Skriv dig til indre ro. Jeg har én langsom vane, jeg altid vender tilbage til:

Jeg skriver tingene ned, i hånden, med en gammeldags kuglepen i en endnu mere gammeldags sort notesbog. I en verden hvor tingene går hurtigere og hurtigere, presset bliver større og større og mængden af information bliver mere og mere overvældende, hjælper den håndskrevne vane mig med at sænke tempoet og få tankerne på plads.

Måske lyder det excentrisk, men jeg er langt fra den eneste, der har glæde af at skrive tingene ned. Faktisk er skriveterapi en forskningsmæssigt velunderbygget metode til bedre mental sundhed. Det kan du læse mere om i bogen Skriv dit liv, der er skrevet af James Pennebaker, som betegnes som skriveterapiens gudfar. En anden berømt bog, der fortæller om de positive effekter af en daglig skrivepraksis, er Julia Camerons Kreativitet. Her foreslår hun blandt andet, at du starter hver dag med at skrive tre morgensider i hånden.

En daglig skrivevane handler ikke om, at du skal producere tekster, der skal ”bruges” til noget, eller du skal levere noget sprogligt formfuldendt. Det handler om, at du kan bruge vanen til at sænke tempoet og finde indre ro i en urolig verden.

Sådan bygger du en daglig skrivevane

Hvis du gerne vil skabe en god skrivevane, så er der en række små, konkrete ting, du kan gøre. Lad være med at overtænke eller gøre det kompliceret men tag et lille skridt ad gangen. Du kan prøve disse forslag:

1) Det rigtige udstyr

Det taktile og følelsen i dine hænder og fingre betyder noget. Smag og behag er naturligvis forskellig, men vælg gerne en notesbog, som du synes er smuk, og som inspirerer dig til at skrive. Vælg på samme måde en kuglepen, blyant, fyldepen eller hvad du nu føler dig bedst tilpas med.

2) Dedikér tid og sted

Du kommer nemmest i gang og får bedst gjort det til en vane, hvis du afsætter et fast tidspunkt hver dag, hvor du kan skrive uforstyrret. Skab gerne et roligt skrivemiljø, hvor belysningen er dæmpet, og du lytter til beroligende musik.

3) Anvend ”prompts”

”Prompts” er en slags bittesmå skriveopgaver, du kan bruge til at stimulere dine ideer og din refleksion. Her er nogle eksempler på ”prompts”, du kan bruge:

  • Hvad er jeg taknemmelig for i dag?
  • Hvordan har jeg det lige nu?
  • Hvad var det bedste, der skete i sidste uge?
  • Hvad kan jeg se uden for mit vindue?
  • Hvad kan jeg gøre i dag, som mit fremtidige jeg vil være glad for?

Det er blot fem eksempler, men du ser sikkert ideen i hvordan ”prompts” kan hjælpe din skrivevane på vej.

4) Start dagen med ”morgensider”

Forsøg dig med Julia Camerons metode, hvor du hver morgen bare skriver nogle sider i hånden uden at tænke for meget over det. Lad ordene flyde som en bevidsthedsstrøm, hvor du ikke dømmer eller redigerer så meget som et komma.

5) Skriv i kombination med meditation

For at hjælpe din indre ro endnu mere på vej kan du overveje at koble din skrivevane sammen med en lille meditationspraksis. Du kan for eksempel lukke øjnene og fokusere på dyb vejrtrækning i tre minutter, inden du giver dig til at skrive.

6) Lav en skriveaftale med dig selv

Jeg vil ikke anbefale, at du taler med en masse mennesker om din daglige skrivevane eller deler indholdet af det, du skriver. Det er din helt personlige ting. Men for at fastholde dig i din gode vane, kan du aftale med dig selv, at du vil skrive et fast antal minutter eller sider om dagen. Det skal ikke være meget, men det kan hjælpe dig til at føle dig forpligtet.

7) Genlæs dine tidligere skriverier

Tag med jævne mellemrum, for eksempel en gang hver anden måned, fat i dine tidligere notater og læs lidt i dem. Det vil gøre dig klogere på dig selv, på din udvikling og gøre dig mere afklaret om dine fremtidige drømme og mål.

8) Skriv (også) når du er glad

Mange ser den daglige skrivevane som et værktøj, man kan gribe til i de perioder, hvor livet er svært. Der kan det også være et virkelig godt værktøj, og det er jo grundtanken i Pennebakers skriveterapi, men der ligger også en stor styrke i at skrive, når du er glad. Det gør dig optimistisk og energisk, og det hjælper dig med at fastholde dine positive følelser.

9) Brug 2-minuttersreglen

Hvis du har svært ved at komme i gang, så lad dig inspirere af forfatteren James Clear, der i sin populære bog Atomvaner, anbefaler, at hvis man skal bygge en ny vane, så er det effektivt, hvis du i starten kun gør den i to minutter. Dermed bliver det så let som overhovedet muligt at etablere og opretholde en ny vane, i dette tilfælde at skrive i hånden dagligt.

Du kan skrive dig til indre ro

Jeg har selv haft denne vane med at skrive i hånden, siden jeg i 1992 gik i 2.g., og jeg holder stadig fast i den. Den hjælper mig, og jeg tror også, den kan hjælpe dig, hvis du vil finde indre ro og langsomhed i en tid, der er urolig og alt for hurtig. 

Du kan måske begynde at skrive lige om lidt?


Dit personlige univers til et enkelt, langsomt og meningsfuldt liv

Søndagslisten Plus er din personlige platform, hvor du går på opdagelse i dit eget tempo. For kun en krone om dagen har du hvor som helst og når som helst adgang til et væld af artikler, lydfiler, videoer og digitale magasiner, der guider dig til et roligere og mere balanceret liv.

denne korte video kan du se, hvordan Søndagslisen Plus fungerer.

Giv dig selv et øjeblik. Dyk ned i Søndagslisten Plus og tag dit første skridt mod et liv i et tempo, hvor du har dig selv med.


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.