Holder du pause, når du holder pause?
Der er et meget udbredt råd, når vi taler om trivsel og balance i hverdagen:
Du skal huske at holde pause!
Det er indlysende rigtigt og derfor et godt råd. Pauser er vigtige. Det er dem, der gør, at du kan finde ro, lade dine batterier op og blive klar til nye gøremål. Uden pauser bliver du stresset og brænder til sidst ud. Der er et væld af forskningsresultater og gode bøger, der understreger pausens betydning. Det er alt sammen værd at lytte til.
Men i en hektisk, urolig og overkommunikerende tid som vores melder der sig et ukomfortabelt spørgsmål:
Holder du egentlig pause, når du holder pause?
Der er et mønster, jeg iagttager, for eksempel i mit kontorfællesskab, hvor jeg plejer at skrive mine søndagsartikler, og som jeg selv bliver ramt af.
Vi er i gang med en opgave eller deltager i et møde. Det går fint, problemerne bliver løst, og på et tidspunkt er det tid til en velfortjent pause.
Hvad sker der så? I pausen tager vi vores telefon frem, tjekker mails og beskeder, besvarer det mest nødvendige. Eller vi scroller gennem vores feeds på diverse sociale medier, læser nyhederne og de seneste sportsresultater. Måske bruger vi pausen på en telefonsamtale eller en snak med en kollega om et kommende projekt eller en udfordring, der skal løses.
Arbejder vi hjemme – og det er der efterhånden en hel del, der gør – bruger vi måske pausen på at tømme opvaskemaskinen, rydde op på børnenes værelser eller sætte vasketøj over. Uanset hvad vi beskæftiger os med, eller hvordan vores hverdag ser ud, er tendensen den samme. Vi bruger pausen på en aktivitet, et gøremål.
Måske er det et mønster, du kan genkende?
Og måske er din pause ikke en reel pause?
Det er ikke ligegyldigt, hvordan du holder pause
Det virker uskyldigt, at vi bruger den lille pause på at tjekke beskeder eller andre gøremål, men det er en farlig tendens. Det er det af flere årsager:
- Vores hjerne får aldrig ro.
- Vi kommer ikke ned i tempo.
- Vi skal hele tiden forholde os til ny information.
- Vi tænker, at der konstant er mere, vi kan eller skal gøre.
- Vi oplever støj, hvor vi har brug for stilhed.
Hvis alle pauser former sig på denne måde, er der ikke så meget at sige til, at en del af os bliver stressede, angste og udbrændte. Vores kroppe og vores hjerner får ikke den hvile, de har brug for. Mange af os kører langt på literen, det er vi ligesom opdraget til, men før eller siden løber vi tør for benzin:
Det fører os videre til dette spørgsmål, som du kan overveje:
Hvad kan du konkret gøre for at holde en ægte pause?
Praktiske ideer til reelle pauser
Når vi kommer til den erkendelse, at en pause ikke bare er en pause, så er vi kommet langt. Det at erkende et problem er nemlig det første skridt til at gøre noget ved det. Hvis du gerne vil holde reelle pauser, kan du derfor prøve følgende:
- Giv dig selv et sceneskift – gå ind i et andet rum eller udenfor.
- Hold din telefon og andre skærme slukket.
- Bryg en god kop kaffe eller te uden at foretage dig andet.
- Læs tre sider i en bog.
- Sid i stilhed og kig ud ad et vindue.
- Tegn små skitser eller kruseduller i en skitsebog.
- Ring til en ven.
- Gå en kort tur.
- Læg dig ned på gulvet og luk øjnene.
- Lav et par åndedrætsøvelser eller prøv med en kort meditation.
- Tag 10 englehop.
- Skriv et gammeldags postkort, sæt frimærke på og send det afsted.
- Få en middagslur.
Dette er blot nogle få ideer til ægte pauser, og du kan sikkert helt selv finde på flere.
Måske kan du prøve en af dem lige om lidt?
Tusind tak for at du læser med på min blog
Jeg håber, at du kan bruge artiklerne på min blog som en reel pause i din hverdag. At læse eller lytte til en bog er en meningsfuld pause, og sådan en pause kan du også bruge på bogen 100 ideer til ChatGPT som personlig coach. Den giver dig et konstruktivt, men også balanceret blik på, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe i en hverdag, der ofte bliver for travl og hektisk.
Bogen kan købes som paperback, e-bog og lydbog, og den er billigst her. Er du, din arbejdsplads, uddannelsesinstitution eller lignende interesseret i en workshop om ChatGPT har jeg sammen med den velrenommerede kursusvirksomhed Supplement udviklet et kursus, som du kan se meget mere om her.