Der er noget, vi ofte siger. Jeg ved det, for jeg gør det selv. Formentlig har jeg gjort det en trilliiard gange i løbet af mit liv.

Jeg gør det senere.

Oprydningen i depotrummet. Romanen om livet og døden og samfundet. Spise mere broccoli. Det ukomfortable telefonopkald. Motion. Komme up-to-date med bogføringen i min virksomhed. Drømmen om at rejse til Argentina. Invitere vennerne på hjemmelavet osso buco. Droppe chokolade inden sengetid.

Med alt det har jeg sagt:

Det gør jeg senere.

Her på det sidste er der et spørgsmål, jeg har tænkt en del over:

Hvornår er egentlig senere?

Der er ikke en facitliste

Spørgsmålet er godt, men svaret er svært. Det er ikke et facit, du kan sætte to streger under. Tværtimod er der tusind variabler, der gør sig gældende.

Den konkrete situation, de praktiske forhold, projektets størrelse, vores ønsker og drømme vs. vores virkelighed. De kompetencer og muligheder, vi har for at realisere det, vi går og siger senere om.

Naturligvis er det individuelt. Vi kan ikke sige, om senere er i morgen, i næste uge, efter nytår eller om to år. På samme måde er der forskel på at begynde og spise broccoli og skrive den store roman. Det ene tager et minut. Det andet tager flere år.

Vi kan således ikke sætte tid på senere. Vi kan ikke finde et svar, der gælder i alle tilfælde, men der er noget andet, som vi med statsgaranti er klar over.

Senere fylder i vores hjerner.

Senere er ikke nu.

Senere er ikke det samme som at begynde.

Netop fordi senere optager vores mentale båndbredde, er der god grund til at overveje, om vi kan finde en sundere tilgang. Det ender med at fylde, fordi vi tænker, at der er noget, vi burde gøre, men vi får det ikke gjort. I stedet bebrejder vi os selv. Hvorfor er vi ikke mere disciplinerede? Bedre til at få tingene af vejen? Det er ikke sundt at tænke sådan.

Start med refleksionen

Selvom der ikke er nogen facitliste, betyder det ikke, at du ikke kan få et mere frugtbart forhold til alle de gange, du siger senere. Som med så mange ting i livet starter det med, at du giver dig selv tid og ro til refleksion. Der er en række gode spørgsmål, du kan stille til alle de ting, du siger senere om.

Er det her virkelig vigtigt og nødvendigt for mig?

Hvis det ikke er tilfældet så drop det med det samme. Lad være med at bruge flere mentale kræfter på det.

Dernæst kan du spørge:

Er det her noget, jeg kan?

Har du de nødvendige kompetencer? De økonomiske midler? Hvis ikke, skal du måske starte et andet sted?

Derefter kan du overveje:

Er det noget, jeg skal?

Er andre afhængige af, at du gør det, du siger senere om? Har du forpligtet dig til det? Er dit liv og din fremtid afhængigt af det? Hvis det er tilfældet, så kan du lige så gøre det med det samme. Hvis ikke, så overvej at lade være.

Endelig er der en sidste refleksion, du kan gøre.

Er det noget, jeg vil?

Hvor vigtigt er det? Når du siger senere, så er det måske fordi, det ikke er så vigtigt, når det kommer til stykket? Hvad er grunden til, at du ikke gør det nu og her? Hvad er det, der holder dig tilbage?

Mere nærvær og mindre senere

Der er ikke noget, der er unaturligt eller forkert ved at sige senere. Vi gør det alle sammen. Men jeg tror også, vi kan finde mere ro ved at gøre det mindre, end vi gør i dag.

I stedet kan vi fokusere på øjeblikket. Det, der er nu og her. Der, hvor vi er, alene eller sammen med andre. Kan vi fokusere på det, så bliver resten nemmere. Så kan vi spekulere lidt mindre og leve lidt mere.


Slow inspiration for en krone om dagen

Vil du gerne leve et mere balanceret, langsomt og enkelt liv?

Søndagslisten Plus er en invitation til at tage et skridt tilbage fra den hektiske hverdag og fordybe dig i indsigter, inspiration og fællesskab, der hjælper dig til at sænke farten i livet.

Søndagslisten Plus er en ny og forbedret version af det tidligere Slow Club, og du får:

Slow Magazine:  Dyk ned i dybdegående essays om slow living og simple living. Lær om alt fra stresshåndtering til naturterapi, slow food, kunsten at sige fra og meget mere.

Slow living masterclass: Et komplet, online-videokursus, der lærer dig at gå fra et travlt liv til en hverdag med ro og balance.

Adgang til et privat community med nye tips hver uge: Bliv en del af et engageret og støttende fællesskab i vores private Facebook-gruppe Slow Club.

Lydbogsversion: Nyd roen ved at lytte til den anmelderroste bog “Slow Living – sænk tempoet og lev et liv med mening”, indtalt af Lasse Høyer.

Søndagslistens arkiv: Få nem og direkte adgang til alle tidligere Søndagslisten-artikler via en brugervenlig oversigt.

Og det bedste af det hele? Det er kun en krone om dagen. For bare 30 kr. om måneden får du fuld adgang til alt dette indhold og mere til.

Tilmeld dig Søndagslisten Plus i dag og start din rejse mod en slow tilværelse.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.