Her i sommerferien har jeg haft en læseoplevelse, der satte tanker i gang, og som jeg gerne vil dele med dig i dag. Det er Bronnie Wares bog De 5 ting døende fortryder mest. Den rejser nogle fundamentale spørgsmål om, hvordan vi lever vores liv, og hvad der er vigtigt og meningsfuldt i tilværelsen.
Bronnie Ware er en australsk forfatter, sygeplejerske og musiker, der har brugt en stor del af sit arbejdsliv på at passe døende mennesker og dermed være sammen med dem i deres livs solnedgangstime. Hendes indtryk fra dette arbejde, og de livslektioner arbejdet førte med sig, er samlet i bogen. Den er båret af en lang række fortællinger om menneskeskæbner, der knytter sig sammen i konklusionen, om de fem ting døende fortryder mest. Dem får du i dag, og måske vil det også sætte tanker i gang hos dig?
1) Jeg ville ønske, at jeg havde haft modet til at leve et liv, som var tro mod mig selv, og ikke det som andre forventede af mig.
Det er en vigtig læring, hvis vi ønsker en tilværelse, hvor vi er os selv og lever autentisk. Alt for mange af os lever – ud fra en pligtfølelse og de bedste intentioner – et liv, der handler om at tilfredsstille andre og gøre det, som vi tænker, vores omgivelser forventer af os. Hvis det er i overensstemmelse med vores ønsker, drømme og værdier, er det fint, men ofte er det ikke tilfældet.
Tværtimod bruger vi vores kræfter og på at please en arbejdsgiver, en partner eller et samfunds konventioner på måder, der inderst inde ikke er os. Måske drømmer vi om at udfolde os kreativt, åbne en lille café, rejse eller noget fjerde, men vi gør det ikke, fordi vi tænker, at vi i så fald går imod de forventninger, der er til os.
Bronnie Wares bog viser, at når vi så når frem til vores dødsleje, er det noget af det, vi fortryder mest. At vi ikke levede det liv, vi inderst inde ønskede at leve. Det er en indsigt, du kan bruge til at standse op, reflektere og overveje om du skal ændre noget i den måde, du lever dit liv på.
2) Jeg ville ønske, at jeg ikke havde arbejdet så hårdt
Det her er en meget udbredt fortrydelse hos de døende, og bogen indeholder en række rørende historier herom. Der er for eksempel John, der bliver ved med at arbejde, selvom børnene er flyttet hjemmefra, og han har rigeligt med penge. Ham og hans hustru Margaret bor i et stort hus, der nemt kan sælges, og Margaret tigger og beder ham om at gå på pension, så hun kan få opfyldt sit store ønske om, at de kan tage på alle de spændende rejser, hun har drømt om, men som der aldrig har været tid til, fordi John altid har arbejdet.
John arbejder år efter år, og han bliver ved med at udskyde pensionen. Til sidst træffer han beslutningen om at gå på pension – 12 måneder senere, så han lige kan gøre nogle arbejdsprojekter færdig. Margaret jubler, læser rejsebrochurer og bestiller den første rejse.
I løbet af Johns sidste arbejdsår, bliver Margaret syg, hun bliver diagnosticeret med terminal cancer, og hun dør inden, de kommer på en eneste rejse. I sin sidste tid som døende, hvor John bliver passet af Bronnie Ware, fortryder han bitterligt, at han arbejdede så meget, at Margaret, som han elskede dybt, aldrig fik opfyldt sit ønske, og de aldrig fik rejseoplevelserne sammen.
Der er ikke noget galt med at arbejde, men måske kan du bruge Johns fortrydelse som afsæt for at overveje, om arbejdet fylder for meget i dit liv?
3) Jeg ville ønske, at jeg havde holdt kontakten til mine venner
Denne fortrydelse nævnes også af mange af Bronnie Wares klienter. Gode venner og meningsfulde fællesskaber, er noget af det, der føjer værdi og mening til vores liv. Desværre sker det for mange af os, at vi mister kontakten til vores gode venner. Vi har travlt, vi passer vores arbejde og øvrige forpligtigelser, måske flytter vi til en ny by, og hen ad vejen glider vores venskaber ud.
Det skyldes sjældent ond vilje. Det er mere livet, der går. Men bogen viser, at det virkelig er en ting, vi fortryder, når vi skal herfra. En af de gode ting ved denne fortrydelse er dog, at det er forholdsvis nemt at gøre noget ved. Måske kan du allerede i dag række ud til en gammel ven?
4) Jeg ville ønske, at jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser
At udtrykke vores følelser kan være svært, og det kræver et mod, som kan være svært at finde. Især da jeg var yngre, havde jeg selv svært ved at udtrykke mine følelser over for andre mennesker, og der er stadig situationer, hvor det er vanskeligt for mig.
Samtidig er det vigtigt. At vi tør åbne vores hjerte for det rigtige menneske på det rigtige tidspunkt, kan gøre en stor forskel i vores liv. Det kan det også, hvis vi ikke gør det, for så kan det at undlade at udtrykke vores følelser ende med at blive noget, vi fortryder. Det viser bogen tydeligt, for relationer til familie, venner eller kærlighedspartnere kan være helt afhængige af, at vi udtrykker vores følelser.
Overvej derfor om der er et menneske, som du med fordel kan åbne dit hjerte for, inden det er for sent.
5) Jeg ville ønske, at jeg havde tilladt mig selv være mere lykkelig
Det her er den af de fem ting, som døende fortryder mest, som jeg selv finder vanskeligst. Vi vil alle gerne være lykkelige, men lykken er ikke noget, vi trækker i en automat. Tværtimod kan der være omstændigheder i livet, der gør, at lykken er svær at nå.
Men det er selvfølgelig heller ikke det, der er Bronnie Wares og hendes klienters pointe. Det er snarere, at vi skal give os selv lov til at føle lykke. At vi ikke skal have så travlt hele tiden. At vi i mindre grad skal fokusere på det, vi ikke har. At vi ikke skal være så optagede af tilværelsens fejl og mangler. Lykkes vi med det, kan vi nemmere tillade os selv at være lykkelige.
Måske handler det om at turde give pokker i det hele, blot at være til stede i livet, som det er, og tænke at det er fint. Måske kunne du prøve det bare en enkelt dag?
Tag de 5 ting til dig og sæt dine pejlemærker derefter
De 5 ting døende fortryder mest er en lidt lang bog, og det er ikke alle passager, jeg er lige vild med, men det er lang tid siden, jeg har læst en bog, der har sat så mange tanker i gang hos mig. Det er virkelig værd at overveje dens pointer, så man ikke står med for mange fortrydelser, når tiden kommer, og man skal herfra.
Måske kan du allerede i dag give de fem ting en stille refleksion? Giver det dig anledning til at prioritere anderledes i dit liv? Måske arbejde lidt mindre, række ud til en gammel ven eller fortælle om dine følelser?
Gør du det, kan du begive dig ud på en ny og meningsfuld rejse. Måske er det værd at gøre, inden det er for sent?
Lån e-bøger og lydbøger på eReolen
Du kan låne bøgerne Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv, Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening, Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress og 100 ideer til ChatGPT som personlig coach på eReolen. Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.