Det er vigtigt at følge med i, hvad der sker i samfundet og i verden. Den dag, du står i stemmeboksen, er det ikke ligegyldigt, om du sætter dit kryds på et oplyst grundlag eller ej. Det er en del af det at være borger i et velfungerende demokrati.
Men du behøver ikke at følge med hele tiden. Der er så mange dårlige nyheder derude. Krige, klimakrise, ulykker og sygdomme. Samtidig er de sociale medier fulde af redigerede virkeligheder, der kan få dig til at føle dig misundelig eller utilstrækkelig. En del nyheder er endda fake news, og vi lever i en verden, hvor selv præsidenter fra store lande, fortæller åbenlyse løgnehistorier. Du behøver ikke at tage det hele ind, og du behøver slet ikke at gøre det hver dag.
Tværtimod er det en god idé at lukke verden ude
7 ideer til, hvordan du kan lukke verden ude.
Jeg siger ikke, at du skal lukke verden ude hele tiden. Det er hverken ønskværdigt eller realistisk.
Men jeg opfordrer dig til at tage en pause. Lukke af, være dig selv og skærme dig mod ydre påvirkninger i et vist tidsrum. Du kan eksperimentere med, hvor længe det tidsrum skal vare. For de fleste er det en god tilgang at starte med en halv eller en hel dag, og så gradvis lukke verden ude i længere perioder ad gangen. Her får du syv ideer til, hvordan du gør det.
1) Hold en nyhedsfaste
Hverken universet eller din tilværelse går under af, at du ikke følger med i nyhederne i et stykke tid. Breaking news kan give uro og angst, for der sker hele tiden nyt, og de fleste af de nyheder vi bliver præsenteret for, er dårlige eller urovækkende. Det kan du godt tage en pause fra.
Beslut dig for, at du for eksempel i 24 timer, ikke læser aviser, ser Tv-nyheder eller opfanger nyheder på de sociale medier. Overvej efterfølgende, hvad et sådant døgn kan give dig af ro.
2) Skriv dine tanker ned i stedet for at sige dem højt
En del af at lukke verden ude kan også være, at du i et stykke tid praktiserer stilhed. Vi er så vant til, at vi hele tiden skal formidle vores tanker og ideer. Den travlhedskultur, vi alle sammen er en del af, fremmer at vi konstant skal gøre os synlige og forsøge at overbevise eller overtale andre.
Gør det modsatte. Vær usynlig. Skriv i stedet dine tanker ned i en dagbog eller en anden form for notesbog, som der ikke er andre end dig selv, der læser. Her kan du være ærlig og lette dit hjerte.
3) Læs eller lyt til en klassiker
I verden omkring os er der en enorm higen efter det nyeste nye. Nye tanker kan også være inspirerende, men det får os til at overse den visdom, der ligger i kunstens og litteraturens klassiske verden.
Brug din pause fra verden til at søge tilbage til de store værker. Læs eller lyt til en klassiker – du kan finde alle klassikerne på eReolen. Gå ombord i Hamlet, Krig og fred, Vredens druer eller et andet af historiens store værker. Tag visdommen til dig. Du kan også overveje at læse eller lytte til de klassiske religiøse skrifter fra de store verdensreligioner.
4) Tag væk fra dine vante rammer
Ofte har jeg det sådan, at det er som om, at jeg ser tingene mere klart, når jeg kommer lidt væk hjemmefra. Ofte kan vi bedre kan sætte tingene i perspektiv, når vi ser noget andet end de sædvanlige fire vægge.
Det handler ikke om, at du skal rejse til et fjernt og eksotisk sted. Det er mere et spørgsmål om at lukke det vante ude for en stund og i stedet finde ny inspiration ved en ny udsigt fra et vindue, nye gader at vandre i eller en ny seng at sove i.
5) Naturterapi
Et af de bedste steder at gå hen, når du ønsker at lukke verden ude, er at søge ud i naturen. Tag i skoven, på en strand eller find et sted med åbne vidder og høj himmel. Lad vinden blæse dine tunge tanker og bekymringer væk.
Der er mange forskningsresultater, der viser, at det at opholde sig i naturen har en afstressende og terapeutisk effekt. Desværre har vi ofte svært ved at finde tid og rum til at komme ud i naturen, men det er noget af det bedste, vi kan gøre.
6) Lav en stilhedsaftale med dine omgivelser
Hvis du gerne vil have en periode, hvor du lukker verden ude, så kan det være en god idé på forhånd at aftale det med dine omgivelser. Det kan være med dine kolleger, din chef, familie eller venner.
Når du på forhånd har en sådan stilhedsaftale, stiger dine odds fo,r at du i en periode kan finde ro ved at lukke verden ude. Aftalen kan nemlig gøre, at andre tager mere hensyn og respekterer dit behov for lidt stilhed i en støjende verden.
7) Giv dig selv lov til at være alene
På mange måder har vi skabt et skolesystem, et arbejdsmarked og et samfund i det hele taget, der prioriterer det ekstroverte og udadvendte. Der er intet galt med at være ekstrovert, men når de miljøer og det samfund, vi bevæger os i, dyrker det ekstroverte (for eksempel ved konsekvent at indrette storrumskontorer på arbejdspladser), kan man godt komme til at føle sig forkert, hvis man trænger til at vende sig indad.
Men der er intet galt med lidt alenetid. For mange er den tværtimod helt nødvendig. Alenetiden hjælper os til ro og balance, og det er vigtigt, at du siger til dig selv, at det er okay for en stund at vende verden ryggen og nyde dit eget selskab.
Du finder roen, når du skruer ned for verdens støj
Hvis du er et sted, hvor du trænger til lidt ro i en urolig hverdag, så finder du den næppe ved at gøre mere af det samme. Tværtimod kræver det, at du standser op, reflekterer og gør noget andet, end du plejer.
Den ting kan være at lukke verden ude. Måske er det at gå imod strømmen, men det kan gøre en stor og positiv forskel for dig, hvis du for en stund vender ryggen til verdens støj og larm. Det kan føre dig et bedre sted hen.
Lån e-bøger og lydbøger på eReolen
Du kan låne bøgerne Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv, Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening og 100 ideer til ChatGPT som personlig coach på eReolen. Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.