finder manifestet om at arbejde mindre her.
8) Wabi-sabi: Sådan finder du skønheden i det uperfekte
Wabi-sabi er et begreb, der stammer fra Japan, og som har været kendt i århundreder. Det er både et udtryk for en særlig designstil, men også for en livsfilosofi, som jeg er meget inspireret af. Hvordan det hænger sammen, og hvordan du kan bruge wabi-sabi til at finde skønhed i det, der ikke er perfekt, nyt eller smart, kan du se lige her.
9) Er det tid til en mini-pensionering?
Hvad nu, hvis du kunne gå på pension i morgen? Altså ikke for altid, men for en periode? Det er lige præcis det, som konceptet om mini-pensioneringer går ud på. Her trækker du dig tilbage fra arbejdslivet i et afgrænset tidsrum, hvorefter du vender tilbage til arbejdet med ny inspiration og energi. Hvordan det foregår, og hvordan du kan tilrettelægge din egen mini-pensionering, kan du læse i denne artikel.
10) Det frie arbejdsliv: Livet uden for det traditionelle arbejdsmarked — sådan finder du ud af, om det er noget for dig
En af de stærkeste tendenser inden for det seneste års tid, når jeg ser på statistikken for min blog (antal hjemmesidebesøgende) og for Søndagslisten (samlet antal åbnede mails, ingen personlige statistikker), er en voksende interesse for et frit arbejdsliv. Det skrev jeg om i denne artikel i februar i år, der med afsæt i min bog Livseksperimenter handler om, hvordan tilværelsen tager sig ud, hvis man siger sit job op for i stedet at blive sin egen chef. Den artikel kan du læse her.
Og så er der alle de andre…
Jeg håber, at du kan finde inspiration i de 10 mest populære artikler herover. For mig personligt har det været sjovt at kaste et blik tilbage og se udviklingen over tid. Det har også fået mig til at tænke på noget andet.
De 10 artikler er jo kun en brøkdel af det samlede antal artikler, der er skrevet til min blog og Søndagslisten. Der er også alle de andre. Dem, hvor overskriften eller den første sætning ikke lige sad i skabet, eller som måske udkom på en dag, hvor der skete vigtigere i verden, og som derfor ikke blev læst så meget. Måske har de alligevel noget i sig, og det kan være jeg en dag, sender dig en liste over de 10 mindst læste artikler. Der kunne gemme sig en overraskelse eller to.
PS: Mere inspiration: Læs et gratis uddrag af bogen ”Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv”
Vil du gerne have endnu mere sommerlæsning, kan du gå ombord i et gratis uddrag af bogen Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv. Det er en bog, der handler om, hvordan du kan sige dit job op og finde mening i et friere arbejdsliv uden for hamsterhjulet. DBC’s lektørudtalelse betegner den som ”en farverig og positiv guide udi at forfølge kreative drømme.” Du kan købe den som paperback (189,-) eller e-bog (64,95). Den første læseranmeldelse er lige kommet på saxo.com, og bogen har fået fem stjerner. Hvis du trykker her og derefter på ”gratis læseprøve”, kan du hente dit gratis uddrag.