Hvis du vil styrke din privatøkonomi, er der to ting, du kan gøre:
Du kan tjene flere penge.
Du kan bruge færre penge.
Begge dele virker, og de kan være gode for dig. Det er de sådan set også for mig, men til sommer er det ti år siden, jeg sagde et fast job op for i stedet at leve et langsomt liv, og i forhold til privatøkonomi er der en vigtig lektie, jeg har lært:
Hvis du vil leve et slow liv, hjælper det helt vidt, hvis du har ro om din privatøkonomi.
Det handler ikke om at blive millionær. Hvis du vil vide, hvordan du tjener en masse uden at arbejde ret meget, skal du finde en anden blog end min at læse. Jeg har i hvert fald ikke fundet ud af det endnu.
Og det er helt fint. Mindre kan gøre det, men det hænger sammen med, hvilken af de to tilgange du vælger. Umiddelbart vil de fleste nok tænke, at det mest effektive er at tjene flere penge, og det er også fint, men der ligger flere faldgruber her, som er værd at tænke over.
En højere indtjening betyder næsten altid mere arbejde. Flere arbejdstimer, flere mails, flere møder, mere bøvl med budgetlægning og forskudsopgørelser, flere udgifter – for eksempel til at være præsentabel på jobbet – og mindre tid til det, du synes er sjovt og meningsfuldt. Overvej, om det bliver for stort et benspænd, hvis du har et ønske om at leve et roligt liv, hvor du har mere og ikke mindre tid til det, der er vigtigt for dig.
Diderot-effekten og hvorfor du skal passe på den
Ofte sker der også det, at man efter en højere indtjening bliver ramt af det, der hedder Diderot-effekten. Den er opkaldt efter den berømte franske filosof Denis Diderot. Han levede i 1700-tallet og var meget fattig, indtil det hele ændrede sig i 1765. Her valgte Ruslands kejserinde Katarina den Store, der var belæst, at støtte ham med en meget betydelig sum penge. Det glædede ham naturligvis, og det første han gjorde for at fejre det, var at købe en meget smuk kåbe. Imidlertid følte han ikke, at omgivelserne i hans hjem passede til den nye kåbe, så han valgte at købe et eksklusivt tæppe, der stod sig bedre til kåben. Det førte igen til, at han så sig nødsaget til at købe nye møbler, for de gamle, slidte fattigmandsmøbler passede ikke til det flotte tæppe. Sådan fortsatte det, og inden længe var Diderot igen en økonomisk presset mand.
En højere indtjening kan nemt føre til en Diderot-effekt. Hvis du gerne vil have dyre ting, og ser dem som en fortjent belønning for dit hårde arbejde så fair nok, men hvis du gerne vil forbedre din privatøkonomi for at leve et enklere, langsommere og mere meningsfuldt liv, så overvej at gå den anden vej. Så er det bedre at fokusere på noget, der er mindre sexet, og som både kræver din tid og din tålmodighed. Så er det bedre at fokusere på at mindske dine udgifter.
Og det er lige præcis her Latte-faktoren kommer ind i billedet.
Latte-faktoren: Den langsomme tilgang til dine penge
Latte-faktoren er et begreb, der er opfundet af forfatteren David Bach, og som bliver introduceret i hans bog The Latte Factor – Why You Don’t Have to Be Rich to Live Rich. Begrebet refererer til en metode, du kan bruge til at opnå finansiel stabilitet og spare op. Metoden går ud på, at du identificerer og derefter eliminerer små, unødvendige udgifter – som for eksempel en daglig café latte. Ideen er, at selv små besparelser over tid kan akkumulere sig til betydelige beløb. Bruger du for 35 kroner om dagen på take away-kaffe, bliver det til 12.775 kroner på et år. Du kan tænke over dine unødige, små udgifter og selv regne ud, hvad det bliver til på et, fem og ti år. Jeg har selv gjort det, og resultatet var ret tankevækkende. Især når jeg tænker på, hvad de samme penge var blevet til, hvis jeg i stedet havde investeret dem. Det kan du foretage en udregning på lige her.
Herunder får du 10 tips til at bruge latte-faktoren i din hverdag. Jeg er ret sikker på, at gode gamle Diderot ville have været glad for dem.
1) Gennemgå dine små daglige udgifter
Start med at identificere dine små udgifter, som du måske ikke tænker over. Det kan være små impulskøb, to-go-mad og drikke, snacks og lignende. Prøv at lave et overslag over, hvor meget disse små udgifter koster dig om måneden og på et år.
2) Læg et budget
Det lyder kedeligt, men det er værdifuldt at have overblik over din økonomi, og du får det bedst ved at lægge et budget. Regn dine indtægter og udgifter ud måned for måned og sæt et realistisk og gerne beskedent mål for, hvor meget du ønsker at spare op hver måned
3) Opsæt en automatisk opsparing
Sæt de penge du sparer ved at eliminere de små, unødvendige udgifter på automatpilot. Det kan du gøre ved at lave en automatisk overførsel den første hver måned fra din lønkonto til en opsparingskonto i din bank eller til en automatiseret investeringsløsning som June, ellerNordnets månedsopsparing. Du kan komme i gang for ned til 100 kroner, og du kan læse mere her.
4) Brug mindre på forbrugsvarer
Har du virkelig brug for den nyeste gadget eller det tøj, der er trendy lige for tiden? Hvis du bliver nødt til at købe, kan du så købe brugt i stedet eller investere i kvalitet, der holder længe, og dermed på sigt sparer dig for omkostninger?
5) Undgå impulskøb
Kan du forsøge dig med 30-dagesreglen? Hvis du ser noget, du har lyst til at købe, så vent i 30 dage. Hvis du efter de 30 dage stadig er fuld af lyst til at købe det pågældende produkt, så køb det. Hvis ikke, så var det nok ikke så vigtigt alligevel.
6) Gør det selv
Er der ting, du kan reparere eller lave selv i stedet for at købe nyt? Kan du finde en reparationscafé i dit lokalområde? Kan du udbrede gør-det-selv til også at handle om mad, så du for eksempel har en madpakke med i stedet for at købe en dyr frokost, når du er på farten?
7) Kig efter tilbud
Det er helt okay at gå på tilbudsjagt, hvis du vil spare penge. Sammenlign priser på identiske varer, især hvis det er lidt større ting, og vælg det billigste tilbud. Husk at være opmærksom på skjulte omkostninger som gebyrer eller udgifter til forsendelse.
8) Reducér de faste omkostninger
Gennemgå de faste omkostninger som forsikringer og abonnementer. Kan du sige nogle abonnementer op eller forhandle dig til en bedre pris på forsikringer og lån ved at indhente tilbud fra flere forskellige aktører?
9) Investér
Du får ikke ret mange ekstra penge ud at have det, du sparer stående i banken. Overvej derfor aktier, obligationer, pensionsopsparing og lignende. Den danske side Frinans er fuld af gode råd – også til begyndere.
10) Sundhed og velvære
Alting skal ikke handle om penge. Mental og fysisk sundhed er virkelig vigtigt, og det er værd at investere i. Investér derfor din tid i gode vaner og aktiviteter, der giver dig energi og glæde. Det bidrager til at holde de usunde forbrugsvaner fra døren.
De små skridt og det lange perspektiv
De ti ideer herover synes måske ikke af meget, men over tid kan de gøre en stor forskel for dig. Det er de små skridt, som du tager med vedholdenhed og konsistens, der fører dig et bedre sted hen. Latte-faktoren kræver både selvdisciplin og tålmodighed, for du ser ikke nogen kæmpe forandring i morgen tidlig. Men du kan spørge dig selv om, hvor du gerne vil være om et eller fem eller ti år. På den måde bliver de ændrede vaner, Latte-faktoren fører med sig, til en gave, du giver den fremtidige udgave af dig selv.
Det handler ikke om at blive rig, om at købe dyre ting eller om at gå på tidlig pension (selvom det for nogle helt sikkert kunne være rart). Det handler om at give dig selv lidt luft, en chance for at sænke tempoet når du føler behov for det. Det fortjener du, og det bliver ulige meget nemmere, når du ikke skal løbe stærkt for at tjene en ekstra krone. Latte-faktoren kan blive den håndsrækning, der hjælper dit slow liv på vej.
“100 ideer til ChatGPT som personlig coach” er nu ude
Hvis du vil have konkret og praktisk inspiration til, hvordan du kan bruge ChatGPT som din personlige coach, så er bogen 100 ideer til ChatGPT som personlig coach lige noget for dig. Bogen er ikke en manual til at lade AI tage roret i dit liv, men en håndbog, der viser dig, hvordan du gør ChatGPT til en allieret i din personlige og professionelle liv.
Du får 700 nøje udvalgte prompts fordelt på temaer som selvrefleksion og personlig planlægning over udvikling af gode vaner til skabelsen af dit personlige universitet. Tag dit første skridt mod en dagligdag, hvor teknologi og personlig vækst går hånd i hånd ved at købe bogen her, hvor den lige nu er billigst.