Forleden fik jeg et sjovt spørgsmål:
Kan man hurtigt nå frem til et langsomt liv?
Jeg er helt med på, at der er mange paradokser på spil her. Hvis vi laver forandringer i vores liv, vil vi gerne se resultater i en fart. Samtidig er det jo i modstrid med hele grundtanken i langsombevægelsen: At ting tager tid, og det handler om at gøre dem med kvalitet, nærvær og dybde frem for at gøre det hurtigt og overfladisk.
I så fald er svaret på spørgsmålet vel et nej?
Selvom jeg er ret langsom til det meste, tror jeg, at der er nuancer at tilføje. Faktisk er jeg overbevist om, at uanset hvor du befinder dig i dit liv lige nu, kan du gøre næste uge til en langsom uge. Hvordan du gør det, vil jeg vise dig i denne uges artikel.
Det langsomme liv handler om, at du har tid til det vigtige, kan arbejde fokuseret, tage de nødvendige pauser, få ro på og dyrke meningsfulde relationer. Det er liv, du kan nå frem til det ad flere veje.
Du behøver ikke kaste alting op i luften, sige dit job op og starte helt forfra. Vil du gerne gå den vej (det gjorde jeg selv i 2014), er det helt fint, men du kan også gøre noget andet.
Du kan fokusere på de langsomme handlinger.
Det er de små skridt, du tager hver eneste dag. De ting, du kan gøre, uanset hvor du er i livet, lige meget hvilken jobsituation du har.
I dag får du syv sådanne handlinger, en til hver dag den kommende uge. Du kan kalde det din egen langsomheds-challenge. Sådanne challenges er blevet populære, men tit er det noget med, at du skal have en mail om dagen eller tilmelde dig en gruppe på Facebook. Det skal du ikke her. Du får programmet herunder, og så er det ellers bare med at gå (langsomt) i gang.
Din langsomme uge
De følgende syv handlinger er noget, du kan gøre. Det er handlinger, jeg selv udfører hver eneste uge, og som hjælper mig til et roligere liv. Det vigtigste ved denne challenge er, at du handler. Gør du det, så garanterer jeg, at du ved ugens slutning mærker en forskel.
Mandag: Skriv dagbog før klokken 8 om morgenen
Det her er en af mine vigtigste, langsomme vaner. Giv din dag og din uge en god start ved at stå lidt tidligere op mandag morgen, gerne inden resten af din familie (hvis du bor sammen med sådan en) vågner. Sæt dig ved et vindue med en god kop kaffe og skriv i en notesbog. Skriv dine tanker, det du ser på den anden side af vinduet eller det, du glæder dig til i løbet af den kommende uge. Få dine bekymringer ud af hovedet, ned i hånden og ud på papiret.
At skrive i hånden er en gammeldags og langsom aktivitet i sig selv, men den kan virkelig gøre underværker. Du føler en anden ro, har fået dine tanker på plads og dit gå-på-mod har løftet sig efter sådan en session med morgenskrivning. Start med at gøre det mandag morgen og overvej, om du vil gentage sessionen i løbet af din uge.
Og lige en bonus: Den her mandags-challenge er du færdig med inden klokken 8. Det giver dig en følelse af at have udrettet noget, og den stemning er så fin at tage med ud i resten af din dag. Lige meget hvad resten af dagen byder på af fortrædeligheder, har du haft dit gode, rolige øjeblik.
Tirsdag: Lav en digital oprydning
Dag 2 i din langsomheds-challenge handler om, at det er tid til at rydde op efter Marie Kondo-metoden. Hun er den japanske oprydningsguru, der har skrevet bestselleren Magisk oprydning, og hun har sin egen Netflix-serie. Hendes metode handler om, at du tager hver ting i dit hjem, holder den i hånden og ærligt vurderer, om den giver dig glæde og føjer mening til dit liv. Er svaret nej, så skiller du dig af med den.
I vores challenge handler det ikke om dine fysiske ting men om de digitale. Tag din telefon, kig på hver enkelt app og spørg dig selv, om den giver dig reel glæde. Er den meningsfuld for dig? Kan du ikke svare klart ja, så slet den med det samme. Jo mere du kan slette, jo bedre. Gør det samme med din computer og også din tablet, hvis du har sådan en.
Onsdag: Gå en lang tur med en god ven
Dag 3 er virkelig simpel. Lav en aftale med en god ven, kollega eller et familiemedlem og gå en lang tur sammen. Det kan for eksempel være ved fyraftenstid og 2-3 timer frem, eller hvad der passer dig bedst. I behøver absolut ikke at gå hurtigt, men det er vigtigt, at I giver jer god tid og sætter mindst to timer og gerne mere af til gåturen.
Det er godt for både krop og sjæl at gå, og det er sådan en fin måde at være sammen med et andet menneske på. Mens I går kan I tale om livet og verden, jeres bekymringer og det, der er svært, men også om jeres drømme og håb for fremtiden. At gå er måske den langsomste transportform, der findes, men det er også den allermest værdifulde.
Torsdag: Aflys tre aftaler
Du når aldrig frem til et liv med slow living, hvis du fortsætter, som du plejer. Bliver du ved med at have en fyldt kalender, kommer du også til at fortsætte med at have travlt. Et langsomt liv med tid til det, der er vigtigt for dig, handler også om at acceptere, at der er noget, du må undvære. Du skal prioritere, at der er tid og luft i din tilværelse – også selvom du går glip af noget.
Derfor sætter du dig ned på torsdag, og kigger på din kalender. Find 3 ikke-livsnødvendige aftaler og aflys dem! Vær høflig og ordentlig når du aflyser, men giv også dig selv lov til at nyde den ekstra tid, du får.
Tænker du, at alle dine aftaler er supervigtige og livsnødvendige? Det er de ikke. Jorden går ikke under, fordi du aflyser noget, der står i din kalender.
Fredag: Praktisér stilhed
Den her del af din langsomheds-challenge er måske den, du vil føle som mest grænseoverskridende. Samtidig er den dog vigtig, hvis du gerne vil på sporet af et roligt med fokus, dybde og nærvær.
Tag en time på fredag som du tilbringer i absolut stilhed. Ingen podcast i ørerne, ingen musik på anlægget eller et fjernsyn, der kører i baggrunden. Ingen samtale med andre i 60 minutter, bare dig og stilheden. Måske er der støj uden for dit hjem, og det er helt okay, men alle andre former for støj, lukker du ned for i en time.
Der er nemlig så meget støj omkring os. Der er altid mere, vi kan lytte til, se eller tale om. Jeg elsker podcasts, og jeg ser også Netflix ind i mellem, men det er en skrue uden ende. Der er altid mere, vi kan se og høre, altid mere støj. Dæmper vi først støjen, så kan det være, vi hører en anden stemme. Måske er det vores egen. Måske kommer den et sted dybt fra vores indre, og måske har den noget vigtigt at fortælle os.
Lørdag: Gå ombord i Slow food
Der er mange aspekter i en langsom livsstil, men en af de vigtige er at gøre op med tendensen til at vores måltider skal tilberedes og spises i en fart. I mange tilfælde ender det med hurtige, dyre og usunde løsninger. Slow food handler om at gå en anden vej.
Brug derfor lørdagen på at lave langsom mad. Lav gryderetter, der skal simre længe, brug en slow cooker (den eneste køkken-gadget ud over en elkedel som vi har hjemme hos os) eller langtidssteg et par bradepander i din ovn. Du kan lave flere langsomme retter i løbet af lørdagen, så der er til gæster eller til at fryse ned til den kommende uge. Prøv for eksempel at lave en indisk dal i gryde eller en langtidsstegt kylling med grønsager i ovnen.
Husk, at slow food ikke kun handler om, hvordan du tilbereder din mad, men også om hvordan du spiser den. Den skal ikke kastes i munden på fem minutter, mens du kigger på en skærm. Giv måltidet tid og spis gerne sammen med andre – du kan jo invitere din nabo til langsom mad og snak på lørdag?
Søndag: Din egen tænkedag
Den sidste dag i din langsomheds-challenge er inspireret af Bill Gates’ ide om tænkeuger, som du kan læse om i denne artikel. Søndagen bruger du på fordybelse, på at blive klogere på noget, som du synes er sjovt, interessant eller vigtigt.
Slow living handler ikke om at ligge i en hængekøje resten af livet (selvom det er virkelig, virkelig rart at ligge i en hængekøje, og jeg synes, at vi godt kunne gøre det lidt mere), men også at nå frem til bedre ideer og dybere indsigter. Det gør vi ikke, hvis vi altid skal fise fra det ene til det andet og samtidig tjekke nyheder og sociale medier hele tiden. På din tænkedag gør du det modsatte. Du finder et emne, der interesserer og begejstrer dig – om det er sommerfugle, klimaforandringer eller østtysk fodbold i 1970’erne er helt op til dig – og så bruger du dagen på at blive klogere på dit emne.
Der er en værdi i fordybelsen. Den gør dig ikke bare klogere, men også gladere. Læs alt, hvad du kan finde om emnet, skriv ideer og notater eller indtal dine tanker om emnet på din telefon. Du kan samle det i en mappe, enten fysisk eller i det gratis noteprogram Evernote, så du kan finde det hele igen. Måske bliver det begyndelsen på et større projekt for dig, eller måske er det bare en rar søndag, hvor du bruger din tid på noget, du synes er sjovt og spændende. Begge dele er fint.
Det er 7 ting, du kan gøre
De 7 ting i denne challenge er ikke komplicerede. De kræver ikke penge, kompetenceudvikling eller en masse tid. Det eneste de kræver er, at du beslutter dig for at udføre dem.
Gør du det, så har du taget dine første skridt i retning af et langsommere liv. Et liv, hvor du gradvis kommer mere i ro og får tid til det, der er vigtigt for dig. God fornøjelse med din langsomheds-challenge.
Foto: Emilie Haut. |