Den lille, daglige pause er vigtig. At have små vaner, der får pulsen ned og sindet i ro gør en forskel for din trivsel og dit stressniveau.
Du kan ikke køre i overhalingsbanen hele tiden, ikke altid trykke speederen i bund. Før eller siden løber du tør for benzin.
Vil du undgå det, handler det ikke om revolutioner. Du skal ikke bryde alle dine mure ned, medmindre du virkelig ønsker det. Du kan klare dig med små skridt, enkle ting, der hjælper dig med at stresse af.
10 bittesmå vaner, der hjælper dig med at stresse af
I dag får du 10 konkrete ideer til, hvordan du kan stresse af, uden du skal løbe et halvmaraton eller aldrig spise et gram gluten i dit liv igen.
De 10 ideer tager udgangspunkt i tankegangen om den mindst mulige modstand. Det betyder.
- At vanen skal være lige til at gå til.
- Den kræver næsten ingenting af dig.
- Du kan udføre vanen lige meget, hvor du er.
Det skal være så nemt som muligt, og det må gerne være sjovt.
1) Smule app
Og det første tip er netop det, sjovt. Det handler om, at du gør det til en daglig vane at synge.
Du behøver ikke være god til at synge. Det handler ikke om at være musikalsk. Det handler om, at det løfter dit humør og sænker dit stressniveau, når du synger. Det siger forskningen selv.
Det er her app’en Smule kommer ind i billedet. Smule er en karaoke-app, der giver dig lyst til at synge. Du kan være i gang om få minutter og synge i et kor med deltagere fra Cameroun, Filippinerne og Sverige. Det er også fællesskab i en tid, hvor der ellers er ulykker nok ude i verden.
2) Hav en go-to-sang, når du skal slappe af
Vi tager lige en mere fra musikkens verden.
Når du bliver urolig og mærker dine stresshormoner stige, så hav en go-to-sang, som du altid lytter til, når du stresser af.
Selv griber jeg til Mozarts klaversonater spillet af Wilhelm Kempff, når jeg skal stresse af, men vælg den musik, der passer til dig.
3) Sid i et solbeskinnet vindue
Den her er enkel og effektiv, og den kan gøre underværker for dig.
Når du føler dig stresset og urolig, så sid på en stol ved et solbeskinnet vindue i 10 minutter. Lad din krop blive gennemvarm og mærk velværen brede sig. Sid med lukkede øjne. Tal ikke med nogen, lyt ikke til noget, lad din telefon være i et andet rum. 10 minutter senere har du det bedre.
4) Drop ”stinking thinking”
Forfatteren Zig Ziglar har et godt udtryk, stinking thinking. Det betegner den selvfortælling, hvor du siger til dig selv, at:
- Du vil fejle.
- Der vil ske dårlige ting for dig.
- Du ikke er et godt menneske.
At tænke sådan om sig selv er en opskrift på stress. Hvis du gør det, så drop det. Nu.
5) Gør dig selv umulig at få fat på
Den her kultur, hvor vi skal kunne få fat på hinanden når som helst og hvor som helst, er en usund og stressende kultur. Den giver dig aldrig ro.
Gå en anden vej i stedet på denne måde:
- Sæt din mail på autosvar, også på hverdage.
- Sæt din telefon på flytilstand, eller som minimum på ”forstyr ikke.”
- Tag aldrig din telefon, hvis du ikke kender nummeret (er det vigtigt lægger folk en besked, ellers er det en telefonsælger).
- Skemalæg ”donwtime” hver aften, hvor du ikke er kontaktbar for andre.
6) Brug det, du har
Det stresser, når du skal købe ind, eller tænker, at du har brug for at anskaffe dig noget nyt.
I de fleste tilfælde har du det ikke. Tværtimod kan du klare dig med det, du har. Drop turen i supermarkedet, se hvad du har i dit køkken og lav aftensmad af det.
7) Brug 30 minutter om dagen på at lære nyt
Det er ofte stressende, hvis dagene ligner hinanden, og der kommer den her følelse af, at der aldrig sker noget nyt og spændende. Trangen til at bryde fri vokser. Det lyder måske tillokkende, men i virkeligheden er det et pres, der stresser og leder til stinking thinking.
Du kan imødegå det ved at sætte en halv time om dagen af til at lære noget nyt og spændende. Læs, lyt, se video – vælg det format, der passer dig bedst.
Og tænk engang: Hvis du fordyber dig i et emne en halv time om dagen, vil det ikke bare gøre dig mindre stresset, fordi det får dig til at tænke på noget andet, som du synes er meningsfuldt. Prøv at forestille dig, hvor dygtig og vidende, du bliver, hvis du giver det en halv time hver dag. Det er mere end 180 timer om året, langt over 500 timers fordybelse på tre år.
8) Freedom
Vi tager lige en app mere, nemlig Freedom.
Freedom sætter dig i stand til at blokere din adgang til internettet eller til udvalgte sites og apps i et tidsrum, du selv fastsætter, for eksempel en time. Jeg bruger Freedom dagligt, og jeg tror ikke, jeg var blevet forfatter uden den.
9) Tjek din bankkonto en gang om dagen
Ja, det lyder underligt, nærmest kontraproduktivt, når man gerne vil stresse af. Da jeg først stødte på dette tip, undrede jeg mig, men det giver god mening, fordi:
- Du får overblik.
- Du bliver mere opmærksom på forbrug og udgifter.
- På sigt kommer du til at spare penge.
- Det stresser dig af at bruge færre penge og derved få en bedre privatøkonomi.
Det giver god mening, ikke?
10) Se noget virkelig sjovt
Der er ikke ret meget, der er mindre stressende end at grine. Giv dig selv lov til at se noget, der er sjovt og fjollet. Jeg ser selv The Simpsons og Master of None, men vælg det, der får dig til at grine.
10 vaner der får dig til at stresse af
Sådan. Det var 10 konkrete forslag til daglige vaner, der får dig til at stresse af. Inden du kaster dig ud i dem, så husk princippet om den mindst mulige modstand.
Start med den vane, der er enklest for dig at gå i gang med. Du behøver ikke alle sammen, et par af dem kan gøre en stor forskel for dig.
Konkrete tips til et enkelt liv: Få 100 ideer til simple living som e-bog eller lydbog
Denne bog giver dig 100 praktiske og inspirerende ideer til, hvordan du kan forenkle din tilværelse og fokusere på det vigtige i livet. Glem alt om komplekse livsstilsændringer, bogen viser dig, hvordan du kan implementere enkle, men effektive ændringer i din hverdag.
Du beslutter selv, om du foretrækker bogen som lydbog eller en lækkert designet e-bog på 148 sider. .Bogen koster kun 50 kroner – det svarer til lige nøjagtig 50 øre pr. idé.
Køb den i dag og oplev fordelene ved et enkelt liv!