For et par uger siden, var jeg til en dejlig frokost i Roskilde. Der var lam på menuen og god snak omkring bordet. Et af de par, der var med, fortalte om, hvordan de minutiøst havde gennemgået deres økonomi. Ved at skifte forsikringsselskab, forhandle en ny aftale med banken og ikke mindst ved at opsige en række abonnementer, havde parret sparet, hvad der svarer til 30.000 kroner om året.
Det er flot gjort, og i en inflationstid er det helt sikkert en god idé at give privatøkonomien et eftersyn. At opsige unødige abonnementer man ikke bruger ret meget, giver også god mening. Jeg burde selv lave sådan et tjek lidt oftere, for eksempel to gange om året.
Tid vs. penge
Efterfølgende kom jeg dog også til at tænke på noget andet. Penge er selvfølgelig vigtige, men det er tid også. Ofte betaler vi med det sidste for at få mere af det første, men hvor vi lægger planer og budgetter, sætter i skemaer og analyserer vores penge, gør vi det ikke på samme måde med vores tid. Det er underligt, for vi er rigtig gode til at sige, at vi ikke har tid nok, og vi gerne vil have mere tid, så vi får plads til det, der giver mening og glæde.
Hvad, hvis vi gik til vores tid på samme måde, som vi gør det, når vi lægger budget med vores penge? Hvad kunne vi spare? Hvad kunne vi frigøre af tid til de aktiviteter, vi virkelig holder af, og som gør en positiv forskel i vores liv? Hvad, hvis vi kunne elimere unødige ”tidsudgifter”? Hvad, hvis vi lavede et tidsbudget?
Ikke time management, men frigørelse
Det er ikke et spørgsmål om at måle og veje alting. Det handler ikke om time management. Fokus er ikke, at vi skal lægge et tidsbudget for at blive helt vildt produktive. Først og fremmest er det et spørgsmål om at blive bevidst. Blive klar over – sort på hvidt – hvad vi bruger vores tid på, og derefter overveje om vi kan træffe nye valg og prioritere vores tid anderledes. Det giver os mere viden, og med den viden følger mere bevidste og ofte bedre valg. Og har du, hånden på hjertet, tilstrækkelig viden om, hvad du helt konkret bruger din tid på?
Hvis ikke, har du gode muligheder for at opleve en frigørelse, du ikke troede var mulig. Det kan du komme til, hvis du lægger dit tidsbudget.
Sådan lægger du dit tidsbudget
Der er sikkert en masse smarte apps, du kan bruge til at måle al din tid, men jeg foreslår, at du gør noget andet. Du tager et par stykker papir eller helst en notesbog, og så laver du et skema over de næste to uger – fra mandag morgen i uge 1 til søndag aften i uge 2. Her noterer du alt, hvad du foretager dig, og hvor lang tid, det tager. Det gør du så detaljeret som muligt, med samme grundighed som hvis du giver din privatøkonomi et tjek. Du noterer:
- Arbejdstid.
- Transporttid.
- Søvn.
- Måltider.
- Indkøb.
- Fritidsaktiviteter.
- Tv-tid.
- Tid på sociale medier.
- Digital kommunikation og nyhedsplatforme.
- Tid brugt på madlavning.
- Og så videre.
Til at måle din digitale tid kan du hente det gratis værktøj Rescuetime, der giver dig et nøjagtigt billede af, hvad du bruger din skærmtid på. Det fortæller dig lige på minuttet, hvor lang tid, du har været på nyhedssites, beskedtjenester, sociale medier, streaming osv. Notér alt ned.
Gode overvejelser efter du har lagt dit tidsbudget
Allerede efter et par dage vil et billede tegne sig, og efter to uger har du et nøjagtigt indtryk af, hvad din tid går med. Når du har det, kan du stille dig selv disse spørgsmål:
- Går din tid med det, du helst vil?
- Sover du nok?
- Er der tilstrækkeligt med pauser og fordybelse i dit tidsbudget?
- Hvordan bruger du tiden på dit arbejde, hvis du har et sådant?
- Er der plads til de mennesker, du holder af at være sammen med?
- Er der noget af din tid, som er unødig spildtid?
- Hvad kan du vælge fra?
- Hvad er den første og nemmeste ting, du kan holde op med, så du får mere luft i dit tidsbudget?
Indrømmet, det er besværligt og lidt krævende på denne måde at lægge dit tidsbudget. Det er nemmere at lade være. Men omvendt, så er det også en øjenåbner af rang. Det giver dig et helt andet overblik over, hvordan du bruger din tid, og hvordan du fremover kan prioritere den. Det kan blive det første skridt, der bringer dig i en ny retning. En retning, hvor du har tid, ro og overskud til at gøre det, som du finder meningsfuldt og værdifuldt. Du kan begynde lige om lidt.
Tid til et nyt projekt: 100 ideer til en side-hustle
Hvis du lægger et godt tidsbudget, får du mere luft til at forfølge nye projekter og drømme. En af disse kan være at starte din første side-hustle, et lille projekt som du starter, og som også giver dig lidt ekstra til det økonomiske budget.
I e-bogen 100 ideer til en side-hustle, som jeg har skrevet sammen med Danmarks førende side-hustle ekspert, Kristine T. Kristiansen fra sidehustle.dk, får du 100 konkrete ideer, der er lige til at gå i gang med.